Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz python1 #32300 üzenetére

    Akkor a gyaluról pihentessük a szót most - meg én abban nem is vagyok annyira otthon, mert kombigyaluval dolgozok, s nincs is szükségem kézi gépre.

    Jelölt ársávban már egészen biztos, hogy fogsz találni olyan gépet, ami nagy valószínűséggel hozni fog minden elvárásodat, és hosszú távon is elégedett leszel vele.

    Első körben nem a márkát határoznám meg, hanem a kategóriát - utána jöhet az összehasonlítás márkánként.

    Nézzük, mit értek most én a kategóriák alatt. Előrevetem, hogy mind ipari kivitel.

    1 - A 700 - 900 W közötti kicsi könnyű gépek 6 és nyolc (mindkettőt tudja) befogópatronokkal, állítható, és jó magasig menő (10-től 24 ezerig) fordulatszámmal, konstans elektronikával (ez a terhelés alatti fix fordulattartást nyújtja). Egykézzel is könnyen kezelhető príma gépek nagyon jó állítási lehetőségekkel. Fordulékonyak, simulékonyak. Még fej fölött is lehet velük dolgozni, vagy épp függőleges síkban marni. Nem úgy kell gondolni rájuk, hogy ezek gyengék, mert bármelyik marófejjel könnyedén megbírkóznak, amit nyolcas szárra ültettek fel. Inkább úgy, hogy a könnyű munkákra optimalizálták őket.

    2 - Erősebb, nehezebb gépek. durván egy és másfél kilowatt között kajáznak. A nyolcas szárra ültetett nagyobb profilok tartós használatának célközönségére hajazott a fejlesztők szándéka. Nem azt modnom, hogy ez alatt az arany középutat testesítik meg, hanem inkább az erejük stabilabb. Cserébe többet esznek, és nehezebbek. Általában már nagyobb az orsólöketük is.

    3 - Ez a legerősebb kombi kategória. És persze rendre a legdrágább is. Tudják fogadni a nyolcas szárat is, de a tizenkettessel vannak igazán elemében. A kombit arra értettem, hogy nincs az a feladat, amivel nem tudnak megbirkózni. Tehát a kis munkát is megcsinálják, meg az igazán kraftot igénylőt is. Sokan bele is szaladnak ebbe a kombi dologba, amit aztán megbánnak, amikor már kitapasztalták a marás csínját-bínját, és beállt a rend, tudják, mire kell a gép. Azért bánják sokan, mert ezek dögnehéz monstrumok. 5-6 kilónál egy sem könnyebb. No, ezzel sablon körül sündörögni már nem olyan gyerekjáték, mint az egy kW alatti kis könnyű gépekkel. Hanem függőlegesen tartósan marni izzasztó, fej fölött dolgozni pedig az erőbajnokok sem bírnának vele tovább, mint a konditeremben súlyokkal edzeni.

    Ha a pénztárca engedné, az lenne a legideálisabb, ha az embernek nagyon sokféle munkára és gyakran kell marógép, hogy beszerez minden kategóriából egyet - egyet, és azt veszi elő mindig, amelyik az adott munkára a legideálisabb. A legnagyobbat megvenni ilyen célra komoly kompromisszum tehát. Tíz év alatt tudtam oda feltornázni magam, hogy minden feladatra van igazán ideális marógépem. De nem a legnagyobbal kezdtem, sőt, mégcsak nem is iparival. Tudtam mindvégig fejfájás nélkül dolgozni. Ahogy telt az idő, és gyűltek a gépek, egyre könnyebben. Még kategórián belül is minden márkának külön "személyisége" van. A különbségek többnyire nüanszok. Az alapján érdemes választani, hogy ki milyen előnyt preferál inkább, és milyen hátrányt visel el inkább.

    Összefoglalva tehát fontosabb, hogy a márkák közt mazsolázás közt előbb döntsd el, mekkora gép volna számodra kezdésként legideálisabb? Ha ez megvan, már tudod, mit akarsz. Akkor meg könnyű lesz a választás, mert csak össze kell hasonlítani kategórián belül a márkák kínálatát, és az alapján dönteni. Így az egész egy kellemes folyamat, ami dilemmáktól mentes, és az ember jó érzéssel élhet a "vadászösztönének".

    Mégvalamit!

    Ha biztos vagy abban, hogy Neked a legnagyobb gép ideális, akkor itt a Triton leárazva, azt hiszem, ma még ezen az áron simán megrendelheted, de holnaptól vége az akciónak. Van nagy Makitám, nagy Dewaltom, és egy ilyenem is. Ezt szeretem legjobban. Csúnya, eltér sokmindenben a hagyományoktól, de fantasztikusan átgondolt gép. Látszólag fejnehéz, a valóságban egyáltalán nem az. Amiben ezt a föld hátán senki nem tudta utolérni, az két dolog: Asztal alá építeni nincs a közelében sem senki, valamint az egykezes szerszámcseréje olyan luxus, amire a Tritonon kívül senki nem is gondolt. És mégvalamit: A linkelt specifikációban 2000 W van jelölve áramfelvételnek, a valóságban az utóbbi két évben itt mindenki arról számolt be, hogy 2,4 kW-os Tritont kapott ugyanezen az áron. És többen is fél éveket vártak ugyanilyen akcióra. Senki nem írt még ide olyat, hogy neki nem tetszik, vagy nem jön be, vagy elromlott. De hat kiló a kicsike! Cserébe sokextrás, és nincs feladat, amit nem tud megoldani. Mondjuk nem egykezes élmaró, fél kilónyi súllyal, de megmarja ő az élt is, ha bírod tartani.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák