Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Márton111 #13750 üzenetére

    90.000 nettó a fizu a Mercinél ( :U megnéztem közben)

    [ Szerkesztve ]

  • shaft72

    tag

    válasz Márton111 #13750 üzenetére

    És akkor még nem beszéltünk a Samsungról. Mérnökök kapnak bruttó 110-et. Sori alkatrészrakodók meg bruttó 93 ezret. Ehhez képest, csoda, hogy működik a tévé amit gyártanak :D

  • Márton111

    aktív tag

    válasz shaft72 #13752 üzenetére

    Azt nagyon megtervezték ,tehát még akkor is működik, ha néhány alkatrészt kihagynak :D
    :Y TV az meg mi ? 3 éve nekem is volt ,de már nem emlékszem mi az :)
    Típushibája : megfelelő műsor nélkül használati értéke zérus.
    Rendszerhiba: a megfelelő műsor drága , ezért olcsó póttal van tele .

    [ Szerkesztve ]

  • shaft72

    tag

    válasz Márton111 #13753 üzenetére

    Tévé: lakásdísz, státusszimbólum, néha megjelenítő eszköz, ha letöltök valami megnézésre érdemes tartalmat (pl. Attenborough) akkor lejátssza :D

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #13750 üzenetére

    Az átlagbér nettó 120 körül jár három műszakért. És ha lehúzol ott három műszakot, érezni fogod, hogy szarért pittyért a beledet kitapossák. Aztán minden zsigereddel keresed a kiutat ennek a csapdájából.

    Persze, vannak országunkban géniuszok, van szellemi elit, de a többségnek semmi köze nincs ahhoz a magyar mentalitáshoz, amit az számodra jelent.
    Gondolkozz csak, miként nyilvánultál meg azokról a szakmánkbéliekről nemrég, akik szarul, de drágán dolgoznak. Nna, az a magyar mentalitás. Nincs nekik tudomásuk arról, hogy szarul dolgoznak, egyszerűen fogalmuk sincs, miként lehet jól dolgozni, a saját kezük által összecsapott tákolmány számukra minőségi. Ez a magyar mentalitás igazi tükre sajnos, s nem Rubik Ernő, meg Czeizel Endre.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Speciali

    tag

    válasz thyeby #13749 üzenetére

    mi itt Európában (és USA) hajlamosak vagyunk azt hinni, mi sz@rtuk a spanyol viaszt. A helyzet ezzel ellentétben az, hogy a kínaiak képesek nagyon jó, azonos minőséget előállítani, mint az anyaországban. Oda viszik nekik a gépsort, az alapanyagot, a komplett technológiát. És nem szarnak bele, ez az idő már régen elmúlt! Sőt, a helyzet az, hogy már Kínából is kezdenek kivonulgatni a cégek, mert már túl drága nekik. Mennek Afrikába, és egyéb fejlődő területekre.
    A magyar Audi vagy Opel semmivel nem rosszabb, mint amit a németek raknak össze. (vajh egy németországi autógyárban hány német, és hány egyéb, "hitványabbul" dolgozó nemzetből való ember dolgozik?) Egy nemzetközi márka minőségét már régen nem az minősíti, hogy hol készül a termék.
    A te fapuskád rosszabb, mint egy német kollégád által előállított? Lehet hogy neked az éhhbér, amit egy magyar gyárban fizetnek, nekik ellenben az a FIZETÉS. És lehet hogy te azt gondolod, jól keresel Egy gyári munkáshoz képest biztosan. De egy német fajátékkészítőhöz képest...? Valszeg, neki a te kereseted is éhhbér lenne. Ettől még én azt gondolom, nem dolgozol hitványabbul mint ő.

    Egy kérdés a végére: te honnan tudod, hogy minőséget állítasz elő?

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz shaft72 #13754 üzenetére

    Őt én is megnézem,de én inkább egy jó HD monitorra gyűjtök,ami mellesleg tud tv-t is,de a hangsúly az előző.De ha bedöglesztik a letöltést ,nem veszek az égvilágon semmit se számítástechnikából se tv-ből.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #13755 üzenetére

    Dolgoztam már 5évig heti átlag ,napi 11 órát 6nap,ill5napos váltott hetekkel, úgyhogy tapasztalatból tudom, hogy el lehet fáradni.Pláne nálam idősebbnek,pláne.

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #13756 üzenetére

    Ezek a gondolatok, amik mentén végigszalajtottál, vitára érdemesek. Zömmel helytállóak, talán lehetne cizellálni tovább. Sajnos már zokni vagyok agyilag most, de ha nem dobod el a kesztyűt, kicsit később szívesen belemegyek néhány további gondolatcserébe.

    Most dióhéjban ennyit:
    A német manufaktúrában tanultam rengeteg dolgot a minőségről, amit most kamatoztathatok. Amikor ott betanultam, három napig nem is engedtek a munka közelébe, csak a selejteket adták ide, hogy gyakoroljak rajtuk. Esküszöm, volt olyan munkadarab, amiről egy műszak alatt nem tudtam a legjobb figyelmemmel sem megállapítani, hogy az miért selejt - noha az elmúlt rendszerben attól szenvedtem legtöbbet, hogy sehol nem volt igény az én igényességemre. Úgy mentem haza aznap, hogy nna, erre varrjál gombot, Tibi. Azt hittem, valami kandi kamera, vagy valami pszichés nyomásgyakorlás, stressztűrő próba, vagy mit tudom én? Másnap kiderült, hogy miért (apróságért) selejt. De az igazi selejt volt, szétbontani, drága bőrt a kukába, többit újra vissza a termelésbe. Az üzemünk jó része kint tanult be az anyaországban. Ott másként ment sok dolog, mint nálunk. Ott lehetett, és kellett is valódi minőséget csinálni. Hozzánk például simán áttoltak olyan alapanyagot raklapszámra, amiből selejten kívül egyebet nem is lehetett készíteni, vagy a normát lehetetlen volt tartani vele.
    Aztán amikor lemaradás volt a termelésben, akkor előszedte a MEO a selejteket ám. Irdatlan kötbér fenyegetésének nyomására ugyan, de visszavitte a készáru közé, hogy majd lesz valami. Azokra etikettcímke került, hogy keleti piacra. Na, ilyen az anyaországban nem fordulhatott elő. És ott a hibás alapanyag nagy hangerővel szaladt vissza a beszállítóhoz. Szóval ott flott volt minden (még a bér is), itt pedig szinte semmi nem volt flott. Kint a munkásoknak eszükbe se jutott lopni, itt azt is ellopták tömegesen, amire semmi szüksége senkinek nem volt. És ma is látok itteni autósboltokban filléres áron olyan tíz éve gyártott termékünket, amik rendes úton soktízezerbe kerülnének.
    Szóval én (egyebek közt) erre alapoztam mindazt, amit írtam.
    A szomszédom echte német - most éppen az Audinál igazgatja az üzem gazdasági szektorát. Évek óta ismerem, jó nexusban vagyunk. Tudom róla, hogy őt képtelenség lenne rábírni arra, hogy olyat adjon ki a kezéből, ami nem 100%-os. Neki az olyan lenne, mint ha neked azt mondanám, hogy pisálj a fotelba. Ez neveltetés, tradíció. Mint az osztrák pedantéria. És de sok helyen látom a magyar hagyományt: sepregetés ott, ahol a papok táncolnak. Ez is neveltetés.
    Persze, Kína óriásit fejlődött. De messze áll még attól, hogy pénzt lehessen ilyen szlogenért kérniük, hogy kínai minőség. Mert a németek pénzt kérnek (és kapnak is) érte, a japánok meg nem is kérik, az egyszerűen szavak nélküli evidencia. Nagy felárral adható el az, ami vitán felül a felkelő nap országában rakódott össze. És hiszem, hogy magyar ember egy magyar Makita üzemben nem tudja azt a minőséget hozni, amit egy japán kisfiú Osakában kisujjból kiráz. Ahogyan magyar ember nem képes a harakirire sem.

    Igen, igazad van abban, hogy a minőség nehezen definiálható fogalom. Szinteket lehet benne elérni, felülmúlni. Így már jól mérhető. Ennek ellenére is viszonylagos. Jómagam a következőket hímeztem a zászlómra:
    Minőségem limitje a konkurencia minősége. Annál csak jobb lehet, rosszabb semmilyen tekintetben. A minőség soha nem romolhat, viszont folyamatosan javulnia kell. Úgy érzem, eddig nem lobogtattam hamis zászlót, de tudom, hogy bőven van még mit tennem a minőségért. És ha egyszer felnőnék annyira, hogy már ISO200-ben dolgozok, akkor is ugyanez lenne a zászlómra varrva.
    A bérem meg nem olyan fényes, hogy lenézhetném azt a melóst, aki három műszakban gürizik ugyanennyiért. Ha sokat keresnék nagyon, akkor is tisztelnem kellene azt, aki megalázóan alacsony bérért kényszerül naponta megaláztatni magát, mert egyféle tekintetben felettem állna úgy.
    Bárhol a világon bárki sztrájkba kezd, én annak mindig szívemből drukkolok. (Talán annak drukkolnék csak igazán, ha kormányunk, és kampániája kiáltana sértődött sztrájkot. ;] )

    Hát ez jó kis dióhéj lett. :U (Hát-tal nem kezdünk mondatot!)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • shaft72

    tag

    válasz thyeby #13759 üzenetére

    Na látod, ez a magyar mentalitás. Gyűjtögetni, felhalmozni a szart, "jó lesz az még valamire"; ha elbaszol valamit, "jó lesz az, nem lőnek azzal nyulat"; ez még belefér, a hülye paraszt vevő úgy se tudja meg, étteremben: belefőzni az előző napi kaját a pörköltbe, aztán annak a maradékát a halászlébe, annak a maradékát meg a hortobágyiba. Tesco: lemosni a büdös húst és úgy kínálni, ha úgy sem megy el, akkor kisütni tescós pizzának, csirkének, megeszi azt a pesti úrinép. Profitmaximalizálás. Flextronics: 40% kieséssel gyártani Blackberry-t, mert 60 ezer forintért csak a tanulatlan cigány jön el Zalalövőről, aki ennyit tud, a WC mellé szarik. A selejtet hatalmas konténerekben bújtatják az udvaron, ha jön az audit, lehessen mosolyogni. Közben beszállítós haverral kartondobozt szállítatni be papíron forrasztóanyagként, a forrasztóanyagot meg kilopni és újra beszállítatni (goto 10 ameddig lehet). Kevés a fizetés, ezért a magyar kiegészít: lop, ahol tud. Munkahelyen: fénymásolás, színes fénymásolás, papír-írószerlopás. Kórház: WC papír, kaja, gyógyszerek, fecskendők. Bérgyártó multik: amit elbír a fémkereső kapu meg a hülye nyugdíjas biztonsági őr. Rövid távú, harácsoló, vadkapitalista gondolkozásmód, de talán a gyerekeink már kinövik egyszer.

    Kína rengeteget fejlődött, és tény, hogy ugyan iszonyatos mennyiségű szart gyártanak még mindig (műanyag játékok, integető macska, meg ilyen gagyik), ugyanakkor ott készül az iPhone, iPad, és az összes számítástechnikai eszköz (alaplapok, videokártyák stb). De azt is látni kell, hogy Kína kvótázza a ritkaföldfémek kivitelét, ezért kénytelen az összes gyártó odatelepülni, ha pl. mikroelektronikát kíván tömeggyártani, de ugyanez van az bizonyos autóalkatrészekkel, hadiiparral, meg úgy általában a high-tech cuccokkal. (Kína meg szépen ellopja a know-how-t ;] )

  • bbchris

    senior tag

    válasz Márton111 #13744 üzenetére

    Igen , erre gondoltam én is hogy a portól a kapcsoló nem fog működni egy idő után . A másik meg a szikraveszély ez főleg akkor van mikor egy nagyfogyasztót teszel a konnektorba akkor eleve szikrázik és ha poros benn minden akkor igencsak nagy az esély hogy füstölni kezdjen :DDD

    Speciali #13745 Nálunk a villámlás nagyrészét egy nyírfa fogta fel . Jól meg is pörkölődött szegény aztán kivágás lett a vége mert egyre rosszabb állapotba lett . Volt 2010-ben Augusztus 6-án akkor egy mocskos vihar ami a közelébe vágott . Rengeteg kár keletkezett , szerencsére nálunk a villámvédett konnektorok tették a dolgukat - leoldottak mind . :Y Most nyáron meg idevágott kb 5 méterre a villám mikor néztem ki a tetőablakon . Úgy hanyattvágott az ágyon hogy csak úgy röpültem . Szerencsére ugyanúgy tették a dolgukat a villámvédő dolgok . Ezért is félek ennyire már a villámoktól , de inkább a tűztől amit okoz .

    Márton111 #13746 " Ilyen szabályos dugaljakat használok,.Por ellen ezekben védőlemez takarja az érintkezőket, ha bedugod a dugót a villa csapja tolja félre a védőlemezeket. "

    Igen ilyesmik vannak nálunk is meg csepp ellen védettek . Ez volt az előírás de még volt így is amibe belekötöttek . Kellett pl 30mA-es Fi relé is meg EPH pont szal nem volt egyszerű nálunk sem . Apropó Fi relé , ez a kis kütyü már számtalanszor megvédett mikor pl a flex zsinórját sikerült felsérteni stb :DDD . HA hárítót szerelsz a házra akkor kell a túlfesz védelem is mert azt már tudtam mikor idevágott a közelbe a villám hogy rásugároz a hálózatra . Hiába volt lekapcsolva az automata a vezetékekben akkor is indukálódott áram . SZerencsére aminek kellett azok leoldottak de hivatalosan kellenek azok a piros túlfeszvédő automatikák amiből rengeteg van [link] Jó persze ez már nem idevágó téma tudom csak azért jobb mindenre felkészülni .

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #13761 üzenetére

    Jaj, de kapóra jöttél nekem Chris, hogy bedugtad az orrod közénk! Épp ma reggel gondoltam Rád kávézás közben, hogy ki kellene kérdezzelek, hátha tudsz segíteni egy döntésemben. Néha sajnálom, hogy olyan ritkán bukkansz fel, mert ha forgácsolóél, akkor számomra az egyet jelent a fórumon a nick-eddel.
    Szóval az érdekelne engem, hogy tudsz-e valami hadrafogható információval segíteni abban, hogy mit kell tudni a vidialapkás gyalukésről.
    A metebómba nagyon drágán mérik - úgy 80 ezer pénz körül kóstál egyetlen 300-as késpár. De ennek ellenére is érdekelne ez a dolog. Akiket eddig kérdeztem, azok lebeszéltek róla, hogy ha abból kipattan egy darab, akkor drága mulatság lesz. Azonban már kitapasztaltam talán annyira a fáimat, hogy nem nagyon valószínűsítem, hogy ez komolyabb eséllyel megtörténjen. Régen csorbítottam már a HSS késeimet ki, holott azok azért érzékenyebbek.
    Ami érdekelne:
    - Szerinted mennyivel bír többet egy ilyen kés élezéstől élezésig?
    - Létezik az országban műhely, ahol megoldott az ilyen kés korrekt élezésének a feltétele?
    - Mennyivel drágább egy ilyen kést élezni?
    - Hányszor élezhető kábé?

    Több fa van, mint asztalos!

  • jimy_l

    tag

    No, jó napot!
    Itt a polctartó pöcök fúró szerkó.

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • jimy_l

    tag

    Egy kis kikapcsolódás.
    1m magas, 40cm széles, és 15cm mély, falra fúrható fürdőszoba polc. :C

    [ Szerkesztve ]

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • sasoo

    csendes tag

    válasz thyeby #13759 üzenetére

    jól összefoglaltad.és egyet is értek veled sok mindenben. még annyit,hogy dolgoztam Németországban,és Ausztriában is.elöbbiben közel tíz évet.van viszonyítási alapom. te is elismerted hogy a németek nem kínai minőséget követelnek.és magyar mentalitás ide vagy oda bizony a meo-t német vezeti,aki megköveteli a minőséget.volt alkalmam a magyar Suzukiban is dolgozni,ott is ugyanez a helyzet.és attól hogy Kínában gyártják a Bosch-t,még nem kínai.
    Jó példa a kínaira a pár évvel ezelötti Genfi autószalon,ahol egy kínai autógyár is kiállított.
    A kiállított! autonak nem lehetett lecsukni a motorháztetejét!ezzel csak azt akarom mondani,hogy azért mert itt gyártják az Audit,vagy a mercit,még nem lett magyar.ha a merci nem tudná ugyanazt a minőséget biztosítani,akkor nem hozná ide a gyártást.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz sasoo #13765 üzenetére

    Lehet hogy pont a konkurrencia görbítette el a mintaautó zárját, csak egy kombináltfogó kell hozzá. Vagy egy barom megerőltette .Kínában ma már ugyanolyan fejlett a technológia, mint bármely fejlett ipari országban, csak őnáluk van egy nagyon nagy plusz! : van fegyelmezett, nagy tömegű és olcsó munkaerejük, aki látástól mikulásig rabszolgamunkára fogható.(fillérekért)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz bbchris #13761 üzenetére

    Ez az ÉV vagy Fi relé már 15 éve foglalkoztat, csak valahogy mindig elmaradt ( pedig 2x nyúltam bele az áramba (valszeg a nulla volt mindig) 1 x a saját gondatlanságom ( a rádióra nem tettem,fel a hátlapot ,úgy használtam ,másszor az ökör villanyszerelő mondta hogy fogjam meg a földelést, ő meg rosszul kötötte össze az óránál.
    Aszem 3 fázis, 3x15 Amperre + (éjszakai,azt mondjuk kihagynám?) drágáért adják , vagy valami egyéb bonyolultsági probléma volt vele amiért nem lett volna egyszerű feltenni .Lehet ma már egyszerűbb lenne megoldani (?) Volt egy érdekesség a hálózatban , ha levették a nullát vagy a földet az óránál :F már nem tudom melyiket, minden fényesebben ment ,szóval megnőtt a feszültség.Nem hagyták úgy , de ettől az anomáliától , lehet a relé már eleve kikapcsolna gondolom.(kimenő és bejövő áramot ellenőrzi ,a kettő egyenlegének pontosan meg kell felelnie.)

    [ Szerkesztve ]

  • bbchris

    senior tag

    válasz thyeby #13762 üzenetére

    " A metebómba nagyon drágán mérik - úgy 80 ezer pénz körül kóstál egyetlen 300-as késpár. De ennek ellenére is érdekelne ez a dolog. Akiket eddig kérdeztem, azok lebeszéltek róla, hogy ha abból kipattan egy darab, akkor drága mulatság lesz "

    Igen pontosan ezért nem szoktuk mi sem javasolni a HM gyalukést . Ugye ez kb úgy néz ki hogy van egy sima DS azaz szerszámacél hordozó és arra van ha jól tudom ráforrasztva egy HM lapka ami olyan szürkén ki is tűnik . Addig nincs baj míg sima fát gyalulsz vele de ha kap egy keményebb csomót vagy fémet anyagot akkor tényleg durván megsérül és rosszabb esetben teljesen tönkremegy a kés . A másik hátrány az hogy a HM ugye a keményfát gyalulja jobban de akkor sem fog olyan szépen gyalulni mint a HSS kés . Szerintem nem éri meg vele foglalkozni akármennyire is többet bír de nagyobb a kockázat vele . Mi is éleztünk ilyen HM késeket ( ez volt a felső határ ) nem olyan bonyolult élezni de kb 2× annyiért csináltuk és csinálják mint a sima HSS kést . Valahol nem vállalják be ezért érdemes ezt is megtudakolni . .
    Az élezhetőség , hát az már másabb . Ez a vidiaréteg kb 8-10 mm széles , Ha nem kap erős kopást akkor sokszor élezhető kb 20-30-szor talán bár lehet hogy túloztam mert sosem számoltuk és ritka volt mint a fehérholló ez a kés fajta . Az utolsó szóban annyit mondanék hogy hagyd , maradj a HSS késnél , jobban jársz és szebb felületet is fogsz tudni gyalulni .
    Ha van bármi fontos kérdésed akkor nyugodtan írj privibe azt látni fogom e-mailban . Nem mindig vagyok itt a PH!-n sajna :(

    Márton111 # 13767 " az ökör villanyszerelő mondta hogy fogjam meg a földelést, ő meg rosszul kötötte össze az óránál. "

    Hát ez komoly hiba akkor :Y Én nem vagyok villanyszerelő de mikor csináltam a lakás villamosságot ilyen hiba nem eshetett meg . Amikor levették a 0-át ugye akkor a védőföldön át kaptak áramot a fogyasztók ezért világított máshogy :) A Fi relét is elvileg be lehet így kötni bár sosem próbáltam mert ugye az a két polaritás közti különbséget méri és ha eltérés van akkor old le . Ezért van az ha hozzáérsz akkor ugye rajtad keresztül "elszivárog " az áram és ezért old le . De azért itt is van veszély mert a legkisebb elszivárgás 30mA és az már halálos is lehet . De jó dolog ha be van építve . Kb 7-8k körül van az 1 fázisú , a 3 fázisú az drágább de egy emberi nem figyelésnél megmentheti az életed . Szal ha teheted építsd vagy épitesd be .

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #13770 üzenetére

    Köszönöm a válaszodat!
    Ami még érdekelne, az az, hogy egy mezei késhez viszonyítva mennyivel tartja tovább az élét?
    Ugyanis számomra ez az igazi lényeg.
    Felvázolom, miről is van szó:
    Nagyon sokat kell bajolnom élezés után a késbeállítással. Türelmes ember vagyok, de ilyenkor rá kell készülnöm, hogy a nem létező türelmem is előszedjem. A késhengerem alumínium (innovácijó, egyem meg a szívüket), úgyhogy a mágneses késbeállítót el kell felejtenem. Az imbuszcsavarok igen szűk határok között hozzáférhetők, a munkámhoz viszont rendkívül fontos a tizedpontos késbeállítás, ráadásul az is, hogy szinkronba maradjon az él a mérőskálával. Így termelékeny vagyok, nem jelent semmit az átállítás más méretre. Évek óta nem kell sublerral visszamérnem az eredményt, egyetlen mozdulattal rajta vagyok a kívánt méreten, ráadásul gyakorlatilag figyelem nélkül, ugyanis a kurblim állása messziről mutatja, hány tizedre járok a kívánt vastagságtól. Az emelőorsón a menetemelkedés 2mm, fél fordulat 1mm, és épp 12 óra állásban vagyok egész mm-en.
    Ha mondjuk kibír egy élezés 2-3szor annyit, mint a HSS, akkor számomra az azt jelentené, hogy elég lenne 2-3 évente hozzábabrálnom a késhez.
    Van másik vastagoló gyalum is (sajnos az is csak metibóra sikeredett), a kérdőjeles anyagot abba dugnám, sőt, lehet, hogy mindent, és csak a befejező akkordot bíznám ominózus gyalura, amikor már az utolsó tolással kerülök méretre.

    Vajon mi az oka annak, hogy a HM késsel nincs olyan szép gyalulási kép? Más az élszög? Vagy nem lehet a HM késre olyan tűélt kialakítani, mint a HSS-re? Vagy azt nem lehet lefenni köszörülés után? (de talán nem is kell, mert azon nem képződik tán sorja...) :F

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    Nekem egy csere nem okoz fejfájást, mert adtak a DW géphez egy (100Ft-os) késbeállítA szép gyalulási kép engem is érdekel, mert nem kell annyit csiszolni,a HM maróim szép marási képet csinálnak ,ha élesek, a HM gyalukés nem tenné azt?
    (Metabo kézi gyalugépben a HM cserelapka szépen gyalul).A beletett cikloisokat a késhenger kis átmérőjének tulajdonítom.A festoo kézigyalugép(a HM) spirálkéssel meg nem csinál cikloisokat.
    Én arra gondoltam megnézem megint a 260-as gépecskémbe tehető HM cserelapkák (és az őket befogó szerkentyű)árát,elvégre ha 3x utánélezhető akkor 1 lapkára kisebb költség esik a cserekor.Ha meg mégis kitörik, akkor nem örökké kell a fákkal szlalomozni a kátyúk közt , mert előbb utóbb csere.Vajon fordítósak a lapkák, és a 3 élezés 2xesen számít,vagy egyélűek?

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    válasz thyeby #13759 üzenetére

    Nem értem egészen. Azt írod itt nincs olyan minőség, mint a németeknél. Viszont azt is írtad, hogy nem értetted, mitől selejt egy szerinted hibátlan termék.
    A fontos pozíciókban németek vannak a német gyárakban. És ahogy te is írtad, ők nem pisálnak a fotelba. Vagyis nem fog szarabb termék kikerülni a nálunk található német gyárakból sem.
    Azért nem lehet plusz pénzt kérni, hogy kínai minőség, ez igaz, de nem is erről volt szó, hanem a Kínában gyártott márkás termék rosszabb e az anyaországban gyártottaknál. Nem lehet rosszabb, mert ugyan abból az anyagból, ugyan olyan gépsoron készülnek, nagyon kevés emberi tényezővel. Persze jobban el lehet sütni egy Japan feliratú Makitát, mint egy China matricásat. De ez csak szubjektum, valós tartalmi különbség nincs.
    Tehát nem azért kérnek pénzt, hogy kínai minőség, hanem magát a márkát, a márkanevet fizettetik meg. És attól nem lesz kínai egy Makita, mert kínában készült. Ha szarabbak a mai márkás termékek, az nem a kínai gyártás miatt van. Hanem a nagy spórolás miatt, aminek csak egyik következménye az olcsóbb kínai gyártás. De a spórolás itt nem állt meg, hanem silányabbak a felhasznált anyagok is. Készülhet Németországban is az adott termék, ha egy eleve kisebb élettartamra tervezett terméket készítenek, mint amit előtte megszoktunk.

    Igen, a minőség mindig viszonylagos. Többek között ezért is akarok Németo.ba menni, hogy megtapasztaljam testközelből a híres német precizitást, de főleg a szemléletet. Igazából mindig ez a sarkos német szemlélet állt hozzám közel a munkában. És ezért nem pl. Angliába megyek. Egyik asztalos haverom Angliában dolgozik évek óta. Na hát ott "angol minőség" van ahogy meséli. A fizetés jóval több, de sem a mentalitás, sem az egész közeg nem szimpatikus ami ott van.

    [ Szerkesztve ]

  • thomgrande

    tag

    válasz Márton111 #13772 üzenetére

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #13772 üzenetére

    Szerintem egyélűek ezek a kések, mert a hordozóba nem lehetne kellően belesüllyeszteni a lapkát, hogy a másik él hátul szépen felfeküdjön.

    Megírnád, milyen tapasztalatod van a HM gyalukéssel időállóság tekintetében?

    A cikloisokat én inkább a túlzott előtolásnak tulajdonítom. Szerintem ha csak a cilkois a baj egy ilyen kés gyalulási képével, akkor az a gép HSS késsel is cikloist fog faragni a felületre.
    És egyre jár az agyunk: Miért nem szép a gyalulási kép HM gyalukéssel, ha a HM maró szép képet ad? Akkor szerintem ez inkább a gyalugép tökéletlensége, mint a késé. Jó lenne többet tudni róla.

    (Az én metebóm nagyon szép képet gyalul, de veszek néha észre én is cikloisokat a hagyományos késsel is. Azt gondolom, ez azért lehet, mert nem szoktam egyengetni, megy minden egyből a vastagolóba. Így aztán előfordulhat, hogy nem fekszik teljes felületén fel a fa, gyengítve, de továbbmásolódik az esetleges kajlasága, ergo be tud rezonálni a kés alatt - és így nem is szabad csodálkoznom, hogy itt-ott alig észrevehető, de határozott apró rece van a fámon.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #13776 üzenetére

    Csak marókésre tudnék pontos választ adni , mert a kézigyalugép HM kés éle paszításokkor pusztul el.A vastag többrétegű festék nagyon kemény , koptatja erősen, a festék alatti szögek , meg egyéb vasak pláne nem kímélik.Nomeg az egyéb szennyeződés a nyílásszárókon (korom , szilikátpor).
    A HM felsőmaróélek sokáig bírják, node a te iparszerű használatodban pontosabb jegyzőkönyvek készíthetőek .Az én maróim teljesen rabszodikusan vannak használva egy munkához kell, aztán soká nem,vagy másik , mert mást csinálok.És általában borovit martam eddig.Az MDF az más tészta az megint a fánál gyorsabban pusztítja a kés élét , de tovább bírja mint a HSS ami szikrázik az MDF-től ,úgy égeti kést.
    Az első ízben vásárolt maróimat (pár db 5-6 éve) most szándékozom éleztetni először.
    A cserelapkás marók megint kapnak hideget-meleget festéket és szeget (mint a kézigyalugép) csak az előbbiek még ezenfelül beleharapnak laminált, dekoritos, meg forgácslapba is .
    No itt egy adat . Egy dohányzó asztal ami dekoritosaz kemény1mm vastag borítás ! munkalappal (28mm össz vastagság) volt bélelve körbe furnéros kerettel, én 12mm mélyen kimartam telibe ezt a delkoritos munkalap betétet (járólap borítás megy a keretbe a munkalap maradék vastagságára lesz felragasztva, szintbesüllyesztve a kerettel ezáltal- 10-12mm) (Persze alulról keresztbe keményfa kötőkkel merevítettem előzőleg nehogy a csempe alatt hullámozni tudjon)
    Szóval ez kb 1000mmx 400mm x12mm kiforgácsolt mennyiség volt (egy reklámszatyornyi forgácslappor lett utána)1 pár cserelapkát használtam el rá, úgy hogy marás elkopik, megfordít elkopik .

    [ Szerkesztve ]

  • bbchris

    senior tag

    válasz thyeby #13771 üzenetére

    Hát durván 2-3× tovább tart az éle mint a HSS-nek . A HM gyalukés összetétele más mint a HSS és jobb élet lehet neki fenni ezért is visz tisztábban és tükrösebben a HSS . De ahogy látod a beruházást , én tutira kitalálnék valami beállítót minthogy beruházzak 80k- ért HM gyalukésre . Bár sztem egy kicsit sok az az ár érte . ha sima HM kés és semmi nút vagy rovátka nincs benne akkor nézd a Pilana-nál azért ott egy 1220mm-es kerül 68k-ba . Szal a 80k 2db-ért az durva :Y

  • Márton111

    aktív tag

    válasz bbchris #13778 üzenetére

    Én a kis 260 mm-es masinériámba egy pár HM beforrasztott lapkás kést 38.000-ért kapnék Pilanáéktól (ebben benne van hogy cm-e x Ft , meg el kell vágják,400Ft-ért mert hosszabb szálban van nekik, csak az árat jegyeztem meg ,és lehet ez tavalyi :) .

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #13778 üzenetére

    Igazad van, hogy nagyon húzós ár, én is vágtam egy nagy hátast, amikor rendelni akartam, sőt, még a forgalmazó is. Azt mondta, várjak, leellenőrzi, mert az szerinte is nagyon sok. De annyiért adják a németek, nem kevesebbért. (Szerintem Pilana kés lesz az is, csak metibó betűket hímeznek rá - akárcsak a Festool dominójához a CMT marókések - és mehet a piacra éppen dufla áron. :(( )

    Nem néztem a Pilana árait, (de úgy látom, megtette ezt Márton kolléga, és az se piskóta!) mert nekem több hosszlyuk van kivágva a késeim középtengelyén - az imbuszcsavarok fejének számára, amivel balanszírozni lehet a kést. Nem szívderítő számomra az sem, hogy a sima HSS kés (ráadásul egyélű szegénykém) is majdnem 30 ezer pénzbe kerül. (És sírnak a Felderesek, hogy drága nekik a késcsere, pedig az olcsóbb, mint az enyémbe.) Meg azt hiszik, kockafejű vagyok nagyon ezzel a metebó fóbiámmal, pedig ez csak egy kicsi ok a sok nagy mellett, ami miatt feláll a szőr a hátamon ettől a márkától.
    Gondolkodtam én azon is, hogy veszek sima HSS kést egy szatyorral (100Ft/cm), simát, és van Inotán egy cég, aki vállal lézervágást. Ha sikerül, akkor nagyon olcsón jönne ki, és egye fene, állítgatnám a kést gyakrabban. Azonban ha nem sikerül, akkor csak kidobtam a pénzt érte, és vehetek mégis kurvadrágán késeket a gyártól.
    Tudod, nagyon várom én a napot, hogy feltehessem a vaterára ezt a metebó gyalut, és vegyek egy tisztességes gépet a Feldertől, de addig is termelni kell. De ha belegondolok, akkor az minimum 700 ezer forintos beruházás - hát hol áll attól ez a kurva 80K?

    Nem értem, miért csak egyélűre csinálták ezt a meglevő késemet? Az élező azt mondta, hogy mindegy, hogy az egyik oldalról tudunk élezni 30-szor, vagy mindkettőről 15-ször. De nem így van, mert az én késeimen a furatok úgysem engedik nagyon felhúzni a kést, másik dolog pedig az, hogy most elég lenne megfordítanom, így meg várhatom, hogy elküldjék, megélezzék, visszahozzák. Drága lenne kialakítani a késemre a másik élt is? Egyáltalán lehetséges?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #13780 üzenetére

    Konkrétan tudom a CMT -ről hogy van amit egyszerűen átvesznek másik gyártótól dupla árért adván tovább :) ,szóval a pilana kése nem biztos hogy nem azonos a tieddel, (amit ajánlottak) ami viszont: dupla árral büszkélkedik :)

    Javaslom vizsgáljuk meg a cserelapkás kés költségeit is ,mert ebből tartalékot talán olcsóbban tarthatnál .
    Ami számomra a fő szemont: Esetleges csorbulás, nem egy életre szóló baki ,hanem idővel kipörög a lapkakés cseréjével! A hozzávalók (lapkatartó ami hagyományos gépbe passzol, + cserelapka amit fórumtársunk állítása szerint 3 x meg lehet élezni!)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Én a te helyedben, vagyis ha számít a pénz ,nem vennék feldert, hanem, egy tisztességes 3 késes kis öntvényasztalos használt gépet, (150.000 körül, max 300.000ig ,de inkább lennebb)ami viszont jó műszaki állapotú,tehát, még egy húszévet kibír különösebb piszkálás mentesen ,max.félidőben csapágyak átnézése,esetleg cseréje,zsírzás, beállítás portörlés,ékszíjcsere, kész.

    [ Szerkesztve ]

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz thyeby #13780 üzenetére

    Úgy néz ki hogy holnap át kell vinnem a családot Ny-házára. Ha így lészen ,akkor kiugrom a KGST piacra is, és veszek vagy 2kg 400-as gyalukést az ukránoktól. Aztán bejár vagy 20 évig megint. :D Nem hogy Te is így cselekednél! :K

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #13773 üzenetére

    "Nem értem egészen. Azt írod itt nincs olyan minőség, mint a németeknél. Viszont azt is írtad, hogy nem értetted, mitől selejt egy szerinted hibátlan termék."

    Pontosítom - bár apróság:
    Az jelentett selejtet, hogy egy sebváltógombra egy rávarrott bőr számára kialakított horonyban a toldás alul fél oldalon jobb oldalra, fél oldalon bal oldalra dőlt. Ezt csak úgy lehetett észrevenni, ha sréen nézel bele, ahogyan a lécet szoktuk ellenőrizni, hogy mennyire egyenes.
    A minőség nagyon sok összetevős dolog. Régen az volt a limit, hogy működjön. Ma már az is, hogy milyen sokáig, mennyire olcsón működjön, ne legyen veszélyes, és a dizájn is bekerült a szempontok közé az idők során. Megszaporodtak az elvárások. Ma már kicsit lesajnálják az olyan szemlélettel autót vásárolókat, hogy vigyen A-ból B-be.

    "hanem a Kínában gyártott márkás termék rosszabb e az anyaországban gyártottaknál."

    Természetesen, mint azt jeleztem is, Kína nagyon nagyot fejlődött minőség tekintetében. Azt azonban kétségbe vonom, hogy az ott gyártott termék minősége egyezik az anyaországban gyártott termékével.
    Mondok példákat, fokozatosan:
    A Zsiguli az megvásárolt fiat típus volt gépsorral, technológiával, mindennel. Messze elmaradt a Fiat-tól. (Dacia dettó). A Togliatti gyárban az olasz munkások képesek lettek volna elvileg Fiat-al egyező minőséget gyártani Zsiguli néven, a szovjetek erre ma is képtelenek.
    Köztudott, hogy a Franciaországban gyártott Volvo nem éri utol sehogyan a svéd vasét. A Renault tháliára senki nem azt mondja, hogy Renault, hanem azt, hogy török autó. (Cáfolata annak, hogy a Mercedes attól nem lesz magyar, hogy itt gyártják. Szerintem dehogynem.)

    "És attól nem lesz kínai egy Makita, mert Kínában készült. "

    Dehogy nem lesz. Egyértelműen olcsóbb is lesz. És azok vezetik állandóan az akciós termékek listáját. Természetesen oka az alacsonyabb árnak az olcsóbb munkaerő is, de nem exponenciális arányban. A Toyota egyik modellje pl pontosan kettő millióval drágább, ha Japánban szerelték. Ne mondja nekem senki, hogy ennyi lenne a szállítási költség és az egyéb rárakódó terhek. De igaz volt ez a Suzuki ignis-re is. Az eredeti ára jó 70%-al több volt, mint az első magyar ignis. Az én Suzukim padlószőnyege már a szalonban hót gyűrött volt, a motortér pedig beázott úgy, hogy lefagyott az ékszíj. Ilyen japán Suzukival nem fog előfordulni, ez magyar szuzuki, vagy így: Ez a magyar szuzuki, ez a mi autónk.

    Tévedsz, ha azt hiszed, hogy az anyaország meózza a terméket. Nálunk (150-200 fős cég) egyedül az igazgató volt német. Még német szó se nagyon hangzott el, hárman beszélték a nyelvet, és a MEO egy vidéki kislány személyében testesült meg. Nincs ez másként az Audi-nál se szerintem, ahogyan a McDonalds sem tart anyaországbéli felügyelőt. Ki vannak ezek a rendszerek találva, működnek, termelnek.

    És persze, a spórolás is egy jelentős minőségrontó tényező. Már a Stihl is műanyag rönkfogót szerel fel, noha az minimális tényező, ha egy ilyen gép forgalmi értékéhez viszonyítjuk. Alappillér a gyártásfilozófiában a szükséges és elégséges. A vezetés ezzel nyomást gyakorol bonyolult folyamatokra, ahol is a költség csökkentés mára léptékkel nagyobb prioritást kapott, mint az a bizonyos "szükséges" tényező. Így aztán felborulni látszik a régi, bevált egyenlet. Majd lesz új egyenlet, még bonyolultabb, még kevésbé átlátható a felhasználó szemével, így aztán a zsebével is.

    Úgy érzem, hogy amit Te írsz, azt össze kellene elegyíteni azzal, amit én írok, mert úgy érzem, egyikőnk sem látja az általa írottakat rosszul, csak pólusos lett az ítészet mindkettőnk részéről.

    "Többek között ezért is akarok Németo.ba menni, hogy megtapasztaljam testközelből a híres német precizitást, de főleg a szemléletet. Igazából mindig ez a sarkos német szemlélet állt hozzám közel a munkában."

    Már régóta azt gondolom magamban, hogy Neked ki kell menned, ki kell próbálnod ott magad. Valószínűsítem, hogy lesznek alkalmak, amikor fennakad majd a szemed - velem is megtörtént - de összegezheted miután asszimilálódtál, hogy sok jól hasznosíthatót tanultál a minőségről. Egyik vezérfonal, ami nagyon nagyot lendített rajtam a saját "manufaktúrámra" adaptálva, hogy a bőrömön megtapasztalhattam a konkrétságát a következőnek:
    Adott időegység alatt készíthető ugyanannyi teljesen hibátlan és igényes is, mint amennyi hibás, kifogásolható és selejtes együttvéve. Eleinte jóval nagyobb figyelmet igényel ugyan, de később még csak több energia sem kell hozzá - zsigerivé válik. Ez meghökkentő azok számára, akik nem próbálták ki, és sokan el sem hiszik, én pedig tudom, és gyakorlom.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #13784 üzenetére

    :) Próbálja ki magát lásson világot a fiú, aztán egy év múlva nyugodtan visszajöhet hasznos tapasztalatokkal.Különben még nagypapi korában is bánni fogja hogy,a "nagy alkalmat "elmulasztotta.

    Kerekeket szereltem a szalagfűrészre , menetvágás, ellenanya, hadd szokja,hogy rallyzzon, de amint talpra állítottam a lúdtalpacskái nyomban elgörbültek a 80kg-os önsúlyától a kerekek meg összevissza kalimpáltak emiatt…
    Úgyhogy ragasztottam össze egy kis maradékfenyőt 70x70-re vágtam,gyalultam, szögbe vágtam a végét.

    :) Mostmár úgy lehet tologatni a szalagfűrészt, jobbra-balra,mint a jól csapágyazott bevásárlókocsit a sparban , ( ha beletettél úgy 25kg kaját mondjuk krumplit rizst, meg stb) :) (Be is lehet fékezni, meg oldalirányban beparkolni , mert fékezhető körbeforgó kerék mind)

    Ha már benne voltam ,megcsináltam az elszívót is : kaptam egy majdnem új elektrolux porszívócsövet (féléves lehet)egy ezresért kompletten fejjel toldócsővel , no megörültem a porszívó visszakapta a saját csövét az új fejjel az új csövet meg ráapplikáltam az elszívóra egy rétegelt lemezből kivágott közdarabbal, egyúttal megcsináltam a gyári csatlakozást ami sose volt jó, lötyögött, szétesett vágtam abba is réteglet lemez gyűrűt kb 1,5-2mm vastag lett , most már nemhullik szét porszívózás közben.Az új csőben nem akad fenn a forgács a torkán!!Az új közgyűrűkkel jobban is szív.

    Node mit találtam a kuka tetején szomorkodni ? Olyan feltét amit az én elektrolux porszívómhoz nem adtak gyárilag (a falat lehet vele portalanítani !! ez áldás,nem magamra porolok vele!) úgyhogy adoptáltam a nyomorultat (tiszta új volt ezt ugyan nem használták, viszont jóféle , még támgörgő kerekei is vannak ) , viszont ez is bővebb ( 35mm-es csővégződés , meg 32mm-es ) sebaj Tóbiás :) erre való a rétegelt lemez , meg a kanyarító szalagfűrész . -->

    [ Szerkesztve ]

  • stgellert

    aktív tag

    Jelentem, ma kísérleteztem.
    Benedvesítettem szivaccsal több fajta fát, meghajlítottam, és adtam neki ékszerész lángvágóval. Ha finoman csináltam nem égette meg és úgy néz ki, tökéletesen alaktartó. Kérdés meddig, a reggeli formahajlítás egyelőre még tizedmiliméterre maradt ugyanolyan hajlított :))

  • Speciali

    tag

    válasz Márton111 #13785 üzenetére

    egy év múlva biztos nem fogok visszajönni. Vagy sokkal hamarabb, vagy majd nyugdíjasként. (akkor meg már minek)

    Thyeby, igen kéne, de nem egyszerű. Egyelőre kocsit hajkurászok, azt kéne venni,amivel ki tudok menni, mivel ott kint az autó olyan alapkövetelmény egy alkalmazotttól is, mint itt egy telefonos elérhetőség, de amik szóbajöhetnek, azok vagy nem férnek bele a keretbe, vagy kva messze vannak. A legtöbb Debrecen , Nyíregyháza és Szeged környékén található. Ami Kecskeméten van, az már közelnek számít. Nem is értem. Vagyis lehet hogy igen. Ahogy felétek a faanyag is olcsóbb, úgy az autó is.

    Meg most a gyenge Euro is beszopatott.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #13785 üzenetére

    Előttem jársz, már megvalósítottad. Az enyém még mindig csak az ábránd kategóriába van bekasztlizva.
    A megoldásod elve jó, de a gyakorlatban nem is biztos, hogy megáll majd a lábán, ugyanis elég kicsi egyenetlenség a talajon, és hiába a fék, amikor valami komolyabb méretű, súlyosabb fát tolsz a fűrészen, nem fog stabil maradni. Engem rettentően idegesítene vágás közben az is, ha csak egy mm-t elmozdul a gép. A leggyakrabban használt munkaasztalom ilyen fékezhető kerekeken gurul, de amikor azon fűrészelek, oda a kényelmes mibilitás, szépen le kell ereszkednem térdre, és kipóckolni minden irányból ezeket a befékezett kerekeket improvizált hulladékfa darabkákkal. Szóval én maradok majd a liftes megoldásnál inkább.
    Meglepett, hogy nem bírta a láb a terhet. Kerék nélkül bírja, kerékkel már nem? :F

    Ha tudtam volna róla, hogy porszívócsőre vadászol, vittem volna neked, mert én mániákusan bedobom az ilyesmit a csomagtartóba, bárhol meglátom árválkodni. Már jó sok összegyűlt.
    A toldásbéli illesztési problémákat én inkább a PVC cső felmelegítésével, és méretre formálásával szoktam megoldani. Egyszerű, gyors, hajszálpontos, és örök életű. Amikor nagy a méretkülönbség, akkor veszek fillérekért szűkítő idomot, és már könnyebb jól összehangolni felmelegítéssel.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #13783 üzenetére

    Az a baj, hogy nekem furatozva vannak a késeim. Illetve nem baj, ez tetszik, mert nincs olyan, hogy ki tudhat repülni a kés a helyéről, de így aztán a KGST piacos kések ki is vannak zárva. Ám lehet, hogy már kapni se lehet ott ilyesmit - vagy öt éve be se tettem a lábam oda, annyi idegesítő bóvlitól zsúfolt biznisztér, hogy nekem az fájdalom.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz stgellert #13786 üzenetére

    Haladsz, látom.
    Minél több dolgot próbálsz ki, annál biztosabb kézzel fogod tudni alakítani a fát.

    Az alaktartással ki kell várni a végét. Akkor mondhatjuk, hogy alaktartó, ha egy év múlva is ugyanolyan marad, mert akkor már valószínűleg száz év múlva is, ha kibírja az idő próbáját is.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #13787 üzenetére

    Miért nem érsz rá odakint megvenni a kocsit? Ott mehet helyi rendszámmal is ráadásul, amíg kint élsz, nem hátrány, hanem előny - szerintem.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #13788 üzenetére

    Evvel a lifttel 2 gond van.1A gyalugép liftje többféle pontatlanság miatt nem műkszik, úgyhogy változtattam, ez eccerű gyors megoldásnak tűnt ,menetfúrás csavar, csak így a 2 mm-es lemeztalp nem ott kapta a terhelést ahol felfele a láb oldalfala merevíti.
    3 A lift jó dolog, de én egy 50 kg-os gépet (a vastagolóm), ha elakad a palló, hát gumilábastól tolom odébb, tehát nagyobb anyagokhoz mindenképpen ki szoktam támasztani a gépeket a falakhoz, vagy pillanatszorítóval az ajtótokhoz rögzíteni (körfűrészasztal)
    Úgyhogy lesz lift is előbb utóbb, de ez eccerűbbnek (tűnt), de csak elsőnekifutásra :)
    Előnye: a sok bíbelődés után, ez tényleg jól műkszik (remélem a kerekek, nem lesznek kockafejűek hosszabb ácsorgás közben sem. :) (úgy 30kg/db a terhelhetőségük)

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    válasz thyeby #13791 üzenetére

    mert ha meg hazajövök a német rendszámmal, akkor amig van magyar lakcímem, 800 ezres büntetést akaszt a nyakamba a kedves magyar állam.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Márton111 #13792 üzenetére

    Ezek, nem PVC csövek, hanem ABS műanyagból vannak, és szétszedhetőnek kell lenniük (de nem széteshetőnek :) .És valszeg csúnyán néznének ki összpörkölve, meghullámosodva.
    :)) Persze kb ezer ft-ért dbonként (,x3db)kapnék biztos valamit hozzá három óra utánjárással, ami szintén nem passzolna oda :)
    Így most tökéletes, ha a kopást jól bírja (napi többszöri összecsatlakozást,és szét), akkor jó lesz.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Márton111 #13794 üzenetére

    Valszeg kopás nem fog játszani, mivel a csövek kónuszosak, így szoros marad a csatlakozás később is... :)

  • mdk01

    addikt

    válasz Speciali #13793 üzenetére

    Mennyit? Miért? Lemaradtam vmiről? Bent vagyunk az EU-ba meg ha nem hát akkor is. Nem értem? Kifejtenéd?

  • bbchris

    senior tag

    válasz thyeby #13780 üzenetére

    " Nem néztem a Pilana árait, (de úgy látom, megtette ezt Márton kolléga, és az se piskóta!) mert nekem több hosszlyuk van kivágva a késeim középtengelyén - az imbuszcsavarok fejének számára, amivel balanszírozni lehet a kést. Nem szívderítő számomra az sem, hogy a sima HSS kés (ráadásul egyélű szegénykém) is majdnem 30 ezer pénzbe kerül "

    Akkor ez egyedi kés , sajna itt a gyártó annyit kér el pofátlanul amennyit csak akar . Nálunk szerencsésebb a helyzet mert Tatabányán vízsugárvágóval ki tudják alakítani a mintát és állítólag még így is olcsóbban jön ki mint a gyári kések .

    " Nem értem, miért csak egyélűre csinálták ezt a meglevő késemet? Az élező azt mondta, hogy mindegy, hogy az egyik oldalról tudunk élezni 30-szor, vagy mindkettőről 15-ször "

    Inkább az a fő oka hogy élezés során azért valamennyit elvetemedik a kés és ha 2 oldalról éleznénk akkor az egyik oldal nem lenne jó mert elhúzza a szembelévő másik az élezés során . Ezen már túlvagyunk mi is . Felderéknél valószínű sablonban éleznek és lefogatják a kést . Bár mi azt is próbáltuk élezni de olyan lett mint a csigafúró aztán nem szoktuk bevállalni . A Feldernél is érdemes a hagyományos éklécet kérni és a kést venni hozzá mert egy vagyon az a cserélhetős sz*r és nem Németországban vagyunk hogy csak úgy sz*rja az ember a pénzt .

    Márton111 #13779 A Pilanánál most emeltek az idén , de nem olyan vészes így sem a helyzet sztem .

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #13796 üzenetére

    Ezt első nekifutásra én sem értettem, aztán leesett a tantusz. Megy a lehúzás, ahonnan csak lehet. Jómagam úgy élem meg ezt a nagy EU tagságot, hogy sokkal rosszabb, mint amikor KGST tagok voltunk. Ott legalább élveztük a piac zártságát, itt meg egyszerűen ki vagyunk rekesztve a piacról. Gazdaságunk nincs, így az államkasszába pénzt termelésből nemigen lehet realizálni, ezért a kincstár keres minden lehetséges megoldást, amivel a pénzre ráteheti a tenyerét. Pénzre tenyerelni viszont csak ott lehet, ahol van pénz. (Kivétel bankvilág, mert ő dirigálja a politikát, s nem fordítva.) Erre a típusú lehúzásra jól jöhetett a sok szlovák rendszámú luxusautó körüli kalamajka.
    Szerintem a történelem során soha nem volt ennyire bonyolult, kiszámíthatatlan és betarthatatlan a törvénykezés Európában sehol, mint most. Az érthetőséget azért nem soroltam, mert érthető, hogy ha nem lennének a törvények érthetetlenek, akkor nem lehetne talpon tartani semmit még annyira sem, ahogyan most. Magyarul világméretű diktatúra ez a demokrácia jegyében.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Márton111 #13777 üzenetére

    :) Illusztráció a HSZ-emhez, ennek az asztalnak a tetőlapját martam ki,utólag,hogy legyen helye a padlólapnak .

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    válasz mdk01 #13796 üzenetére

    Az Eu egy lóf sz, sovjet unio után kaptunk a nyakunkba egy europa uniot.
    Cikk a büntetésről

    A legjobb lenne kilépni belőle, és előlröl kezdeni az egészet. De nem is kilépni lenne a jó, hanem ha felbomlana. Egyszerűen nincs értelme! Ez az egész közös európa, egy több száz éve létező álom, de addig volt jó, amig csak álom volt. Politikusok agyréme. Különböző mentalitású, képességű nemzeteket belehajtani egy közös karámba, aztán onnantól kezdve mindenkin ugyan azt számonkérni, nem működőképes. Addig működött Európa megfelelően, amig mindenki tudta hogy hol a helye.
    Most mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek. És pedofil majmok akarják megmondani többek között Magyarországnak is (nem tudom pontosan a nevét annak a gusztustalan franciának, valami Com Bendit vagy mi a rosseb)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák