Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz zonusz #41844 üzenetére

    A ragasztóról, és a szerrszámélről:

    A legtöbb faipari ragasztó heves reakcióba lép a vassal. Hogy a többi fémmel hogy reagál, arról nincsenek tapasztalataim.

    Egyszer az öcsém elhozott nekem egy literesnyi flakont, hogy önteném tele neki a vödrömből ragasztóval. Mivel a kinyomó kupakját elhányta, egy imbuszkulcsot dugott a kiöntő lyukba, hogy a ragasztó mégse tudjon beszáradni. Nos, ez a kb 4 mm-es imbuszkulcs gyakorlatilag eltűnt. Egy rozsdás zsákvarró tűre hajazott.

    Miért írom mindezt?
    Mert a ragasztó nem csak az imbuszkulcsot zabálja fel, hanem a szerszámélt is ugyanilyen étvággyal. A HM-ről nincs tapasztalatom.

    Tehát!
    Ha frissen ragasztott dolgot fúrsz, vágsz, marsz, készülj fel a katasztrófára.
    Várni kell egy napot, míg rendesen megköt, és akkor nincs semmi baj.
    Épp tegnap történt, hogy a puskáimhoz gyártottam a távcsövet. A Domino-val tipliket tettem bele, amivel majd felül a puskacsőre. Már csak át kellett volna fúrnom, hogy kész legyen még aznap. Lendületben is lettem volna hozzá, de mivel friss volt a ragasztó, reggelre halasztottam ezt a lyukfúrás procedúrát. Pedig csak egy (nem is fiftinmillion dolláros) D=12 fafúrószár volt a tét.

    Történt egyszer, hogy a kezemben volt egy szarért-pittyért kínált újszerű Domino DF500-as. Úgy éreztem, hogy totál hülye vagyok, ha ezt 100 ezerért most nem veszem meg. Nézegettem, és észrevettem, hogy valami kemény trutyi ül a talpon, meg ott, ahol kibújik a gépből a marószár. Kérdeztem a sráctól, hogy ez mi rajta? Rávágta, hogy ragasztó. Nos, így már nem érdekelt tovább a gép. Letettem, hazajöttem. Valószínűleg elég lett volna alaposan, módszeresen restaurálni, és tenni bele új marószárat. De azt gondoltam, hogy aki ennyire mesüge, hogy egy negyedmillás gépet lazán beledug a ragasztóba, az vajon mi mást is művelt még vele?

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák