Hirdetés

Aktív témák

  • Bandee2

    tag

    Azt mondja már meg nekem vki, hogy a BIOS tényleg ilyen hülye, vagy csak én nem állítottam be vmit jól? Előre is elnézést, ha hosszúra sikeredne.. és igyekszem érthetően..
    A helyzet a következő: van egy Gigabyte P31-DS3L alaplapom, valamint van 4 db eszközöm, 1 db SATA winyó mobil-rackben, 1 db SATA dvd-író, és egy kábelen (mivel csak egy IDE csatlakozó van a lapon) 2 db PATA winyó (egyik rackben, másik fixen beépítve). Mindegyiken van rendszer, és azt szeretném elérni, hogy ha berakom a rack-es SATA-s vinyót, vagy a szintén rack-es PATA-s winyót, akkor azokról induljon a rendszer, nem pedig a beépített PATA-sról. Illetve, ha mindkettőt berakom, akkor a SATA-sról induljon.
    Namost megtettem minden tőlem telhetőt: a SATA-s winyót csatlakoztattam a SATA0-ba, a SATA dvd-írót a SATA2-be, a rack-es PATA-s winyót a jumperrel Master-re állítottam, a beépítettet meg Slave-re. Aztán mivel a BIOS-ban az "On-Chip SATA Mode" Auto-ra van állítva alapból (tehát először a PATA-s eszközökön keresi a rendszert bootoláskor [PATA IDE Set to Ch.0 Master/Slave]), átállítottam Combined-re, majd azon belül a PATA IDE Set to Ch.1 Master/Slave-re (-> SATA Port 0/2 Set to Ch.0 Master/Slave). Így viszont a "SATA Port 1/3" Disabled-re állítódott, de mindegy, mert úgyis csak 2-t használok a 4 portból.
    Azt gondoltam, ennyivel meg is oldódott a bootolás, le is ellenőriztem a BIOS "Standard CMOS Features" menüjében, hogy jó-e a sorrend, és tökéletes volt: Channel 0-án a SATA-s winyó és a dvd-író, Channel 1-en a két PATA-s winyó.
    Ezekután egyszer ebben a sorrendben bootolt a gép, máskor meg más sorrendben, össze-vissza, mintha megbolondult volna. BIOS-ban is belemegyek az "Advanced BIOS Features"-en belül a "Hard Disk Boot Priority"-be, és egyszer jó a sorrend, máskor meg a Slave-et előrébb sorolja a Master-nél. Legtöbbször arról boot-ol, aminek a legutolsónak kellene lennie, tehát a beépített PATA-s winyóról. De ha még ezt a sorrendet megváltoztatom, akkor is egyszer megőrzi a beállítást, máskor meg nem. De szerintem nem ennél a résznél kell állítani, mert nem várhatom el a BIOS-tól, hogy 5-6 winyó sorrendjét megjegyezze. Viszont a másik menüben meg továbbra is jó a sorrend. Nem egyezik a sorrend ebben a két menürészben.. én nem tudom mitől van.. Hol kell még állítgatni?
    Hát ez tényleg elég hosszú lett.. :) Remélem azért segít majd valaki.. köszönöm

Aktív témák