Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Armahun #1888 üzenetére

    A felső két szakasszal betűről betűre egy véleményen vagyok Veled.
    A harmadik szakasz pedig:
    Elgondolkodtatott engem is mdk01 hosszan, hogy fékkel meg lehetne-e oldani. Sok számítás kellene hozzá, és kísérletek. Úgy érzem, hogy egy olyan hatásos fék, ami olyan gyorsan veszi át az energiát - még ha megoldható is - szükségképpen szintúgy ripityára vágná a fűrészlapot, ha másért nem, a nagy hő miatt, de hozzájön még, hogy a forró, tehát kilágyult anyagot ha még erőteljesen szorítod is, legkevesebb, hogy belobogósodik, arról nem is beszélve, hogy megbíznál te azután azokban a heggesztésekben, amik a vídialapkákat tartják?
    Van ugye a féktárcsa az autón, repülőgépen, etc. Más anyag, mint a fűrészlap. Jóval vastagabb is, és jóval drágább is. Hogy az miként tűrné meg magán a vídialapkákat, a jóisten se tudja, mert az nem arra lett kihegyezve, a fűrészlap anyaga pedig igen.

    Mindent összegezve: Már az is nagyon nagy haladás, hogy ez a "drága és pazarlós" rendszer elkészült, és működik, ahogy működik. Tőlünk még távol áll, mint ahogy apáinktól, nagyapáinktól is távol állt pl a légzsák. Az első légzsák többe került a korabeli luxusautókon, mint ma egy komplett autó légzsákostól. De abból lett az, hogy ma már autószalonból hozzá sem juthatunk légzsák nélküli autóhoz. Mára már mindenki számára elérhető az egykori "luxus". És így lesz ez asztalos - fűrészelős fiainkkal majd. Kiteljesedik, és elterjed a fűrészelés biztonsága, és egyszer szériatartozék lesz, mint ma a vészleállító, a védőburkolatok, a forgácselszívás. Amikor kicsi gyermek voltam, egy fűrésztelepről hordtuk a fűrészport zsákonként egy forintért tüzelőnek. Akkora por volt ott, hogy egymást is alig láttuk nagyanyámmal, és az összes biztonsági berendezés egy piroskeretes poros tábla volt: IDEGENNEK A GÉP KÖZELÉBEN TARTÓZKOSNI TILOS ÉS BALESETVESZÉLYES! Négy öt éves gyerek lehettem, de nem szólt ott a kutya se hozzám, hogy ne menjek közel a géphez. Ma ez már nem így van. És holnap a ma tegnap lesz.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák