Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Holdember #19071 üzenetére

    Elolvastam a kérdésedet akkor amikor írtad, és lementem dolgozni. Végig azon gondolkodtam, hogy jól feladtad a leckét, mert a Makitát sajnos nem ismerem. Most látom, hogy Bubi kisegített, mert neki meg olyan van. Így már sokkal tisztább számomra is a kép.
    Nem vagyok metebó párti, általában ha csak egy más alternatíva is létezik, akkor az engem nagyon szokott vonzani, szóval ha csak lehet, kerülöm a matabót. Ez egy személyes fóbiám, sokan elégedettek ezzel a márkával. Mégis, ha Bubi nem ír, akkor azt írtam volna, hogy cca 200 ezeres beruházás már elég jelentős ahhoz, hogy ne kockáztassak, ugyanis a HC 330-ast ismerem, és teljesen elégedett vagyok vele.
    Négy dolgot melnék ki első körben a javára:
    1 - Gyönyörű szép gyalulási képe van. Szó szerint tükörsima felületet produkál. A Makita 8500-as késtengely fordulatához képest ez kis híján 10 ezret fordul. Valamit valamiért, ezmatt tehát hangosabb a gép.
    2 - Nem 300-as, hanem 330-as. Szélesebbet képes megmunkálni, és tovább tart a késél ennek okán átlagos felhasználás mellett.
    3 - Ebben nem vagyok biztos, hogy a Makita nem tudja, de ha megnézed a fotóját, akkor van rajta egy hosszú piros kar. Ez azt a célt szolgálja, hogy miután beállítottad, rögzítheted az elmozdulást (elállítódást) megelőzendő.
    4 - Lehet, hogy a Makita is tudja (azt majd Bubi megmondhatja), de kipróbáltan tizedpontosan lehet vele gyalulni, aminek az egyetlen feltétele az, hogy egyenletesen koptassuk a kést teljes hosszán. (Én a tizedpontosságot úgy tudom megtartani, hogy mindig a két szélén véknyítok, és mindig a közepén tolom át a végleges méretet - persze ez csak akkor működtethető, ha nem kell jelentős mennyiségű 100mm-nél szélesebb anyagot gyalulni.)
    Javára sorolok még néhány dolgot, aminek már nincs akkora relevanciája, de ez is számíthat a döntésedben valamit. Van egy határoló ütközősor rajta, amivel beállíthatod leggyakrabban használatos méreteket. (Nem a teáltalad, hanem a szakma által gyakoriakat.) Ez arra jó, hogy ha pl beállítod 20mm-re, akkor a collos deszkát elkezded véknyítani mondjuk mm-enként. Ez a határoló nem engedi, hogy figyelmetlenségből 20mm alá gyaluld a fát. De jó másra is. Éspedig arra, hogy ha egy hét múlva ismét 20mm-t akarsz gyalulni, mert mondjuk elcsesztél egy darab fát a későbbi méretre fűrészeléskor, akkor ismét ennek a határolónak ütköztetve tudsz tizedpontosan ugyanakkorát gyalulni ismét. Van rajta továbbá egy kis piros mutatócska (amit én csak marketing mutatónak nevezek, mert egy értelmes asztalosnak semmi igénye ilyesmire), de ez gyalulás közben mutatja, hogy most éppen hány mm a tényleges fogásmélység. A szénkeféje igen sokat kibír, a motorja valamivel erősebb a Makitáénál. Jó dolog, hogy a kurbli félkörnyi tekerése éppen 1mm-el süllyeszti a késhengert, így messziről látom, hogy most hány egész, hány tizednél tartok, és soha nem kell subleroznom, csak az utolsó toláskor az első munkadarabot mérem vissza. (De sokszor még azt sem - még nem kaptam rajta egyik metebó gyalut sem, hogy mást gyalult volna, mint ami a skálán leolvasható. Onnan tudom, hogy már a végét járja a kés éle, hogy két tizeddel lejjeb kell állítani a tényleges méretnél.)

    S most lássuk a hátrányokat:
    Számomra legelöl az jár, hogy metibónak nevezik a lelkem szottyát. Ez téged persze ne zavarjon. Viszont ami már egészen biztos, hogy zavarni fog, az az, hogy átfordítható kések járnak bele. (Legalábbis az enyémbe.) Ez önmagában véve jó dolog is lenne, mert nem kell kést állítani, csak bepattintod a helyére, és már tizedpontos is. Az viszont már annál inkább, hogy egy garnitóra új késpár közel 20 ezer (Nem írtam rosszul, húszezer! szépen csengő magyar forint.) Ha kíméled a kést (Ami azt jelenti, hogy ugyan tudja a gép a 3mm fogásmélységet, de te 1mm-nél nagyobbra sosem állítod, ha pedig 200-nál szélesebb anyagot tolsz neki, akkor megelégszel 0,5 fogásvétellel.), akkor egy pár késsel durván 8-10 köbméter fát tudsz korrektül meggyalulni. Tehát köbméterenként rá kell szánnod azt a 2-2,5 ezrest csak késélre.
    Gumihenger húzza be az anyagot. Jóféle, de mégiscsak gumi, s nem körmös tengely. (Legalább nem fekete színű, hanem sárga, így nem kormozod össze a fát, ha megcsúszik a gumi.) A forgácselszívása csak döcögős. D=80-as csonk, ráapplikálva a 100-as gégecső (gyári megoldás - hogy miért nem bírtak már 100-as műanyagot odafröccsönteni? :F ) Sosem dugítottam még el, de az etetőasztal szépen meg van sózva forgáccsal, amikor gyalulok. Ez azért nem jó, mert le kell seperni, hogy ne kerüljön a fa alá egy porszem se, mert akkor ugye el is megy a méret, meg bele is nyomtam mintának a forgácsot a fonákba.
    Matabóéknál az a szokás, hogy ha megrendelsz és kifizetsz egy új késpárt, ami nem belevaló, akkor azt feldughatod magadnak, ők biz'a vissza nem veszik. (És mondom, 20 ezer pénzről van szó! - Nekem hetedik éve áll a kacatok közt egy ilyen "fölösleges" késpár, de legalább jó drága... :((( )

    A Makita? Szívesen elcserélném egy hétre az enyémet Bubival, hogy kitapasztalhassam, az mit tud?
    - Szebb. Sokkal szebb. (nem mindegy, hogy az ember mit néz éveken át)
    - Halkabb. (Ha tud olyan felületet, mint a metobó, akkor duflán előny.)
    - Majd 10 Kg-al könnyebb. Ha szállítod, előny, amikor használod, hátrány.
    - Áteresztés 3-tól 155-ig. (A metibó 4-től 152-ig) - de talán egy kutya.
    - Olcsóbb. (Sok mindent vettem már Vén Pistától, de nem volt olyan, hogy legalább 5%-ot ne engedett volna a legakcijósabb árból is.)
    - És ami a legfontosabb, 40-ért kapsz bele rendes késhengert. Ez nagyon olcsó dolog, ha azt nézzük, hogy két garnitúra kés ára az egész. Egy élezhető késpár minimum 10-15 alkalommal élezhető, és max 2 db ezres egy élezés - de ezt majd yooccoo fillérre pontosan megmondja. Ahol én lakok, itt centiméterenként 10 forint az élezés, és 100 forint az új kés.

    És ha már itt tartunk. Bubi írta, hogy fúrt kések. Itt a Betomix Kft közreműködésével most fúrattam a másik metibó gyalumba új élezhető késekbe lyukakat. Vízzel fúrták, teljesen pontos lett, és furatonként (ovális furatok) cca 400 forinttal nőtt a kések ára. Nem egészen 20 ezer pénzért jutottam így egy késpárhoz, míg a gyári pontosan 27 ezer pénzbe került volna, de csak akkor, ha szépen kivárom, hogy mikor jön a metebóbácsi a Noszlopi útról Nyíregyházára, különben még szállítási ktg is terhel egy ilyen megrendelést.

    No, most bizonyára jól feladtam a leckét. Jómagam is hosszú hezitába kezdenék, ha döntenem kellene, hogy melyiket vegyem meg?

    Írj egy levelet Lord Paul McCartney úrnak, hogy nagy rajongója lennél, ha küldene neked egy Makita 2012NB vastagoló gyalugépet az Egyesült Királyságból.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák