Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gargouille

    őstag

    Sokat gondolkodtam rajta, hogy a különböző lámpák vetítési képe közötti különbséget hogyan lehetne látványosan szemléltetni. A fotók sokszor nem adják vissza jól. Ezért kigondoltam egy kísérletet és 15 perc ráfordítással kíváncsiságból készítettem két képet, amin 3D-ben szemléltetem a vetítési képet.

    Az elv a következő:
    1. Lefotózom a lámpa fényét lehetőleg pont szemből egy teljesen homogén felületen.
    2. A képet deszaturálom (tehát fekete-fehéret készítek belőle)
    3. Az így kapott képet 3D-s programban rárakom egy sík felületre mint magassági térképet. A kép minden pixelének fényessége különböző magasságot fog jelenteni a felületen. Minél fehérebb egy pixel, annál magasabban van, minél sötétebb annál mélyebben. Így elvileg egy kúpszerű geometriát kapunk, ami lényegében a fény intenzitásának megfelelően görbül. Nyilván a hotspot-ban, tehát középen lesz a legmagasabb, a szélén pedig a legalacsonyabb. Nem tudom érthető e ez így, de inkább mutatom a két kísérleti képet (a minőségért elnézést, tablettel fotóztam és 5 perc alatt gányoltam gyorsan össze):

    Nem tudom mit gondoltok, de szerintem baromi jól látható és érthető a két lámpa vetítési képe közti különbség.

    Most nyilván ez csak egy gyors kísérlet volt, szóval a minőséget ne nézzétek, a fotó is zajos volt meg alig pár polygon-t használtam a 3D modellhez, de lehet majd szánok rá időt, hogy normális minőségben csináljak pár ilyen képet. Egyelőre csak mint érdekességet csináltam... :)

    Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

Új hozzászólás Aktív témák