Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
tradeelek11 #951 üzenetére
így sem?
-
DIEGO15
őstag
válasz
tradeelek11 #952 üzenetére
Nem. Bezavar a swag. Ez még egyelőre nem tiszta, hogy ha "gyárilag" két konténer ugyanazt a portot használja, akkor hogyan tudom az egyikek átirányítani?
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
tradeelek11 #952 üzenetére
Akkor hibáztam, tavaly az RPI-hez ez volt a jó,
ha jól emlékszem a mariadb-vel volt gond:
Próbáld ki ezt légy szíves:
[link] -
DIEGO15
őstag
válasz
tradeelek11 #955 üzenetére
Nem. A 443-at használja a swag. A mariadb-t elérem.
[ Szerkesztve ]
-
DIEGO15
őstag
válasz
tradeelek11 #957 üzenetére
-
DIEGO15
őstag
Most meg működik, pedig nem csináltam semmit
A stack futtatása után kell esetleg várni gyengébb hardver esetén? -
stigma
addikt
Hi, bocs hogy eltűntem útközben és csak most kerültem elő, de pár dolgot ajánlanék, ha elfogadod:
1. Portainer-t tedd fel, vagy már asszem fennvan neked: olvasnivaló
2. figyelj a tagolásra és minden konténernek saját portjának kell lenni, nem lehet azonos.
Azonos portokat használó konténereket külön hálózattal(macvlan) kell megoldani.
3. Portainer-ben asszem 3-as verziókig kezel mint írtam, de már lehet 3-as fölött is, viszont itt ha valami gond lenne a leírásban látni fogod mi okozza a hibát.
4. Portainer-ben csekkold a Images menüpontot és mivel 2 fajta image-t szedsz le, ahol ,,unused" felirat van az nincs használatban csak a helyet foglalja.
5. konténer adatainak elkülönítése
Te valami ilyesmit csinálsz hogy mindent egy helyre pakolszvolumes:
- /media:/config
- /media/:/data
Én inkább olyasmit csinálnék, hogy:
Ez mondjuk egy transmission stack
volumes:- /media/Docker/Tranmission:/config
nextlcoud stack
nextcloud
volumes:
- /media/Docker/Nextcloud:/config
- /media/Nextcloud:/data
mariadb
volumes:
- /media/Docker/mariadb:/config
Amúgy grat hozzá, hogy hamar tanulsz, még 1-2 apróságot kell elsajátítani és minden menni fog mint kés a vajon
[ Szerkesztve ]
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Nagymelák
aktív tag
Sziasztok. Megakadtam a vpn konténerrel, openvpn-as volt a kiszemelt a videók alapján megcsináltam mindent, de egyszerűen a beállításait nem jutok el. Valamilyen más vpn amihez van normális leírás van valakinek? A wireguardot is próbáltam de az sem lett sikeres, pedig jónéhány konténert megoldottam már, de ezek nem mennek.
-
DIEGO15
őstag
Köszi a tanácsokat. Portainert használok, nekem egyszerűbb és átláthatóbb.
Azt hiszem mégis szükségem lesz egy nginx manager-re, de ebből még nem találtam compose telepítőt.Most újrakezdtem az alapoktól. Dobtam a coreelec-et (legalábbis egy időre). Feltettem a boxra egy armbian stretch-t és azt alakítottam át dietpi-ra. Ahogyan írja is, ultra lightweight és frankó launcher van hozzá, amivel minden hasznos progit fel lehet telepítni néhény lépésben. Kicsit még reszelem, aztán megy rá a docker és folytatom a konténerezést
-
stigma
addikt
Hi, pedig ott van : parancsolj
HA CE-nek nem volt semmi feladata a boxon, mert úgyis NAS lenne, akkor jobban jársz az armbian-al. Amúgy még ami jó lehet asszem, de nézz utána, hogy mivel sima S905X-es boxod van armbian-ra még OMV-t lehet rátenni , habár nem kötelező, ha úgyis dockerezel.
-
DIEGO15
őstag
Igazad van, ezt megtaláltam én is. Viszont azt írta a portainer, hogy csak ver 2--es futtathattok. Lehet, hogy a coreelec repóban régi van fent és frissítenem kellett volna csak. Majd most kipróbálom.
Ez egyébként együtt tud működni a swag-el, vagy ehhez csak egy pucér nginx server kell? Mert látom, hogy a manager-ben van letsencrypt is.
Csak nasnak akarom használni, tartalomfogyasztásra ott lesz a jellyfin és a dlna. Próbáltam az omv-t armbianra telepítve. Sajnos a 3,5" külső HDD-t eszméletlen lassan tudtam csak elérni rajtuk keresztül. Nem kerestem a hibát, de igazából nekem nem is kell omv, elég lesz csak a docker, sőt talán még sok is.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Hi, omvs topivban segítenek ha gondolod, viszont a lassú elérésnek az volt a nyűgja baja hogy a hálózatnál ip címet fixálni kellett volna + alhálózati maszot megadni + átjárót és akkor már pöccre ment volna szerintem. Nekem annó szintugy ez volt a bajom, hogy 10mp volt betallózni bármit is, igaz nekem nem armbian-om van.
Akkor egy kis új dolog
A dockeres mappádba vagy bárhova, ahol a többi konténered van, pl emby csinálj egy mappát amibe 1 fájlt kell létrehoznod, docker-compose.yml néven.
Ebbe a fájlba amit itt találsz másold bele és mentsd el.
Ezek után irány SSH majd elmész a mappádig ahol ezaz 1 szem fájl van benne és lefuttatod ezt a parancsot:docker-compose up -d
Ezel tudsz fájl szinten stack-et futattni. Egy hátráyna van, hogy nem szerkeszthető Portainerből, viszont SSH-n újra megnyitod a fájlt és lefuttatod. Ennyi az egész.Másik módja hogy ha a 3-as verziót 2-re átírod lehet benyelni a Portainer és le tudod futtatni
-
tradeelek11
aktív tag
de akkor beteszem a stackset:
version: '2.4'
services:
app:
image: jc21/nginx-proxy-manager:latest
ports:
- 8383:80
- 8181:81
- 4443:443
environment:
- PUID=1000
- PGID=100
- TZ=Europe/Budapest
volumes:
- /nas/Docker/Config/Nginx/config.json:/app/config/production.json
- /nas/Docker/Config/Nginx/data:/data
- /nas/Docker/Config/Nginx/letsencrypt:/etc/letsencrypt
restart: unless-stoppedA lényeg én - nas/Docker/Config elérési úton létrehoztam egy Nginx mappát.
Letöltöd a gépedre és felmásolod abba a mappába ezt: [link]
De létre is hozhatod nano-val csak tedd futtathatóvá.
Különben ezt tartalmazza: [link]Természetesen az elérési utat szerkeszd ahogy neked jó, az mehet a volumes-hez.
majd futtasd a stackset. A routerben a külső 80-as és 443-as portot irányítsd át.
illetve: nasip:8181-en éred el a kezelő felületet.[ Szerkesztve ]
-
DIEGO15
őstag
válasz
tradeelek11 #968 üzenetére
Köszönöm. Efelett elsiklottam
Kezd összeállni a rendszerem
Egyelőre szigorú erőforrás menedzsmentet hajtok végre, mert finoman szólva is véges a boxom teljesítménye. Ezért bütykölöm most a dietpi-t is és ezért nem használtam eddig az nginx-managert sem.
-
scream
veterán
Hali!
Olyan problémám volna, hogy valamiért Sonarr/Radarr/Lidarr nem igazán akarja átmozgatni - vagyis nem mindig
- a letöltött file-okat a "downloads"-ból a "tv"-be (tv folder -> Location of library on disk) és nem tudok rájönni, hogy mi okozza ezt.
Azért probléma, mert TV-n a Plex kliensben így a különböző sorozatok "feldarabolódnak" egy folder ugye a library-ben ahol van pár rész és egy másik (ami "beragadt") a letöltési folderben és van, hogy 2 rész között kell navigálni, stb, nem túl kényelmes.
Van valami ötletetek esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
DIEGO15
őstag
Tegnap végre volt időm rendbe szedni a boxomat. Ment rá a dietpi, hasít mint a szél. Ilyen gördülékeny soha nem volt előtte, szóval tudom ajánlani mindenkinek.
Dobtam a jellyfin-t, "helyette" a filebrowser-t használom. Amolyan szegény ember média szervere
Most a következők futnak atom stabilan: samba, minidlna, qbittorrent, filebrowser, swag.
stigma Köszönöm a qbittorrent tanácsot. Tegnap azt is leteszteltem alaposan. Átlag 120 mbit/s a letöltés,de gyakran elértem a 150mbit/s sebességet. Ég és föld a transmission-hoz képest, azzal 60mbit/s fölé nem tudtam menni.
Szendvedtem egy sort a wireguard-al is. Kővé fagyasztotta a boxomat. Teljes reinstall kellett utána, ezért egyelőre napolom a vpn témát
Volna egy kérdésem is. Frankón megy a swag duckdns-el, de kicsit zavaró, hogy minden böngésző reklamál, hogy az ssl tanúsítvány önaláírt. Van arra ingyenes mód, hogy másképp oldjam meg az ssl tanusítvány? Pl a cloudflare szóba jöhet? DDNS-re nincs feltétlen szükségem, mert statikus ip-m van.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Hi, örülök, hogy megy és annak is hogy rákaptál
Cloudflare alá bepakolt domain azért jobb, mert külső támadás + behatolás ellen véd pl.: DDoS, vagy akár tudsz ország szintű szűrést is megadni.
Igaz ez csak akkor van, ha Cloudflare-ben proxied módban vagy (sárga felhő)
Proxied móddal én nagyon sokat szívtam, annak ellenére hogy 1 kattintás, nekem valamiért nem ment, de aztán hosszasz szívás után megy háls istennek.
Cloudflare és normális domain előnye, hogy akármennyi CNAME (előtag) sort megadhatsz ezáltal a konténerjeidet normális domain alatt eléred + lesz normális SSL certed.Swag helyett a Nginx Proxy Managerrel hazsnálok, mely kattingatós és sokat fejlődött.
Illetve tudod kikényerszíteni azt is hogy mindent a biztosnásgos https protokoll alatt érj el.Qbittorrent tudja használni a többszálas letöltést is, ezért jobb mint a tranmission, viszont nincs Qbit esetén nincs Windows Gui ami Transmission-nél megszokott.
-
DIEGO15
őstag
Igen, a biztonság miatt döntöttem végül így. Kezdésnek maradtam a swag-nél. Szerencsére elsőre ment minden, a swag mindig írta, hogy épp mi a baj
Később lehet, hogy kipróbálom majd az Nginx Proxy Managert. Most a Pi-hole-t bütykölöm
Már van Windows Gui Qbittorrenthez is
Electorrent
[ Szerkesztve ]
-
-
stigma
addikt
Hi, igaz ez is jó megoldás, de én inkább elszeparáltam egy másik hálózatra, hogy ne kavarjon be a webszerver szerepébe, ami a 80-as és 443-as portokat használja.
Adguard és PiHole-ról megoszlanaka vélemények, én is kíváncsi voltam 1-1 hónapig használtam, de aztán visszaálltam PiHole-ra.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
tradeelek11
aktív tag
Docker állapot, Docker frissítés Telegram notification.
[link]Az első két bekezdés docker, a harmadik csak az OMVéseknek.
Tisztelettel
-
DIEGO15
őstag
válasz
tradeelek11 #990 üzenetére
Szuper. Köszi.
-
barnam_
nagyúr
Az alábbiakban kérném a véleményeteket, jó irányba tapogatózok-e?
A cél BI/Riporting scriptek/programok futtatása lenne Python alapon. Ezt az előző munkahelyemen is Linux-al oldottuk meg, de ott volt egy DevOps emberke aki nagyon aktívan kivette a részét a szerver oldali megvalósításból (értsd: minden úgy volt ahogy ő akarta).
Itt viszont szabad kezet kapok a megvalósításra, ezért nem csak a kód megírásán, hanem az üzemeltetésen is gondolkoznom kell.Egyik legfontosabb szempont számomra a hordozhatóság lenne: most ez egy sima asztali gépen fog elindulni, később viszont ha tetszenek nekik az automata riportok akkor lehet hogy kap egy rendes szervert vagy felhőt. A másik pedig a több szolgáltatás futtatása egy fizikai vason:
- mindenképpen kellene egy verziókövető rendszer, pl. Git szerver
- egy Linux rendszer ahol futnak a Python scriptek crontab-al időzítve
- jelenleg nem követelmény, de lehet szeretnénk egy saját adatbázis szervert isÉn ezt úgy képzeltem el, hogy lenne egy Docker konténer a Git-nek, meg lenne egy a riportok futtatására.
Merre érdemes elindulnom ezzel? Egyszer próbáltam már a Docker-t, bár "élesben" sosem használtam még. -
DIEGO15
őstag
Próbálta már valamelyikőtök a Pi-hole-t DHCP szerverként használni?
A vodás routeremben nem lehet DNS szervert állítani, ezért szeretném a DHCP szerepet is átadni a Pi-hole-nak, de valami még nem kerek.
- Feltettem a Pi-hole-t, multistackban a Ubound-dal. A konténer logok nem írnak hibát. Már az fura volt, hogy ha beállítottam, hogy az interface: eth1, a ServerIP: 192.168.0.150 legyen, - ez a szerverem IP-je és ezen az etherenet csatlakozom a routerhez vele - akkor nem látott ki a netre.
-Töröltem ezt a két sort a stack-ből. A Pi-hole webuin eth0-t írt, és a szerver IP-hez semmit, de már működött DNS szerverként.
- Lekapcsoltam a routerben a DHCP-t és engedélyeztem ugyanezt a Pi-hole-nak. Szépen kezdte kiosztani az IP-címeket, míg nem a szerver maga jött. A szerver - amin a pi-hole is fut - nem kapott IP-t, annak ellenére sem, hogy már előre rögzítettem hozzá a 150-es címet, amit eddig is használtam.
- Routerben DHCP vissza, hogy újra elérjek mindent, Pi-hole restart és törötlem a 150-es cím rögzítését. Ezután már senki nem kapott IP-t, a Pi-hole-tól, pedig azon be volt kapcsolva a DHCPEgyelőre, visszakapcsoltam a routerben a DHCP-t és leállítottam a Pi-hole-on.
Mit ronthattam el?
[ Szerkesztve ]
-
DIEGO15
őstag
Nincs nagy tapasztalatom ilyenben, de szerintem ezt ma már általában bérelt VM-el (droplet) szokták megoldani. Annál hordozhatóbb nem igazán van. Skálázható, bárhonnan eléred, ha van net, biztonságos és megbízható. Én a DigitalOcean-t használtam, amikor DataScience-t tanultam.
- Ha saját verziókövetőt szeretnél, akkor a gitea kell neked.
- SQL szervernek a PostrgeSQL-t javaslom (Ehhez jó a kliensen a Workbench)
- python scriptekhez a Jupyter notebook és bashHa szeretnéd, ezeket mind teheted dockerbe, bár nem feltétlen szükséges, de szerintem jobban átlátható lesz és - nekem legalábbis - könnyebben kezelhető egy portainer, mind, ha terminálba kell gépelni.
docker nélkül:
Szerver bérlés, bash, sql, python telepítés, gitea telepítésdockerrel:
docker, és compose telepítés, portainer telepítés, gitea stack, postgres stack, python -
zsamiatt
őstag
válasz
tradeelek11 #995 üzenetére
Meg a kozepesekben is eleg ritka a dhcp dns beallitasa.
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
zsamiatt #996 üzenetére
Azért egy edgerouter x, [link] nem nevezném felsőkategóriásnak
(legalább is árban,
oké nincs benne wifi, de ideiglenesen rá lehet akasztani egy olcsó wifi routert, számomra tartaléknak tökéletes)Részemről egy ilyen [link] (illetve ez), egy 4 portos Intel 1gb LAN kártya ha jól emlékszem 7K+ szállítás, +4 GB Ram (az volt, összesen 8) rendszernek [link]
Fogyasztásom? Nem sok (tizen pár W)
Igaz nem új, de a beszerzési ár még mindig csak középkategória.
Tudásban funkciókban? Mindenki döntse el.DIEGO15
Azért nem tudok segíteni, mert az opnsensre van Ubound plugin, illetve pi-Hole helyett van Adguard plugin. Ezeket meg még pár dolgot így én meg tudok oldani Opnsensel.
Valaki biztos tud segíteni.Viszont én részemről nem használnék szolgáltatói routert, illetve ha lehet
akkor a routerre bíznám a dhcp szervert.Tisztelettel
[ Szerkesztve ]
-
zsamiatt
őstag
válasz
tradeelek11 #997 üzenetére
jó ennyi erővel lehetne mikrotik is...
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!
-
tradeelek11
aktív tag
-
DIEGO15
őstag
válasz
tradeelek11 #995 üzenetére
Modemként mindenképp használnom kell. Egyelőre kielégíti az igényeimet. Van egy TP-Link AC1200 routerem, de annak sokkal gyengébb a jelerőssége mint a szolgáltatóinak.
Úgy tűnik sikerült megoldanom a problémát, bár este már nem volt kedvem élesben tesztelni. Konkrét okot nem kerestem meg, de ezzel a klutchell/unbound image-el most szépen működik. A network fülön most látja az összes felcsatolt eszközt, amit eddig nem. Az interface és a serverip ip is már a valós értékeket mutatja. DNS szerverként próbáltam és működik.
Valamit biztosan nem adtam meg neki korábban. A hálózat host-olása a tippem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Windows 11 Pro kulcsok
- Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re!
- World of Warcraft Shadowlands Collectors edition EU EN
- Windows, Office licencek a legolcsóbban, egyenesen a Microsoft-tól - 2390 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! LEGOLCSÓBB! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: Servergarden Kft
Város: Budapest
Cég: KIFÜ
Város: Budapest