Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jackal2

    senior tag

    válasz Arti1 #17768 üzenetére

    Nah, mindenre válaszolva. A nagy Tarantula, amit névleg a JJRC is gyárt már nem egy ajánlott típus alapból, kivéve ha magadat akarod átverni vele és azt álmodtad reggel, hogy EZ LESZ a kamera platformod, de persze nem és arról is meggyőzted magad, hogy nem akarsz 20.000 FT-nál többet költeni egy gépre ami egy 20E gimbalt és egy 20E kamerát fog vinni.

    Na ez a gép lett a felére lekicsinyítve, leklónozva és váz cserélve alatta. Én nem láttam élőben, mert én eldöntöttem, hogy NEM VESZEK több olcsó kis gépet. Azt Xdead is megerősíti, hogy NEM AZÉRT vették mert annyira jó, hanem mert ANNYIRA OLCSÓ volt, egyébként a bohóckodáson kívül nem jó semmire. Nekem is vannak ilyen kis gyöszjeim, de az összeset meg fogom szüntetni, mert igazából uncsi. Annak ellenére, hogy pl. a H8 minit tök jó gépnek tartom, még is mennie kell a Cheerson CX-10, Fluoreon H101 és a Hubsan H107C-vel egyetemben, mert kinőttem őket. Ezzel visszakanyarodunk az eredeti kérdésedhez: a gépek csak ár/érték arányban jók, egy abszolút skála aljára kerülnének.

    Az alkatrészek nem ugyan azok a nagy Tarantula és a kicsi esetében, mert teljesen más gépről van szó. Az egyébként általánosságban elmondható, hogy a gyártók vagy egymást másolják vagy saját maguknak támasztanak belső konkurenciát pl.: Hisky-Wltoys-XK ugyanaz a márka vagy JJRC-Eachine H8 is. Ami biztos, hogy minden alkatrész egyforma, KIVÉVE:
    - váz és kinézethez tartozó vackok (pl. led takaró műanyagja)
    - propeller és felfogatás itt a rosszabbnál rosszabb verziók fordulnak elő
    - ha valamit a kinézet miatt arrébb kell tenni, akkor az máshol lesz, tehát pl. az áttétel tengely lehet más

    Ami gyakorlatilag egyforma: motorok, egyéb műanyag elemek

    FPV-zésről: itt ketté kell választani a dolgot, van az, amikor monitorból FPV-zel vagy mások nézik monitoron ahogy FPV-zel (múltkor csináltunk ilyet az RDS-es srácokkal, hogy egy három lábú állványon volt egy 8 colos monitor és így nézhetted, hogy ő mit lát). Ha monitorból FPV-zel, akkor van LOS, mert ki tudsz nézni a gépre, ehhez elég a pilóta, de pont a lényeget veszted el, ez inkább mókára való

    Szemüveges FPV: ez teljesen zárt, nincs benne fény a kijelzőn kívül, különben nem látnál semmit. A látószöged kb. 100 fokra szűkül le, nincs oldalra tekintés, a dőlésszög adott vagyis ha a kamera lefele néz 20 fokot akkor az a repülés közben 99,9%-ban fix (lehet szervózni, de macerás), tehát nagyon behatárolja azt a teret, amit belátsz, cserébe olyan mint ha a gép orrában ülnél, brutálisan intenzív élmény, minden sokkal gyorsabban történik és sokkal precízebb, DE nem látod a környezetedet EGYÁLTALÁN és a viszonyítási pontok is megváltoznak. Ezért kell a segítő, aki mondja, hogy mi merre van és hogy van-e a közelben ember, kutya vagy bármi. Ha másra nem, arra is jó, hogy mondja, hogy baj van, disarmold a gépet

    Anyaghasználat kapcsán: amit mi igazi FPV gépnek hívunk, azok 100%-ban racerek. Ezeknél az anyaghasználat SOKKAL JOBB, bizonyos esetekben az elérhető IPARI MAXIMUM, amit meg lehet venni. Ez utóbbi nagyon drága, pl. TBS Vendetta vagy Immersion Vortex, ezekre keress rá. Itt a váz egyedül 35-50.000 Ft, cserébe kapsz 4-5 mm vastag karbon karokat, furatokkal, merev vázzal, kis súllyal, a jobbakat tűreszelővel a kedves ügyfélért végigreszelgetik stb. A vezérlők teljesen moduláris, szendvicsszerkezetből épülnek fel (keress rá a TBS Cube-ra pl.), gyakorlatilag úgy képzeld el, mint amikor a kocsidat átalakítják versenysportra. Ez kb. a csúcs, és úgy kezdődik, hogy 150.0000 FT -tól csilliárd meg 1-ig. Na már most, itt a fórumon EGYETLEN EGYRŐL sem tudok, a legközelebb ehhez ZsoleszFPV gépe áll, övé a blog, ez egy Alien 5", szerintem olyan 150.000 Ft, + a táv ami 70.000 + a szemüveg ami 100.000, szóval ilyen számokban kell gondolkodnod.

    Amik itt a fórumon is fellelhetőek azok erőteljesen elmaradnak ettől az árkategóriától, fele harmada árral kell számolnod, de még ezeknek a minősége is SOKKAL SOKKAL SOKKAL jobb, mint a toygrade gépeké. Egy érzékletes példa: Az Emax Nighthawkommal csináltam egy farolást full gázzal a levegőben (ez kb. 70 km/h) és elrontottam a dolgot, leejtettem a farát, elérte a földet az egyik kar, pörgött 15-öt a tengelye körül, majd orral becsapódott egy kavicsos homokágyba. A kar nem tört el, de a lassulás akkora volt, hogy az ütéstől kiszakadtak!!! a kamera kábelei, pedig a kamera nem mozdult el és a váz sértetlen maradt. Na ebből volt 3-4 egymás után:D aminek a végére eltört a középlemez azon része, ahol a legvékonyabb volt. Ezt a törést úgy kell elképzelni, hogy kicsit lóg a gép hátulja és ennyi, simán repülök vele.

    Egy másik alkalommal elvitte a szél, disarmoltam kb. 20-30 méter magasan, leesett egy domboldalra, elgörbült egy db lába és ennyi.

    Szerintem ezt Terézatya is megerősíti, hogy a vázak nagyon erősek és 3-4 nagyságrenddel jobb minőségűek, mint egy toy grade, ehhez mérten drágábbak is.

    Összehasonlítás végett: Az MJX X400 3 méter magasról leesett 15 cm-es fűbe (második esés, kb. 10 perc alatt) és eltört a váz, leesett egy led takaró műanyag és kitört belőle a led, EGY ESÉSTŐL, fűbe és nem betonra. Na ez egy toy grade gép.

    Az, hogy az ár reális-e azt mindenki döntse el maga. Én azért váltottam át mert:
    - állandóan pucoválgatni kell az áttétel tengelyt, ez fizikailag nincs is a brushless gépeknél
    - kinyúvadnak a motorok, ez a brushless gépeknél 10-20x nagyobb élettartamot jelent, egy ellensége van, a homok és a kavics (persze bármi, amibe köveket dobálsz, az tönkre megy)
    - nincs probléma az emelő erővel. Sosem volt igényem felrakni az SJCAM-emet a raceremre, de röhögve elviszi, szerintem nem is éreznénk a különbséget
    - sokkal reszponzívabbak és intenzívebb az élmény, eleinte szabályosan félünk tőlük, de megvan az az érzés hogy te uralod az erőt, na most ez a legjobb toy gradenél sincs meg, hanem egy hét alatt ráunsz és kész
    - számítógépről paraméterezhetőek és programozhatóak, ez eléggé kitágítja a lehetőségeket
    - az alkatrészeik csereszabatosak. Csomószor adtam már én is másnak pl. propellert és kölcsön is kaptam mástól, mert szabvány az esetek nagy részében (azért vannak kivételek)
    - az elemeket szabadon cserélgetheted, propeller, motor, esc, vezérlő, ha megunod, átépíted
    - ugyan ez igaz a távokra is, sokkal jobb minőség, paraméterezhető, személyre szabható
    - nem feltétlenül kell választani a racer és a kamera platform között, nekem ilyen az Ogre, megy mint az állat, de lehetne tenni rá kamerát. Persze sosem lesz egy Phantom 4, de szabadon variálhatod a funkcióit (erős megkötésekkel persze, de akkor is)
    - sokkal nagyobb akkumulátorok és sokkal szélesebb variálhatóság, megint az Ogrét tudnám felhozni példának: 8045x3 proppal és 4S 2000-es akksival megy mint a barom. 9045-ös két ágú proppal meg 3S 4000mAh akksival meg szép nyugott kamera platform lesz belőle és ez ugyan az a gép

    Szóval sokkal több a variációs lehetőséged, nehezebben is unod meg őket.

    [ Szerkesztve ]

    Az alábbi blog szerkesztője: quadkopter.blog.hu

Új hozzászólás Aktív témák