Aktív témák
-
Racecam
nagyúr
ATi Radeon X1950Pro
A kártya az RV570-es magot kapta. Ez azért jobb az elődnél, mert már 80nm-es gyártási technologiával készítik, így sokkal kisebb lett a GPU, s ezért olcsóbb az előállíthatósága. Szintén pozitívum még, hogy a kisebb GPU-nak, és csíkszélességnek köszönhetően kevesebb a fogyasztása, és a hőtermelése.
Sokak örömére az ATi ezzel a kártyával követte az Nvidia példáját, és már nem kell külön egy ún. Master kártyát vásárolni, hanem a kártyákat már 2 nyákkal tudjuk összekapcsolni. Ez azért előnyös, mert nem kell megvásárolni egy Master kártyát, ami jelentősen drágább volt a sima Slave kártyáknál, és nem kell egy nagy kábellel összekapcsolni a két kártyát. AGP-s változatot is készítettek belőle, ami jó választás lehet a régebbi platformmal rendelkező tulajoknak, hiszen a legerősebb AGP-s kártya ami itthon beszerezhető. Ellenfele a 7900GS, de alapórajelen rendre erősebb nála. Sajnos igen kevés tuningpotenciállal rendelkezik, ellentétben a 7900GS-el.
ATi Radeon X1950 GT:
Ugyanaz mint a PRO, csak 580/700Mhz órajelek helyett 500/600Mhz a referencia órajel.
Tesztekben a magórajelek közötti 80Mhz-es eltérés, ami a teljesítménykülönbséget okozza ez ~15%-os pluszt jelent a PRO javára.
A kártya:
Tehát a kártya az RV570-es mag köré épül ami 36 pixel shader-t, és 8 vertex shadert tartalmaz. A 256 vagy 512MB memória 256 bites sávszélességen kapcsolódik a GPU-hoz. Általában 1.4 ns-os RAM-okkal szerelik, de néhány gyártó 1.2 ns-os RAM-okkal szereli Pl. a HIS Az 512Mb-os változat, már nem csak fölösleges pénz, mert az egyre újabb játékoknak már hatalmas mennyiségű memóriára van szükségük, a nagy felbontás, és szűrők együtt való használatához. Viszont az 512MB-os kártyák drágábbak társaiknál. Referencia órajelei: GPU: 575Mhz Memória: 690MHz (effektíve 1380MHz)
Tesztek közül érdemes elolvasnia mindenkinek a PROHARDVER!-es tesztet, ahol szépen kivesézik a kártyát.:[link] Még egy teszt amit érdemes megtekinteni.:[link] Elég jól látszik, hogy a mérnökök jó munkát végeztek, a kártya teljesítményben alig marad el egy 256MB-os X1900XT-től, míg árban jóval alatta helyeszkedik el.
Gyártók:
Sapphire: A fórumozók tapasztalatai alapján a hűtése hangos, és többnyire nem megfelelő. Készült belőle Ultimate változat amin egy Zalman VF900Cu található. Sima: [link] Ultimate: [link]
MSI: A kártyán egy két slotot elfoglaló hűtés található, hűtési teljesítménye jónak mondható. Referencia órajelekkel rendelkezik. [link]
Powercolor: Szintén létezik belőle sima, és Extreme változat. Az Extreme-nek a különlegessége, hogy gyárilag AC Accelero X2-vel szerelik, és magasabb órajelekkel rendelkezik. Órajelei 600/700 (effektíve 1400MHz) Sima: [link] Extreme: [link]
Asus: A hűtése eltér a referenciától, mert egy hőcső is található benne ami a meleg elvezetését szolgálja. Cserébe elfoglalja az alatta lévő slotot. [link]
HIS: Két verzió készült belőle. Egy IceQ3-mas amin egy nagyon jó hűtő található, és egy sima. Az IceQ3-masnak magasabbak az órajelei. GPU: 590MHz/620MHz Mem: 702MHz/740MHz 1.2ns-os RAM-ok. [link]
Gigabyte: Gyárilag Zalman VF700AlCu hűtő. [link]
Gecube: Turbo kártyája 680/810-re van húzva. [link] A sima változat hűtése az X800-as kártyákéra hasonlít. [link]
Palit: Gyártja ugyanazt a fajta 512MB VRAM-mal szerelt kártyát mind AGP-s, mind PCI-E-s csatlakozóval szerelve, azokon belül pedig GT és PRO változatban is. A memóriák az eddigi tapasztalatok szerint Quimonda típusú 1,4ns-es RAM-ok, ez főleg a GT tulajoknak jó hír. A hűtése egyedi tervezésű 2 slotos hűtés, ami mind hűtési teljesítményben mind csendesség tekintetében a legjobbak között van.
Hűtés:
A kártyára ajánlott a Zalman családból származó VF700 és VF900, továbbá még a Powercolor káryáin megtalálható Arctic-Cooling Accelero X2. Ennél arra kell figyelni, hogy kell hozzá egy ún. Voltage Regulator Heat Spreader Module ami a kártya hátulján található feszültségszabályzó áramkörök hűtésére szolgál. Többen tapasztalták, hogy ez modul önmagában nem elég, mert nem hűti le eléggé az áramköröket. Ezért ajánlott rátenni pár memóriahűtő bordát, hogy ne melegedjen túl.
Kapcsolódó linkek
EQMontoya összefoglalója: [link]
3DMark tuningeredmények: [link]
toplista: [link]
/C4mp3r,rauschie,pisti/
Előzmény:
ATi Radeon X1950PRO - Archívum: [link]Com'è diverso il mondo visto da qui
-
plukacs7
aktív tag
Nagyon első
''Legközelebb hozok puskát'', gondolta Stirlitz. ''Legközelebb???'', gondolta a medve.
-
Gaboman
nagyúr
FEAR 1024*768, 4*AA, 16*AF
513/657: 18/49/142
600/657: 19/51/151
600/800:19/54/152
FEAR 1024*768 2*AA 8*AF (így is kurva jól néz ki)
513/657: 22/61/168
600/657: 23/63/180
600/800: 23/65/191
Én is letesztelem de csak alapórajelen lesz a VGA!Ha meghalsz te nem tudod hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is ha hülye vagy. ;-)
-
GG888
senior tag
igen,fent van a ccc
pcmodding.hu | PC MODDING | Minden, ami modding, verhetetlen árak.
-
JiM
tag
Sziasztok!
Megjött a Sapphire Ultimate verzióm, beraktam, ránéztem Atitool-lal meg Cati-val is, és 580/700!!! Mi a rákért nem 800-on mehet a memóriám?Sex, ice-cream and rock&roll! :)
-
Harti
senior tag
Köszi a linket szjoci!
Most már csak azt nem értem hogy mi a gond az Accelero X2-vel???
Nem hüti ezeket a részeket?? -
brd
nagyúr
Valami gyíkja van a 7.1-es Katának. 25%-al kevesebb pontot ad a háromdémárk06 SM2.0 tesztben és kb. ennyivel lassabbak is bizonyos játékok a 6.12-eshez képest. Megnézné valaki más is, hogy nála is-e?
The only real valuable thing is intuition.
-
JiM
tag
Nah azt hiszem megvan a hiba, másnak is van, most olvasom Sapphire forumon:
I have exactly the same problem, very bizarre. I have the Ultimate x1950 Pro. I can only use Catalyst 6.9 because 6.12 lowers my memory clock back down to 1.4 ghz. With or without CCC installed, Overclocking 1 mhz on Ati Tool gives me a black screen, Overclocking core on Ati Tray Tools is ok, but overclocking memory 1 mhz gives me a black screen. Rivatuner dosent give me the options to overclock, they simply aren't presen't (haven't used rivatuner in a while though).
Szóval az új driver rakja 1400-ra a memet! Frankó!Sex, ice-cream and rock&roll! :)
-
JiM
tag
Nos, felraktam a CD-n lévő drivert (6.9 egyébként) és láss csodát, 800-on megy a memória!
Frankó, remélem a 7.2-be már orvosolják, bár ha a 6.9 óta egyikkel se jó, akkor nemtom mi várható...Sex, ice-cream and rock&roll! :)
-
brd
nagyúr
Hmm... valahogyan le lehet beszélni a drivert arról, hogy ne állítgassa az órajelet magától? Kapcsolódó kérdés: ezen a kártyán, úgy tudom, lehet állítani a GPU (esetleg RAM is?) feszt. Mivel lehet ezt megtenni? Elsősorban lefelé lenne jó, hogy üresjáratban ne fogyasszon annyit.
-
Gaboman
nagyúr
FarCry-hoz honnan tudom letölteni a Benchmarkot?
Ha meghalsz te nem tudod hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is ha hülye vagy. ;-)
-
Piti1
tag
Help!
Valaki csrélt már hütőt az x1950pro-ján?
A kari hátulján azt a 3 izét (valami fesz. szabályzók) mi a faxal tudnám hűteni?
Már megvettem az accelerox2-t, de nem merem még rátenni...
Remélem tud valaki hozzászólni a problémához!
Előre is köszi -
brd
nagyúr
Akinek AGP-s Sapphire kártyája van, írjon már egy max. hőfokot, legyen kedves, nekem a 75C-t is eléri néha, ez szerintem sok (hülye egy hűtése van)...
-
Lóránt74
csendes tag
Ha a controll centerben advancedre teszed a menüt, akkor kiadja az Overlock menü sort.
Itt lehet a sebességeket állítani, és a beállítás után ha a preset ablakot pipálod, akkor a köv induláskor, automatikusan ezzel indul. Ha a felette lévő ablakot pipálod, akkor csak a 3D-S alkalmazásokkor alkalmazza a nagyobb órajelet.
A villodás elkerülése végett szintén fusson a Ati Tools, de ne álítgass benne semmit, csak azt hogy windowsal automatikusan ibduljon.
Nekem ez műkxik.
üdv
621/800.LanciaDelta HF Integrale
-
-
Lóránt74
csendes tag
Engem az érdekelne, hogy az AGP bus sebességének 66-ról fölfelé történő allításával lehet-e sebességnövekedést elérni. Illetve érdemes -e ezt basztatni?
thxLanciaDelta HF Integrale
-
korcsi
veterán
A sapphire-nek rálóg a hűtője a mosfetekre, nem???
MSI-nél a mosfeteket egyik oldalon egy különálló borda hűti képek alapján, a másik oldalit viszont még nem sikerült meglesnem, ott is egy borda van? Ha vennék egy ilyet és tennék rá egy VF700-at az elég lenne?
[Szerkesztve]referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
BillBácsi
tag
[link]Üdv Urak!
Igy influenza közben csináltam egy próbát az új Omega meghajtóval. Egész jó. A tuning is működik vele.
[Szerkesztve]
Sajnos a kép a linkre kattintva jelenik meg, nem ahol a képnek kellene. Bocs!
[Szerkesztve]A sz@r aranybiliben is büdös!
-
Gaboman
nagyúr
FARCRY
Resolution: 1024×768
Maximum quality option, Direct3D renderer
Level: Pier, demo: 1.tmd
Pixel shader: default model
Antialising: 4×
Anisotropic filtering: 16×
HDR: disabled
Geometry Instancing: disabled
Normal-maps compression: disabled
Score = 75,62 FPS (Run 1)
Score = 76,41 FPS (Run 2)
Average score = 76,01 FPS
DOOM3
1024x768 AA off Af off 121.3FPS
1024x768 4xAA 16xAF 94.4FPSHa meghalsz te nem tudod hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is ha hülye vagy. ;-)
Aktív témák
- RAM topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- ASUS ROG STRIX RTX 3070 GAMING fehér 8GB használt videokártya garanciával!
- Sapphire nitro pulse rx 580 4gb /256 Bit BESZÁMÍTÁSSAL!
- Gainward RTX 2060 Super Ghost 8GB használt videókártya eladó garanciával! AKCIÓs
- GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER GAMING OC 3X WHITE 8GB
- MSI AMD Radeon RX 6600 XT MECH 2 8GB OC használt videokártya garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest