Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mdk01

    addikt

    válasz Soká #12501 üzenetére

    Igen. :DD

    Egészen konkrétan ezt én is néztem mert a hsz-em után egy félórát túrtam a netet hogy tudjak vmit ajánlani, de nem találtam semmit, a te általad belinkelt gép meg drága neki ezért nem linkeltem.
    Az biztos hogyha mondjuk ezt megvenné(ami véleményem szerint méretben, márkában a legjobb választás volna) akkor valószínűleg egész életében kitartana, viszont ha nem ért hozzá akkor nehéz megállapítani, hogy a forgórésze hogyan néz ki és mint Márton is írta annak kicserélése a fél gép ára.

    Az a gond ezzel az olcsó kategóriával, hogy nem lehet tudni melyik milyen. Kellene egy olyan ember akinek van vmelyikből és azt mondja, hogy na ez jó, és akkor egy olyat venni.

    [ Szerkesztve ]

  • jimy_l

    tag

    Jó reggelt!
    Nekem volt olcsó kinzo maróm, egy hétig bírtam, azután "véletlenül" leesett és darabokra tört. :K És, ha a kinzó helyett késeket vettem volna a jóféle maróhoz, hát.... :W

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • szaszlaci

    addikt

    válasz Soká #12497 üzenetére

    "Makita 3612C-t 50ezer körül,"
    Sok. De még ha ki is köhögném az árát, lehet, ugye kopott, mint írtátok. Használtan csak olyan terméket veszek szívesen, amihez értek valamennyit.

    "Aldiban, ott decemberben volt "akciós" felsőmaró Workzone néven. 3 év gari."
    Pedig már örültem, hogy körvonalazódik, mit választok :D
    A Workzone-ról nem találtam semmi infót sajnos, ebben az esetben pedig kevés, ha csak megnézem. Ha így lenne, nem kérdezgetnélek benneteket.
    (Egyébként a .com-os oldalon a Ferm is 3 év garos, de mire ideér, csak egy lesz belőle a nem túlárazott helyeken.)

    "azon csodálkoztam, hogy a magasságot rögzítő kart hol vízszintes állapotban rögzítette, hol meg már majdnem függőlegesig eltekerve"
    Meg ahogy néztem, egyszer le tudja nyomni a gépet, egyszer nem. Mozgat a karon, hajlandó lemenni. Persze, kezelő hibája is lehet. Vagy nem.

    mdk01: nem égetően sürgős, valóban jó lenne megnézni a kiszemeltet.

    "félórát túrtam a netet hogy tudjak vmit ajánlani"
    Annyi energiát nem kell rám áldozni, elég, ha véleményt, tapasztalatot írtok! :R

    Ha valaki keresné, itt van a Ferm csatornája. Nekem olyan ócsókínai benyomása van egy kicsit, azt nézem, mikor esik szét, mikor görbül el.

    B&D-ekkel is szívtam egyébként sokat, pedig elvileg az sem lenne rossz. Fúrógépen a sebességállító tönkrement. Másikon a motor hátuljánál átforog vagy szorul a csúszócsapágy, le is égett majdnem, mire észrevettem. Szúrófűrésze ugyan 15 éve teszi a dolgát, de folyton elforog a talpa, kilazul a fűrészt megtámasztó görgő. Marha idegesítő. Viszont a felxével elégedett vagyok, azt leszámítva, hogy elég nagy a vibráció. Bár hogy így írom, lehet, azon is kellett már javítani a kapcsolót. Meg a csavarbehajtójával sem voltak gondok, míg tönkre nem ment az akksija. Most is használom trafóról kisebb dolgokhoz.
    Nem voltak sem túl sokat, sem ész nélkül használva. Viszont a Bosch, Makita cuccok teszik a dolgukat, holott kézbe véve, bekapcsolás nélkül nem látok ordító eltéréseket. Az olcsó Steinhel :) hőlégfúvó sem nagyon problémázik (abból is volt nálam más kezében elégett B&D), sőt a neve nincs rezgőcsiszolóban is csak kapcsoló gond volt, az is teszi a dolgát viszonylag sok használat után. Szóval ezért nem rajongok a kézbevesszük-megnézzük dologért, mert max durva hibákat szűrhetek ki vele.
    (Persze az Agojama fúrógép –vagy mi volt az a márka úgy 10 éve– meg havi rendszerességgel produkált újabb hibákat, fél év múlva el is érte a használhatatlan szintet.)
    Csak azért írom ezeket, hogy érthető legyen, miért problémázok ennyit a választáson, főleg kevés pénzzel.

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • Soká

    senior tag

    válasz szaszlaci #12504 üzenetére

    Én ma betévedtem a Savoya-parki Aldiba és volt jónéhány ebből a felsőmaróból, de alaposan becsomagolva. A fotó alapján egy nagyon egyszerű kis felsőmaró.

  • szaszlaci

    addikt

    válasz Soká #12505 üzenetére

    Nagyon egyszerű alatt az inkább nem szabad megvennit kell érteni, vagy az áráért egész tűrhető is lehetet?

    Speciali: ez nem tűnik túl jó állapotúnak, lévén, rozsdás a "dugattyúja".

    Azt hiszem, megpróbálom az Extol-t, ha addig nem érkezik egy "meg ne vedd, mert pocsék" hozzászólás, legalább szerzek egy kevés tapasztalatot a márkával. Képek alapján egészen barátságosak a termékei.

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • Speciali

    tag

    válasz szaszlaci #12507 üzenetére

    ennyi pénzt ez a maró egy barkácsolónak szerintem bőven megér.profi használatra már csak korlátozott ideig lehet alkalmas,hobbi célra viszont szerintem kiszolgál még par évtizedet.
    ha azonos összegért egy régi profi gépet vagy egy áruházi vacakot lehet venni akkor nálam nem kérdés hogy mit vennék.Persze nem azt mondom hogy ezt az Elu gépet kéne megvenned,hanem azt,hogy mit ne.
    Tavaly vettem egy polír gépet az Aldiban 13 ezerért.Gondotam,jo lesz az nekem.Működött is szépen,erő is volt benne,de a fordulatszám állító kapcsoló megadta magát.Nem volt sokat használva,ennyit bírt.Oké hogy 3 év garancia van ra,de ettől függetlenül nem lesz túl hosszú életű darab.Az árát már így is behozta,de egy 50 ezer forintos Makita meg örökéletű darab lenne nálam.Persze ha nincs több pénz,akkor nincs több.Nekem akkor muszáj volt valamit venni,mert meg kellett csinálni egy jólfizetős munkát.Barkács célra viszont nem vettem volna meg.Lehet hogy ellentmondásos ez a helyzet,hogy barkács célra nem,pénzkeresésre viszont megvettem.

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #12508 üzenetére

    "Lehet hogy ellentmondásos ez a helyzet,hogy barkács célra nem,pénzkeresésre viszont megvettem."

    Aki dolgozott már megrendelésre, az pontosan érti, hogy mit beszélsz.

    (Az az ELU már fél éve kitartóan itt mered a neten (Expressz.hu-n is), és vár egy idiótát, aki valamennyi pénzt ad érte. Még az a szerencse, hogy az eladó - szerintem valami intenzíven pigmentált úriember lehet - is van annyira idióta, hogy nem tüntette el az ordító rozsdát, mert ha azt megteszi, hát az lett volna az igazi nagy átverés. Egyébként ha ezt a gépet nem trehány módon tárolták volna, még duplaennyit is megérne bizonyára. Gondolom én, hogy valami savasabb fát martak vele, az meg rajta maradva megette a vasat.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Speciali

    tag

    most komolyan, ez a rozsda lenne itt a legnagyobb probléma? Ha jó a motor, és a csapágyazás, akkor nem sokat oszt vagy szoroz az a rozsda. Persze kinézetben sokat számít. De nem értem, miért lenne ez neked az igazi átverés. Még ezt a rozsdás Elut is többre tartom, mint egy áruházi ipari hulladékot.

  • Soká

    senior tag

    válasz szaszlaci #12507 üzenetére

    Ha megveszed ezt az Extolt, szerintem tetszeni fog.
    Persze mindig fogsz találni olyan véleményt, hogy olcsó cuccot venni felesleges pénzkidobás. Talán felesleges annak, akit tényleg csak hátráltat a munkájában a körülményesebb használat, de egy hobbistánál ez kevésbé szempont. És az sem elhanyagolható, hogy az adott pénzért megszerzed azt a tudást, amivel legközelebb már magabiztosan választasz. De legalábbis magabiztosabban. :)

    Nyilván szeretnél egy szép szagos csillogó új gépet garival, egy profi meg tudja, hogy az ütött-kopott külső mögött is van tartalom. Érthető a különböző megközelítés.

    Számolj, kifizetsz 20ezer forintot. Ezért a pénzért hány bútordarabot készítene el neked egy asztalos? És Te hányat tudsz elkészíteni vele, mire megadja magát? és még mindig ott a lehetőség, hogy használod a gépet kíméletesen, aztán, ha jobbra vágysz, féláron eladod.

    Szerintem, ha ez az Extol vacak lenne, nem győznénk olvasni a méltatlankodók beírásait. Ha valami jó, azt nem teszik szóvá az emberek, ha viszont befürödtek valamivel, annak inkább hangot adnak.

    De ha még nem döntöttél, akkor figyelgesd a használtpiacot, hátha...

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz Speciali #12510 üzenetére

    Egy több mint 20éves gépnek már mindene szét van kopva maradjunk ennyibe.:)
    Ez egy ipari maró amit nem holmi hobbista vett magának annak idején, gondolom egy jó pár km fát megmartak mát vele.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Soká #12511 üzenetére

    kimaradt egy link:
    http://hardverapro.hu/apro/extol_permium_felsomaro_elado_1200w/hsz_1-50.html

    Ezen hirdetett valaki majd egy éve egy extolt. Remélhetőleg már eladta. Ha megkeresed, talán elmondja neked őszintén a véleményét., már nem érdeke szépíteni a dolgot.
    Próba-szerencse...

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    válasz mdk01 #12512 üzenetére

    nem tudhatod, mennyire van szétkopva, maradjunk ennyiben. Egy noname gép viszont borítékolható, hogy milyen. De hagyjuk.

  • szaszlaci

    addikt

    válasz Speciali #12508 üzenetére

    Érthető amit mondasz, teljesen.
    Viszont –lehet, most butaságot beszélek, majd rájövök– amíg egy bolti, azért használható gép, dobozában, tartozékokkal, garanciával, illatosítva annyiba (vagy fele annyiba) kerül, mint egy használt ütött-kopott, minden nélküli, ki tudja milyen állapotban levő gép, addig nem kérdés melyiket választom.

    Aztán felmerül a kérdés, hogy ki és miért adja el a profi gépét, ha ilyen hosszú időn keresztül kiszolgálta? Ráadásul töredék áron. Talán mert már nem szolgálná túl sok ideig.

    thyeby: "valami savasabb fát martak vele, az meg rajta maradva megette a vasat"
    Ezek szerint ezek nem savállóak.

    Soká: "megszerzed azt a tudást, amivel legközelebb már magabiztosan választasz"
    Nem elhanyagolható, csak ugye próbálok már első gépként sem szemetet venni, hogy ne a negyedik termék legyen csak használható, egy vagyon beleölése után.

    "Számolj, kifizetsz 20ezer forintot."
    Megcsinálok vele egy hangsugárzó párt, és ha sikerül eladni, visszajött a gép ára. Akkor miért nem Makita pl? Mert lehet, nem sikerül eladni a dobozt.

    "Ezen hirdetett valaki.."
    Írtam neki, hátha.

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • Márton111

    aktív tag

    válasz szaszlaci #12515 üzenetére

    Mire eljutsz a második,illatosított ,(pláne a 4. :) ) gépig, egy profi gép ára elment, a saját idődet, még nem számolva...Ellenben a kacatgyártók, és forgalmazók kerestek,és keletkezett egy rakás hulladék.
    A profi drágább, olcsóbb.A használt (a 20 éves ,az inkább nőben jó kor :) ),de megnézve (szénkefe ki, forgórész réz érintkező rész kopásmélység, tengely kotyog-e,maró oszlopok,jól járnak-e,nincs-e kikopva(,lötyögve)bekapcsolva a hangja, (szóval 10 perces nézelődés)állapotú,profi az mégolcsóbb.Érdemes olyat választani ezért,ahova el tudsz menni, személyesen.Az én makitám 6éves.Több mint valószínű, hogy több van benne még mint ehy barkácsmaró élettartama (profi kezelési , használási minőséget nyújtva)

    [ Szerkesztve ]

  • szaszlaci

    addikt

    válasz Márton111 #12516 üzenetére

    Ígérem, a következő gépnél komolyan fontolóra veszem a használtakat is. De tapasztalat nélkül ilyet nem csinálok.

    Válaszolt az Extol felsőmaró eladója. Azt mondja, nagyon korrektül összerakott gép, sok évig használta, mígnem átszakadt a befogó menete. Nagyon erős, ergonómikus, jól dolgozik. De! Üt a tengelye, és a csapágyas kést szétveri. Mindegyik ezt csinálta nála, feltehetőleg konstrukciós hiba.
    Szóval akkor ilyet se veszek.

    Kezdődik hát elölről, remélem, hogy nem köveztek meg.

    Piros Einhell, képről meggyőző, és többektől hallottam, hogy ezek az új szériák azért egészen jól összerakottak. 2 év gar., 18 ezer Ft.
    Ha nagyon nem beszéltek le, ezt gondoltam.

    Esetleg Hyundai géppel van valakinek tapasztalata? Elvileg Bosch licensz. (Ismerősnek van egy 1050 Wattos kisflexe, nem remeg, nem forró és erős. Barkácsol vele egy jó pár éve már.)

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • Soká

    senior tag

    válasz szaszlaci #12515 üzenetére

    "csak ugye próbálok már első gépként sem szemetet venni,"

    Én mindig igyekszem védeni a barkácsgépek "mundérját", de azért ilyenkor belőlem is "kijön", hogy ha nem akarsz "szemetet venni", akkor ne akarj tizenezerért felsőmarót venni. Csodák nincsenek. Gondolj bele, egy profi gép 100.000 felett jár. Az Extol az ötöde. Most nézz meg egy jó haszongépjárművet, és utána próbálj meg az ötödéért vásárolni egyet...

    Linkeltem Neked 45+áfáért egy olyan felsőmarót, amit eredetileg egy ausztrál cég fémjelez (de pl. az usában az egyik legkedveltebb felsőmaró), amelynél gondok és tulajváltás volt, így eladták a licencet a CMT-nek, amelyik profi marószerszámokat gyárt, és ki tudja milyen okból, felcímkézetlenül jutott a gépből például az uni-maxhoz is. Aki ebben a szegmensben keresgél, az érezheti úgy, hogy féláron kap meg valami, szerintem.

    Nyugodj meg, nem az extol felsőmarón múlik majd, hogy kitermeled-e vele az árát.

    Szóval hangdobozokhoz kell a felsőmaró? :) Akkor legalább MDF "illene", nem? Mivel borítod? És mi szól benne? SAL?

  • Soká

    senior tag

    válasz szaszlaci #12517 üzenetére

    Már nem szerkesztem az előző hozzászólásomat, akkor az extol-t helyettesítsd be Einhellel...

    Egyvalamit érdemes tudomásul venni, ezekbe a kis gépekbe sosem kerül olyan erős konstrukciójú orsó, aminek a csapágyazása, kivitelezése ne lenne kérdéses. Ha mázlid van kifogsz egy jobb szériát, ha nem, akkor egy rosszabbat. Ez is a barkácsgépek sajátja.

  • thyeby

    őstag

    válasz szaszlaci #12515 üzenetére

    "csak ugye próbálok már első gépként sem szemetet venni,"

    Nyugi! Ez a 16 ezer forintos árkategória már nem szemét! :N Csak még nem ipari, pláne nem profi kategória.

    "hogy ki és miért adja el a profi gépét, ha ilyen hosszú időn keresztül kiszolgálta?"

    Nagyon valószínű, hogy ez kintről behozott konténeres kacatból származik. Emlékeim szerint Győr megyei az eladó. Ott sokan bizneszelnek úgy, hogy átmennek a sógorékhoz Ausztriába, vagy mennek tovább Németországba, és az áruházaktól megveszik a leadott cseregépeket kilóra. Tudod, nálunk is szokott lenni olyan bolti akció, hogy ha leadod a régi gépedet, elengednek az új mosógéped, fúrógéped, etc. árából konkrét és számottevő összeget. Aztán az áruház ezt eladja egyben, egy konténerbe csomagolva. Zsákbanmacska, hogy mi van benne, mint a bálás ruha. Mindig akad benne használható márkás, sőt profi gép is. Arrafele jártamkor lépten nyomon beleakadok ezekbe a rendszerint rézbőrű seftelőkbe, akik magas áron kínálják a portékát, de rendszerint akár harmad, negyedannyiért is örömmel odaadják.

    "Ezek szerint ezek nem savállóak."

    Az ELU kifejezetten profi, ipari gépeket gyártott - ma már felvásárolta a céget a DeWalt, és változtatás nélkül gyártja továbbra is némelyik ELU típust. Ominózus meghirdetett példány érzésem szerint húsz évnél is régebbi, és ha be tudott rozsdálni bármitől is, akkor tuti, hogy nem saválló a csúszótengely. Megnyugtatlak, hogy 15-20 ezer forintos árkategóriában nem fogsz találni egyetlen saválló alkatrészt sem semmilyen gépben. A profi, soksok részletmegoldásra figyelmet adó ipari felsőmarók kivétel nélkül százezer forint felett szerezhetők be. Van egy kivétel valóban, a Soká liblingje, csak megerősíteni tudom őt abban, hogy kategóriájában egyetlen százezer forintos Makita sem jobb semmiben és semmivel ennél a 45 ezer forintos példánynál - mitöbb, olyan extra, mint a kés egykezes talpon kívüli cseréje még Makitában, DeWaltban, kék Bosch-ban is ritkaság. A dizájnja kicsit avíttnak hathat némelyek számára, de a tartalom nem hagy kivetnivalót maga mögött. Vágyok magam is egy (vagy több) ilyen gépre, valószínűleg el fogok jutni odáig, hogy Soká kolléga mögött felsorakozva harsányan reklámozzam magam is, mint elégedett, büszke tulajdonos.

    Ebben a húszezres kategóriában mindegyik gépen fogsz valami hiányosságot találni, és mindegyiken lesz valami neked tetsző bónusz is. Ez egy tipusosan kompromisszumos kategória. Azt azért beszéld meg magaddal, hogy egy húszasért nem fogsz kapni olyan gépet seholse, ami minden tekintetben fullos.
    De ne is arra utazz, hogy nagy dög legyen, 12-es befogatással, mert amire használni szándékozod, arra teljességgel felesleges. És egy 12-es tengelyű kést sem fogsz kapni olyan készletben, ami használható is, és 500 forint körüli áron jön ki visszaosztva darabja. Tehát egy nagy dögöt felszerszámozni, mégannyi pénz lesz még az alapműveletekre is, mint a gép ára., míg egy 8-as tengelyűt prímán ki is tudsz a hangfalak gyártásához használni.

    "Mert lehet, nem sikerül eladni a dobozt."

    Engedj meg egy gondolatot!

    Olyan, hogy nem sikerül eladni, nem létezik, csak akkor, ha feladod a harcot. Látod, itt van például ez a már sokat emlegetett ELU roncs. Fél éve vadászik valaki az új gazdájára. Nem adja fel, és biztos lehetsz benne, hogy meg fogja találni a vevőt rá. Én ugyan nem 17 ezret, hanem 17 forintot sem adnék érte, de látom (magam is intenzív piaci szereplőként), hogy nem létezik a világon akkora marhaság, amit nem lehet eladni. (Jómagam - és esküszöm, hogy ez így volt - még a kismacskákat sem agyonütöttem fialás után, (ahogyan ez mifelénk szokás) mert nem engedte meg az erkölcsöm, hanem eladtam őket mind egy szálig. És nem jelképes összegért, kicsikét drágábban.)
    A következőkből szerencsés kiindulnod:
    Megcsinálja mondjuk a JVC a hangfalakat, kiteszi a Médiamarkt, és eladja jó haszonnal. Semmivel nem lesz abban jobb hangnyomó, mint amit az amatőrök építenek, nem lesz szuperebb a hangja sem, ha azt a minőségű hangszórókat teszi bele, amit egy amatőr, csak ott lesz a kereskedő (50-70-100%-os) haszonkulcsa rajta. Nagyon jól tudják ezt a zenerajongók is, és ezért sokan közülük jobb minőséget élvez olcsóbban, mert kifejezetten amatőr által épített hangfalakra vadászik. Ezt meg onnan tudom, hogy a vőm gyártotta a hangfalakat. Mindig magának készítette ő, de mindig jött egy vevő neki rá, így ő mindig komolyabbat tudott építeni - pedig a fadobozok nem is voltak még annyira precízek sem, mint egy tucat doboz az IKEA-tól. S tudod, mi volt ennek a titka?
    A legfőbb az, hogy profi erősítővel hajtotta meg a vevőjelöltnek kipróbáláskor, és az, hogy maga is szerette, értette a zenét (DJ volt egy kisvárosban), tudta, hogy mire kell odafigyelni a teszt alatt. Ezt megsúgta a vevőnek, és elküldte a boltba, hogy halgassa meg X márka hangfalát, ez és ez a hiba lesz benne. Aztán a vevőjelölt elballagott, megnézte, és visszajött megvenni a csúnyábbat, de jobbat. És éveken át nem tudott nálunk egyetlen hangfal se pár hónapnál többet időzni.
    Óvatosságod érthető. De meglátásom szerint egy igazán jó gép ára nem elérhetetlen ma már. Amikor én az első felsőmarómat vettem, fél fizetés volt az ára egy noname kis gépnek. Most fél fizetésért már megvehető egy igazán jó gép. Gondolkozz, lehet, hogy inkább gyűjtögetned kellene rá? Mert abban Márton111 kollégának rendesen igaza van, hogy amíg eljutsz a profi gépig, már ki is fizetted csökkentett tudásúakért a profi gép árát, de nem élveztél belőle semmi profit. És talán lehet szempont az is, hogy mondjuk ha egy Makitára ruházol be 60 ezer körüli áron, és nem megy mégsem ez a hangfal-biznisz, akkor nincs olyan, hogy 45-ért ne tudd eladni egy héten belül azt a gépet. Pláne, ha még garanciás. (A Makitára most 3 év garanciát adnak.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #12520 üzenetére

    "Vágyok magam is egy (vagy több) ilyen gépre,"

    No, ha már ilyeneket írsz, akkor azért megjegyzem, hogy bútort, nyílászárókat gyártónak merném ajánlani, a Te esetedben, aki "aprófát" gyárt, nem tudom, hogy hasznos gép-e? Nagy és nehéz, tehát órákon át ismétlő műveleteket végezni vele kézből lehet, hogy nem szerencsés. Olvastam valami kanadai(?) vagy usa fórumon, hogy nem olyan fejnehéz, mint amilyennek a látvány alapján gondolnánk, ezzel együtt azt mondom, hogy kicsit azért billegősebb, mint mondjuk a Makitám, pedig talán nagyobb is a talp átmérője. Szóval szerintem kicsit magasabban van a súlypontja, de ez gyakorlat kérdése is.
    Bevallom férfiasan, nekem erre a gépre nem volt szükségem, egyszerűen csak megtetszett és miután 2 éve akciós formában bruttóban volt 40ezer körül, megvettem. Szeretem, mert olyan különc darab, látszik, hogy a glóbusz ellenkező oldalán tervezték, és, hogy a tervezője, talán "csakazértis" igyekezett mindent másképpen megoldani rajta, mint azt Európában szokás. Szóval egyéniség a lelkem :) de azt nem mondanám, hogy jobb, mint a többi. Elsőre meg kimondottan szokatlan a bekapcsológombja, a fel-le működtetése.
    Az pedig, hogy jól építhető be asztalba, az nem tudom, hogy érdem-e számodra, ez elsősorban hobbistáknak hasznos mulatság.

    szerk.
    12518-ban elfelejtett a CMT-t linkké alakítani...

    [ Szerkesztve ]

  • szaszlaci

    addikt

    válasz Soká #12518 üzenetére

    "45+áfáért"
    Ha jobb lennék most anyagilag, biztos megvenném. De nem, ez van sajnos.

    "Akkor legalább MDF "illene", nem?"
    A forgácslap hangelnyelési képessége jobb. Annál csak a nehezebben használható dolgok jobbak. (Homok, beton, ólom, alumínium, acél, ..)

    "Mivel borítod?"
    Valószínűleg zománc teddy hengerrel, azt csókolom. Nem vagyok egy túl komoly asztalos.

    "És mi szól benne? SAL?"
    Csak azt ne! :) Valami jó nevű, használható, elfogadható árú. Úgy néz ki, HiVi lesz, elég középszar, de be van járatva a márka, és a kész dobozai neki a leginkább túlárazottak.

    "helyettesítsd be Einhellel..."
    Említetted, hogy az ismerősöd vett egy ilyet, mert megtetszett neki. Tudható esetleg, hogy változatlan-e a véleménye?

    thyeby: "Azt azért beszéld meg magaddal, hogy egy húszasért nem fogsz kapni olyan gépet seholse, ami minden tekintetben fullos."
    Az természetes, csak mint említettem, szemetet nem akarok. De mint írtad feljebb, ez azért nem az a kategória.

    "ne tudd eladni egy héten belül azt a gépet
    Hogy megváljak a szeretett gépemtől? Soha! :)

    "Megcsinálja mondjuk a JVC a hangfalakat, kiteszi a Médiamarkt, és eladja jó haszonnal."
    És ha tudnád, hogy azok az 1-200 ezres dobozok a kínai szóróikkal jó, ha az ötödét-tizedét megérik. 50 ezerből már olyan doboz építhető, ami 10-20x-os médiamárktos árazást képviselhet. Ha az ember rászán a tervezésre 1-2 hónapot. Csak ezt ugye sokan nem így gondolják, ezért inkább irány a médijjamárkt.. Nekem meg ott a profi gépem, meg örülök a dobozomnak, pénz nélkül :D

    "ha azt a minőségű hangszórókat teszi bele"
    Az még nagyon kevés. Tervez-mér-hallgat-változtat, ismétel milliószor. Akkor tényleg lehet jó az eredmény.

    "kifejezetten amatőr által épített hangfalakra vadászik"
    Mondd, hol találok ilyen embereket!?

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • Soká

    senior tag

    válasz szaszlaci #12522 üzenetére

    "A forgácslap hangelnyelési képessége jobb."

    Mint az MDF?
    Tudod, én még nem találkoztam emberrel, aki ezt meg is mérte volna, és nem csak beszél róla (félre ne értsd, nem rólad van szó!!!), viszont elég régóta figyelgetem a hifipiacot és mondjuk 20 évvel ezelőtt, amikor még az MDF újdonság volt, akkor annak voltak jobbak a hangelnyelési képességei a forgácslaphoz képest. :) Szóval változnak a hifi szellői... ezzel együtt a legolcsóbb hifik dobozai forgácslapok, a drágábbaké mdf.

    A borítás alatt azt hittem valami fólia, netán furnér, de közben olvastam a cikkedet. A fedőfestés komoly tudomány ám, ha igazán profin akarja az ember, főleg, ha fényeset.
    (I)
    "Említetted, hogy az ismerősöd vett egy ilyet, mert megtetszett neki."(/I)

    Nem ismerős, csak megelőzött Téged vagy 10 nappal... :) kérdezz rá nála.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz szaszlaci #12522 üzenetére

    Ez tetszik ,én is szívesen építenék audiofil hangfalat .Erősen visszatart , hogy nem tudom, a hangrezgések, pont úgy közlekednének -e a dobozban , hogy jól is szóljon ,az adott hangszórókkal, erősítővel kábelekkel,(esetleg az én akusztikai teremben).Ehhez olyan terv kellene, ami kipróbáltan jó,meg elektronika bele :) .Sajnos a meglevőek is ,zavarnák már a szomszédot ,úgyhogy :U
    Gépet ,szerszámot csakugyan nem adunk el. :) (rendszerint)A könnyű bosch marómat majdnem eladtam, mert egy évig munkanélkül maradt, most pedig azt használom legtöbbet , (átépítettem, de előtte még eredeti formájában ,volt ideje megkeresnie az elmaradt bevételét)...

    [ Szerkesztve ]

  • szaszlaci

    addikt

    válasz Soká #12523 üzenetére

    "aki ezt meg is mérte volna"
    Klinger könyv (nem mai darab), azt írja, hogy:

    Forgácslemez= 0.64-0.86 x10^3 kg/m^3 sűrűségű.
    MDF közepes sűrűségű farostlemez= 0.35-0.8 x10^3 kg/m^3 sűrűségű.

    Az ár egyébként sosem volt igazán hangminőség meghatározó tényező. Főleg, míg kb 400 ezerig a dobozok 95 %-a el van hangolva gyárilag, kiemelős rettenetre.

    De ettől függetlenül lehet, hogy pont emiatt, mert sokan így vélekednek, mint Te, MDF-et használok.

    "A borítás alatt"
    Ha már így szóba került.. Megoldható lenne olyan felület, emberi léptékkel, ami a zongoralakk bevonatra hasonlít, csak fehérben? Tehát fényes, de nem látni, hol a vége. Hirtelen valami olyasmire gondolnék minden-fajta végzettség nélkül, hogy matt alapozót lelakkozni. De az meg ugye besárgul idővel.

    "kérdezz rá nála"
    Köszi, megvolt. Mondjuk azóta nem járt itt, de hátha..

    Márton111: "szívesen építenék audiofil hangfalat"
    Ilyen célra a már említett Klinger könyvet, és Subvoice oldalát javaslom. Az utóbbit mindenképp. Az alapokat ezekből remekül el lehet sajátítani.

    "Gépet ,szerszámot csakugyan nem adunk el."
    Akkor nem vagyok vele egyedül :)

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • szaszlaci

    addikt

    válasz szaszlaci #12517 üzenetére

    No hát, végre-valahára eldöntöttem. Megegyeztem egy Laki-Tech Kft. nevű bolttal, 17-ért odaadják a piros Einhell gépet, és 5100-ért a 12 darabos Extol készletet. Ha esetleg valaki még úgy gondolja, ilyet szeretne vásárolni.

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • Soká

    senior tag

    válasz szaszlaci #12526 üzenetére

    "Klinger könyv (nem mai darab), azt írja, hogy:"

    Ebben tényleg igazad van, legfeljebb annak kellene utánanézni, hogy amit Klinger úr 1988-ban írt MDF címszó alatt (elég nagy szórással) az ugyanaz-e, mint amit ma értünk rajta. És a táblázatban szerepel még a "kemény farost" (HDF?) is, ami sűrűbb, mint a farost.
    Hangsúlyozom, én nem értek ehhez, legfeljebb szeretek alapos lenni, most az anyagok sűrűségét írtad le, de eredetileg a hangelnyelő képességről beszéltünk, amiről fogalmam sincs, hogy egyenesen arányos-e a sűrűséggel, sőt én még a hangelnyelés definíciójával sem vagyok tisztában...
    Viszont aláhúztam, amit Klinger Úr írt: "Személyes tapasztalatok alapján be kell ismerni, hogy az ilyen beton- és téglahangdobozok mind rendkívül jó hangminőséget nyújtanak."

    "De ettől függetlenül lehet, hogy pont emiatt, mert sokan így vélekednek, mint Te, MDF-et használok."

    Nekem nincsenek "szent tételeim" a doboz anyagát illetően, az mdf-fel kapcsolatban inkább csak idéztem 10 évvel ezelőtti guruk megállapításait. Én személy szerint fából szeretnék dobozt készíteni, de nem azért mert az szól jól, hanem mert a fát szeretem. Ez nyilván nem tudományos akusztikai érv :)

    És tudnék ám jó dobozokat mondani, amik forgácslapból készültek. Az mdf (pl. hajlítható) akkor előnyös, ha íves falakat szeretnél, ha le akarod kerekíteni az éleket, stb.

    Fedőfesték ügyében Speciali néhány hete mutatott valami fürdőszobai festett, polírozott felületet...

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #12509 üzenetére

    Gondolom én, hogy valami savasabb fát martak vele, az meg rajta maradva megette a vasat.)

    Na én még ilyet nem hallottam. Ezt hogyan gondoltad?

  • szaszlaci

    addikt

    válasz Soká #12528 üzenetére

    "annak kellene utánanézni, hogy amit Klinger úr 1988-ban írt"
    Ezt hol kérdezzem, ha nem egy asztalos topikban? :) Én csak barkácsolok, nekem ezt nem kell tudni!

    "egyenesen arányos-e a sűrűséggel"
    Azt nem tudom, milyen az arányosság, de úgy működik a dolog, hogy minél sűrűbb az anyag, az átvett hangenergia annál nagyobb része alakul hővé, tehát annál kevésbé lesz doboz hangja, mert a doboz külseje nem sugározza már ezt ki. (Most természetesen nem a doboz saját belső rezonanciájáról beszélünk, hanem minden a falakig eljutott hullámról, aminek negyede kisebb, mint a doboz legnagyobb belső hossza.)

    "Nekem nincsenek "szent tételeim""
    De úgymond berögződései (nem rossz értelemben) mindenkinek vannak, és mivel ez most nem saját lesz, nem is nekem kell megfeleljen. Például nem szórakoznék HiVi-kel, de jó a neve és lehet belőle elfogadható eredményt, a boltihoz képest töredék áron.

    "fából szeretnék dobozt készíteni"
    Váltogatni kell a fákat keménység szerint, úgy lehet abból is elfogadható hangút.

    "Fedőfesték ügyében"
    Meglesem.

    Márton111: remélem is, hogy nem a gép nyes engem :D

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • Márton111

    aktív tag

    :) A farosthátfal vízben és vegyszerben áztatott rosttömeg ,amit szitán szárítanak és összepréselnek ,(a balfele a szitanyomos): nem HDF .
    Az MDF és a HDF között a különbség : a HDF keményebb , nagyobb sűrűségű "MDF" (mivel a HDF 3 mm-es , hátfal ,meg laminált parketta alapanyaga, tehát nagyobb igénybevételnek lesz kitéve mint pl.: egy 19mm-es MDF (bútoralapanyag) panel.

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz szaszlaci #12515 üzenetére

    Minden ilyen árkategóriája gépnek ütni fog a tengelye sztem, ha nem újonnan majd pár tíz méter fa után.

    Azért én megkérdezném hogy mit szeretnél marni a hangfalon egy felsőmaróval?
    Hogyan áll össze egy általad kitalált hangfal?.
    Csak erre szeretnéd használni vagy szoktál otthon barkácsolni és máshoz is szeretnéd használni?

    Nem értek a hangfalgyártáshoz, de én is úgy tudom az MDF jobb mint a FRG lap, mert erősebb és nem rezeg be.
    Ha festeni szeretnéd akkor is sokkal jobb választás az MDF mert a FRG lapot agyon kellene glettelni hogy sima legyen. A festést lehet ráhagynám egy fényezőre mert kb. ua. pénzért 10x jobb minőséget fog produkálni. Ha nem is az egészet de a fedőlakkot biztos vele fújatnám.
    Persze megcsinálhatod te is de messze lesz a zongoralakktól.:)

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    Medium Density Fibreboard and High Density Fibreboard

    A kettő tök ua. csak a HDF sűrűbb tehát keményebb.

    [ Szerkesztve ]

  • szaszlaci

    addikt

    válasz mdk01 #12533 üzenetére

    A tengely ütése mit jelent, 10 méter után kinyírja egy olcsó kés csapágyát? Vagy 100 méter után?

    Hangszóró kivágás, süllyesztés, (oldalak pontos egymáshoz marása csiszolás helyett), hátsó fedőlap kivágása, süllyesztése, előlap (nem selymezett, hanem ami a hangszórókat takarja) kimarása, és az alsó részén egy téglalap kimarása és befele ívesre kerekítése. Dobozszélek kerekítése.
    Főként erre kell, nyilván, ha adódik valami, évente 3x, akkor ahhoz is. De a doboz sem megélhetés, csak mellékes, pár darab.

    Berezgésről itt szó sincs, azt merevítéssel (belső keresztbe elrendezett fákkal) kell megakadályozni.

    A festésnek elfogadható eredmény, ami szükséges, azt (nem asztalos szemmel) szerintem meg tudom oldani teddy hengerrel. Persze tényleg jó lenne egy szép felület, ez nem kérdés. Úgy nagyságrendileg milyen ára szokott lenni két 90x1100x180 mm-es doboz lefújásának? Ha MDF és alapozva van tűrhetően.

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • Márton111

    aktív tag

    válasz szaszlaci #12535 üzenetére

    Korpuszfehér forgácslap nem jó hangszórónak? Sokkal könnyebb átszórni,festeni , mint a kopasz forgácslapot.Ára pedig nagyon csekély.(kevesebb festék, gitt, mert le van alapozva ,és már vissza is hozta az árkülönbséget .)
    (nyilván nem kerekített élűnek, vagy akkor éllécezve előbb )
    A drágább az az egyoldalról fehérre laminált MDF ...

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz szaszlaci #12535 üzenetére

    Nem csak az olcsóét hanem a drágáét is. Mellékesen nyomot is hagyhat a fában a marókés csapágya ha már nagyon üt. Nincs nagy tapasztalatom e téren mert nem volt még a kezembe ilyen olcsó gép, de xar kés már igen.

    Nem tudom pontosan milyen árba fújnak, meg kell érdeklődni, de ha olyan felületet szeretnél mint a zongoralakk akkor mindenképpen olcsóbb megfújatni mint hogy te szerezzél be pisztolyt, lakkot meg mindent xart.

    Márton:Korpuszfehér forgácslap nem jó hangszórónak?

    Te végig gondolod azt amit kérdezel?:U

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz mdk01 #12537 üzenetére

    Pontosan ,igazad van, mert végiggondoltam .: ha fa jó, MDF jó, kopasz forgácslap jó, akkor akár korpuszfehér ,vagy egyoldalt laminált MDF is felötölhet.( Festhető )
    (Zongoralakkozás szinten fújni , csak gyakorlattal lehet,és nem akármilyen felszereléssel.(a jó pisztoly úa drága) A gyakorlat megszerzéséhez pár kg anyagot előbb fel kell hordani, meg nem árt ha valaki segít az elején, úgy gyorsabb :) )

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    válasz szaszlaci #12535 üzenetére

    Ha hosszú távon gondolkodsz, akkor érdemes lesz megtanulnod a magasfényű polírozott felületet előállítanod. De ehhez szükséged lesz egy kompresszorra, és szórópisztolyra, excenter csiszológépre, polírozógépre. Persze ezek közül lehet hogy rendelkezel már pár eszközzel.
    Én a magasfényű bútorokat kb 30-35 ezer nettó m2 áron készítem.Ebben benne van az mdf lap is. Egy itteni autófényező 20 ezer körül fújja a magasfényűt, de nem láttam a munkáját, és azt sem tudom, fedőlakkozás után polírozza e a felületet, vagy lefújja és kész. Csak mert nagyon nem mindegy.
    Egy másik haver, aki kollégám volt, ő már csak bútorfényezéssel foglalkozik, ő 16 ezer körül készíti a magasfényűt. Ő políroz is, de csak feliből harmadából, nem úgy ahogy kellene. Szóval ilyesmi árra számíthatsz, ha komplett fújást kérsz valahol. De neked a hangdoboznak csak az egyik oldalát kell fényezni, vagyis a hangdoboz felületét oszd el kettővel, és úgy szorozd be a m2 árakkal.
    Nem az alapfestéket kell lefújni fedőlakkal, hanem az alapfestékre először fedőfestéket kell fújni, megfelelő sárgulásmentesítő UV álló edzővel. Majd erre jöhet a fedőlakk, aminek nem feltétlenül kell magasfényűnek lenni, mert könnyen felpolírozható a selyemfényű is.
    Találtam egy nagyon jó polír (csiszoló)korongot, amivel szárazon majdnem a nedves polírozási minőséget elő lehet állítani. Ezzel pénzt és időt is meg lehet takarítani, és talán rutin is kevesebb szükséges hozzá.
    Teddy hengert meg felejtsd el, legalábbis, ami magasfényt illeti.

  • Soká

    senior tag

    válasz szaszlaci #12531 üzenetére

    "minél sűrűbb az anyag, az átvett hangenergia annál nagyobb része alakul hővé,"

    Nem akarok nagyon offolni, bár érdekel a dolog. Most csak annyit, hogy én már annyi különböző elv alapján és különféle anyagból láttam már (jól is) szóló hangsugárzót, hogy nehéz okosnak lenni. Ugyanakkor amikor magamnak akartam valami egészen jót csinálni, akkor befulladt a dolog, mert nem sikerült elfogadható áron (mondjuk 100.000 körül) olyan hangszórókhoz jutnom, amit lett volna alkalmam meghallgatni dobozban (ezt a lehetőséget előfeltételnek szabtam)és megfelelőnek találtam volna. Utoljára egy ProAc klónnal próbálkoztam - volna.

    Most jövök a Bauhausból, már csak kíváncsiságból is, megnéztem a felsőmarókat. Felemás benyomások. Először is, nem tudom ezt dicséretnek szánjam-e vagy sem, a Bauhausban egy darab nagyonbarkács felsőmaró sincs. Vannak ilyen-olyan igenolcsó gépeik, de felsőmaróból egy sem.
    Van egy Hitachi, amit már korábban is néztem, árban 100.000 körül, a megszokott eszement űrhajós dizájnnal, egyébként tekintélyt parancsoló megjelenésben. Van rajta néhány szimpatikus részlet, ugyanakkor úgy lötyög a "felsőteste" a két oszlopon, hogy azzal egy asistkinzostraus-szal szemben is versenyre kelhetne. Viszont olyan szépen forgácsolt alu betét van a talpában, ami előtt le a kalappal.
    Ezen kívül volt két zöld Bosch és a KW900E B&D. Így ránézésre és tapogatásra nem éreztem nagy különbséget a három gép között. A két Bosch formára teljesen azonos, de az egyik 1200, a másik 1400W-os. Mindhárom gép kb. ugyanannyira kotyogott a tengelyein (elfogadható mértékben) de érdekes módon a nagyobb Bosch sokkal precízebben, határozottabban rugózott. Vagyis belül mégiscsak lehet valamiféle különbség. Ugyanakkor a B&D itt csak 20.000-be került (ez nem a kofferes, 6 marószáras verzió) a hasonló teljesítményű Bosch 30e körül, a nagyobbik meg 40felett.
    A gépeken nincs sok tekergetnivaló, ami van, az elfogadható. A Blekinek van méhg egy jó tulajdonsága a Boschhal szemben: a gép teteje sík, vagyis fejre állítva is megáll, lehet benne így szerszámot cserélni. A kisebbik Boschnál mintha akarattal akadályozták volna ezt, az egyik oldalon van egy kiálló bütyök. Elképzelhető, hogy szerintük nem biztonságos, ha fejreállítják a gépet, és úgy erőlködik az ember a szerszámcserével. Tényleg borulékony így az "ügymenet", de én is így csinálom...
    Viszont nekem nem tetszik, hogy a Bleki egyébként is kicsi kör alakú talpa mindkét oldalon le van kapva (a Bosch csak egy oldalon) Szerintem így még kevésbé stabil a felfekvése, ugyanakkor kisebb helyen is lehet vele dolgozni. ki tudja, mikor mi az előnyös, én megszoktam, hogy a makita teljesen kör alakú, és még igen nagy is.
    Érdekes módon mindkét gépnél úgy van elhelyezve a mérőskála, hogy munka közben, szemből nézve nem nagyon lehet leolvasni.

  • Márton111

    aktív tag

    Én amilyen lakkal fújtam , abban külömbözött a fényes a selyemfényűtől, hogy a selyemfényűben mattító volt (gyárilag keverve) ,le is ülepedett kissé,és ha felkevertem mindjárt homályosabb lett.Gondolom attól még nem lehet sokkal drágább a fényes, hogy ezt kihagyták belőle.

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    válasz Márton111 #12538 üzenetére

    Az előbb említett bútorfestő haveromnál megrökönyödve láttam, mit vitt neki oda egy asztalos festeni. Fehér laminált forgácslapot, 2-es fa élléccel!
    Mondom, ez meg mi a rák? Azt mondta, ez így olcsóbb, mint az MDF. Hát nem tudom. Az mdf 3000 ft/ m2 körüli szabott áron van, a laminált meg 2-2,5 ezer körül, és azt még éllécezni kell. És nem jó ugyan az az alapozó festék, mint ami az MDF-re kell.
    De a lényeg, hogy van aki így csinálja. Én nem csinálnám, én szeretem az ortodox dolgokat. Legalábbis addig, amig valamiről be nem bizonyosodik, hogy van nála jobb. Ez meg még nem győzött meg. A lami lap, nem festésre lett kitalálva, persze befogja azt is a festék...

    Amúgy én is MDF-ből készítenék hangfalat. Van itthon egy gyári Technics 3 utas hangfal pár, régi tervem, hogy 28-as MDF -ből készítek neki egy 3-szor ekkora dobozt, mint a gyári, 12-es forgácslapból készített akármi. És vagy bevonnám fenyővel az egészet, mert a szobában minden fenyő, vagy fekete magasfényű lenne.

    Mostanában a megmaradt festékekkel, lakkokkal az itthoni ajtókat és egyebeket fényezem át magasfényűre, mielőtt bedöglenének a cuccok. Ha tehetném, most pár hónapig csak ezt csinálnám, amig meg nem unnám.
    Kicsit drágább a magasfényű lakk, de nem sokkal.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Én a makit fejre állíthatnám (még a feje tetejét védő rácson négy pici lábcsonkja is van) (talán azért ha fejreesik kibírja, ez megtörtént ,és szerencsére az akácparkett horpadt be csak kicsit,) de ha oldalára fektetem, akkor nem kell ellenttartani a villáskulcsnak , hanem a fülinél felfekszik, az asztalra.Az ellentart, a csak gépet picit kell lenyomni. Hasonlóan a bosch.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Kis géphez ,ami jó ha mindenhol elfér, jó a kétoldalt lekapott talp, kis helyeknél számít az a pár cm , hogy pont elférjen , akár a rögzítő szorító mellett egy keskeny anyagnál sarkokban marásnál.
    Persze a kerek is jó műhelyben,ahol elférsz, nem kell figyelni, hogy pörgeted a gépet a vonalzó mellett, nincs hoppá :Y :)

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Soká #12540 üzenetére

    Még eszembe jutott valami. A múltkor láttam a Bauhausban 90ezerért egy Toolson PRO TS 5000 névre keresztelt asztali körfűrészt. A relatív magas (avagy alacsony?) ára miatt kíváncsi lettem volna rá, de nem volt kiállítva. :( Most viszont igen!
    Nos, egy nagy csalódás, ennyi pénzért biztosan nem ajánlanám. Alig találtam róla infót a neten. A Toolsonnak van honlapja, de ott csak a kézi szerszámgépek...
    Így néz ki. Hasonló megjelenésű darabbal még nem találkoztam, de a széles lábaktól és a párhuzamvezető rögzítőjétől eltekintve minden a szokásos barkács minőség. Az asztallap az 1700W-os Einhell típusú gépeknél ismert alu profilokból építkezik (a fűrészlap körül nincs külön betét, jobbra az egész lap kiemelhető lapcserénél. Kimondottan szarul volt összeszerelve, az éleken a keret anyaga fél mm-re magasabban állt, szóval olyan jó beakadós módon. A műanyag ház jó nagy, de ritka vacak anyagból, ismeritek azt a fényes, kopogós, rideg, repedésre hajlamos, nagyon vékony, nyeklő-nyakló műanyagot, na, olyan...
    A magasságemelő kurbli is elég vacak, a kiállított darab nemes egyszerűséggel nem működött, csak 1 centit tudtam lefelé állítani, aztán megszorult és elakadt. A szögvezető a szokásos lötyögő kisméretű darab, akárcsak a párhuzamvezető, ami természetesen csak egy oldalon rögzít. Viszont van neki két rögzítő karja, és úgy néz ki, hogy ha a bal oldali plusz kart rögzítve tartom, akkor a párhuzamvezetőt egy menetes orsóval finomhangolva tudom állítgatni bizonyos határokon belül, ami nekem még tetszik is, de ezt vagy én találtam ki róla, vagy már ez sem működött, mert nem sikerült semmit állítanom rajta... Egyébként a gondolat nem hülyeség, mert amikor beállítom a párhuzamvezetőt és csak pár tizedmm-t szeretnék rajta módosítani, akkor jó lenne, ha finoman lehetne korrigálni rajta, és nem úgy, ahogyan általában ezeken a gépeken, hogy feloldom a rögzítést elmozdítom a vezetőt és vagy sikerül annyival odébb állítanom, amennyivel szeretném, vagy nem... általában nem...
    Szóval csalódást keltő gép, noha az ára alapján arra gondoltam esetleg konkurenciája lehet a Makitának.

  • mdk01

    addikt

    válasz Márton111 #12538 üzenetére

    Persze ész nélkül mindent belehet fújni.
    Igaz hogy pl. a Milesi-nek van olyan alapozója amit lamináltra lehet fújni és tartósan megtapad rajta, de ez most itt nagyon nem játszik és alapból nem is szakszerű, csak ha nagyon muszáj.
    Jelen esetben van sokkal jobb megoldás is.

    Jó lenne ha nem ajánlanál hülyeségeket!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz mdk01 #12546 üzenetére

    Nem ajánlottam,fevetettem.Olvasd el mégegyszer,ha kijózanodtál...Aztán átugorhatod eztán amit írtam.

    [ Szerkesztve ]

  • jimy_l

    tag

    válasz Soká #12545 üzenetére

    Hali!
    104 ezeré van ez. Tavaly 99 ezer volt.

    [ Szerkesztve ]

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • szaszlaci

    addikt

    Köszönöm a tanácsokat. Azért azt tisztázzuk, hogy ez egy olcsó doboz lesz, egy próba, hogy el tudom-e adni. Nagyjából 50 ezer forint lesz az ára (aminek természetesen a többszörösét éri), így nem fér bele 20-30 ezres felületkezelés. Oké, én kérdeztem, mennyibe kerülne egy ilyen. Tehát valami egyéb megoldás kellene, ami azért kulturált megjelenést ad.

    Furnérhoz nincs most hangulatom, és még azt is lakkozni kell, a tapéta pedig otthonra jó meg szép, de el nem adható. Tehát marad a festék.
    Jól gondolom, hogy nem nagy ötlet, ha parkettalakkal próbálkoznék, ecsettel vagy hengerrel? Nem elvárás a tükrös felület, lehet "eszétikusan" göröngyös is, vízhatású, vagy tudom is én micsoda. Csak kivitelezhető legyen fújó nélkül.
    (Később, ha van benne lehetőség, akkor lehet csinálni 10x-es árú dobozt, akkor lehet fújatni vagy megtanulni, de ez még a távoli jövő.)

    Soká: a doboz anyaga nem túl lényeges paraméter igazából, bizonyos határokon belül.
    100 ezer forintér már elképesztően jó hangszórókat lehet venni, és csak több évi saját konstrukciós építés után érdemes ennyit elkölteni rá, különben a eredmény csalódás lesz.
    Nem ismerem a ProAc dobozait, és azt sem, hogy melyiket szeretnéd megépíteni, de szerintem hangszóró + váltó szinten az említett összeg töredékéből kihozható egy még jobb rendszer. De csak akkor, ha az embernek van gyakorlata, első doboznak ilyet nem építünk. Ha utánépítesz, az más kérdés, de akkor mindent másolni kell, csak az előnytelen áron beszerezhető alkatrészeket használhatod és nem is lesz sem a szobához, sem a Te ízlésedhez igazítva a kész hangsugárzó.

    Speciali: "régi tervem, hogy 28-as MDF -ből készítek neki egy 3-szor ekkora dobozt"
    Ez igen rossz ötlet, dobozt nem hasra ütésre méretezünk, hanem a hangszórónak, szobának, igényeknek megfelelően. Sajnos tény, hogy a Technics dobozai nagyon el vannak hangolva, általában 55 Hz körül kiemelnek irtózatosan, egy jó terv sokat segítene a helyzeten.

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

  • mdk01

    addikt

    válasz Márton111 #12547 üzenetére

    Korpuszfehér forgácslap nem jó hangszórónak? Sokkal könnyebb átszórni,festeni , mint a kopasz forgácslapot.

    Tényként állítod kijelentő módban, hogy a korpuszfehér lamináltat könnyen átlehet festeni.
    A felvetés már fél ajánlás és mindegy minek hívjuk a fenti állításod abban a formában hülyeség.
    Ráadásul közel sem a legjobb választás a felvetett témában.

Új hozzászólás Aktív témák