- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 3D nyomtatás
- Hisense LCD és LED TV-k
- Mini-ITX
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- rtx 4060 Ti választás?! Melyiket válasszam
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Mini PC
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
Új hozzászólás Aktív témák
-
Colos1
őstag
Sziasztok!
Mostanában szeretnék gépet fejleszteni, és nem tudok 2 alaplap között dönteni.
Phenom II 955 BE, vagy 965 BE lenne benne, és piszkálnám az órajelét is.M4A785TD-V Evo, vagy M4A79XTD Evo.
Szerintetek melyik lenne a jobb választás, és miért?
A gépet legfőképp játékra használnám.
Köszönöm.
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
Colos1
őstag
válasz Norb3rto #688 üzenetére
Szia!
Röviden és tömören:
Ganged= Dual Channel, a RAMok egy csatornán kommunikálnak a procival. Itt a két csatorna szélessége összeadódik, azaz 1x128 bit lesz.
Unganged= A modulok két csatornán érik el a procit, azok nem adódnak össze. Így 2 darab 64 bites csatornád lesz.
A ganged kb 5% -al jobb 1 szálas folyamatok esetén, az unganged esetében viszont 10...15% -al gyorsabb lesz, amikor több szálas folyamatok futnak, vagy ha több egyszálas folyamat fut.
[ Szerkesztve ]
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
Colos1
őstag
válasz troooper #705 üzenetére
Szia!
BIOS frissítés?
"M4A79XTD EVO BIOS 0604
Improve the system stability and performance when using certain memory."
De azóta van 605 -ös BIOS is, szerintem frissíts.
Amúgy az A2-B2 az alaplapi felíratok szerint, vagy a kézikönyv szerint??? A két helyen fordítva van. Legalább is nálam, az alaplapi feliratozás a kéket jelöli 1-nek, a KK pedig 2-nek. Ha a kékben van, akkor jó helyen van. Bár megpróbálhatod áttenni, hallottam olyat, hogy pont a kékben nem volt stabil a memória.
De mindenek előtt a BIOS frissítést ajánlom.Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
Colos1
őstag
válasz troooper #708 üzenetére
Ha a manual szerint az 1-esben van, akkor az a fekete lesz. A kék jobb lenne nekik...
De egyvalami nagyon zavar: "fekete képernyő, színes vízszintes csíkok"
RAM ilyet nem művel.Éppen ezért, a videokártya sem rossz ötlet!
Amúgy a régi konfigomon egyszer nekem is előjöttek rejtélyes fagyások, és a videokártya volt a bűnös. Integrált VGA hiányában akkor régebbi driverrel sikerült lebuktatnom, mert azzal újraindult a gép, az újjal meg csak símán merevre fagyott.
Régebbi driver, vagy másik VGA?
Szerk: Hogy érted azt, hogy "pörgette a ventiket" ? Nem szabályozta rendesen, vagy csak magasabb volt az alapfordulatuk? Nekem még a gyári 501 -es BIOS van, és éppen az a bajom, hogy kicsit tekerhetné jobban is őket terhelés alatt...be volt kapcsolva a BIOS -ban a Q-fan?
[ Szerkesztve ]
-
Colos1
őstag
válasz troooper #715 üzenetére
Ezen már én is sokat gondolkodtam... Mivel az Everest, CPU-Z és társai is a kéket jelöli 2-nek, szerintem is az alaplapon van fordítva, mert a programok a vezérlő véleményét közlik. De Jared kolléga írta, hogy a hasonló lapján is a feketét jelzi 1-nek a program. Viszont most nézem az M4A785TD-V lapnak a fényképét, azon is a kék az 1-es! Ott is fordítva van...
Lényeg, hogy 1 pár esetében, és az alaplapi kk 2-14 oldala szerint 1800/2000 Mhz memókat a kékbe kell telepíteni...Azaz a kettesbe...vagy...
-
-
Colos1
őstag
Sziasztok, van némi problémám...
Emeltem volna az NB frekvenciát, de sehol sem találom a szorzóállítási lehetőséget. Ez normális?!?
M4A79XTD, 501 -es BIOS -al. Ezen a lapon ilyet nem lehet?Más. Találtam a BIOS -ban a POWER menüben egy olyat, hogy Anti Surgy protection vagy support már nem emlékszem, és ez disabled -en van. Ennek nem kéne engedélyezve lennie?
Ha jól tudom, ez kilövi a gépet, ha nem tetszik neki a tápellátás.Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
Colos1
őstag
Szia!
A konfigunk - alaplap-proci-táp tekintetében - hasonló. Csak nekem egy gyári tuningos XFX 9600gt XXX van, ez terhelt állapotban olyan 240 wattot -ot eszik. Ennek órajelét én még feljebb tornásztam 700-ról 740-ig, így inkább éri el a 250 wattot. A te kártyád fogyasztása, ha jól tudom akkor kb. 260 Watt. Mivel nekem is 500W -os FSP -m van - és a konfigot elbírja -, szerintem neked is elégnek kellene lennie.
Amúgy ez az eset kísértetiesen hasonlít arra, mint amikor az öcsém voltmoddolta a kártyáját, az meg zokon vette, és lekapcsolta magát.
[ Szerkesztve ]
-
Colos1
őstag
Sziasztok, egy számomra aggasztó dolgot vettem észre.
Csináltam Far Cry2 közben egy naplóztatást az Everesttel, és azt tapasztaltam, hogy a "CPU FSB" (az Everest nevezi így) nem állandó 200 MHz, hanem 186-200 MHz között ugrál. Ez mitől lehet? Tán' mégis csak gyenge a tápom? Vagy alaplapi hiba? Üresjáratban megfelelő.majd elfelejtettem: mindennemű energiagazdálkodási cucc le van tiltva, és a Win7 teljesítménycentrikus beállításon van.
[ Szerkesztve ]
-
Colos1
őstag
válasz Oliverda #829 üzenetére
ok. közben bemértem a tápom, stabilan 11,5-11,6 volt, a 12-es ág, kicsit kevés, de nem mutat instabilitást.
Viszont ha már itt vagy, had ragadjam meg az alkalmat. Az írásodtól ihletet kaptam , de nem találom a biosban hogy hogyan kell az NB frekvenciát beállítani. Már átnéztem az egész bios-t, fejből tudom az alaplapi kk-t is. Létezhet hogy ennél a lapnál ezt nem lehet? Vagy keresgéljek még...Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
Colos1
őstag
válasz Oliverda #831 üzenetére
A legújabb biost még nem néztem, még az eredeti van fenn, az 501-es. Lehet hogy már illene frissítenem...majd megnézem azzal is. Viszont akkor ezek szerint kihagyták, így nem keresgélem tovább.
Köszi!
-
Colos1
őstag
Nekem hasonló problémám volt, egy ugyanilyen pendrive -al. Nagy fájl másolásakor elveszette a fonalat... Más gépeken működött, de az enyémen nem. De le sem formázta a win7. Viszont más gépen, - függetlenül attól, hogy Win7, vagy XP volt rajta - gond nélkül ment... Aztán elcseréltem az öcsémmel, akinek ugyanilyen típusú pendrive -ja van (két héttel utánam vette), és az gond nélkül megy... Azóta senki nem tudott erre a jelenségre magyarázatot adni.. még azt sem tudtam meg, hogy a lap, a pendrive, vagy a win7 a ludas.
[ Szerkesztve ]
-
Colos1
őstag
A HDD "hibád" nagyon piszkál...
Történt-e valami rendkívüli esemény, amikor elkezdett zaklatni? (Elsősorban áramszünetre gondolok.)
Engedted-e neki végig az ellenőrzést, és annak ellenére zaklat-e?
Melyik programmal ellenőrizted az állapotát?
Próbáltad-e formázni?[ Szerkesztve ]
-
Colos1
őstag
Valóban nem lehet a hiba forrása, de én tennék egy próbát, hogy a swapfájlt visszateszem a C-re, amíg a vizsgálat lefut, mert ez belezavarhat a vizsgálatba, illetve a javításba. Ha ezek után is panaszkodik, akkor csak ennek a partíciónak a formázása. Ha ezek után sem jó, akkor már ketten nem értjük a hiba okát...
[ Szerkesztve ]
-
Colos1
őstag
Sziasztok!
Az normális-e, hogy a CPU-Z szerint a proci feszültsége ugrál
A BIOS-ban 1,35 V -ra fixáltam, de a CPU-Z szerint ez 1,23...1,33 V terheletlenül,
és 1,302 V Prime95 alatt, 57°C-on.
Az Everest és a CoreTemp stabilan 1,35 V -ot mutat.
A prime95 2 órát futott hiba nélkül (CPU=3400 MHz; CPU-NB=2600 Mhz / 1,175 V), tehát elvileg stabil.Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
Colos1
őstag
Sziasztok!
M4A79XTD EVO új BIOS elérhető.
901: Improve system stability when using EPU and AOD at the same time.
-
Colos1
őstag
válasz #41133696 #2107 üzenetére
Nekem is:
M4A79XTD EVO BIOS 2001
Support new CPUs. Please refer to our website at: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspxEz valószínűleg a 6 magos Phenom procik fogadására készíti fel a lapot.
-
Colos1
őstag
Azért nem említik a supported CPU list -ben az X6 -ot, mert az adataik (pl. típusszám, órajel, meg amiket itt meg szoktak adni) még nem nyilvánosak. Az AMD honlapján sem szerepelnek. Még.
[ Szerkesztve ]
-
Colos1
őstag
Itt találsz egy memory support listát.
De az ASUS lapokhoz nem igazán ajánlottak a KingMax ramok - pedig jó minőségűek -, bár a listán van néhány. 2200 MHz -n meg nem valószínű hogy menni fog, mert "csak" 1800 MHz -ig tudja kezelni.Most ezt a "nem ajánlott" -at ne úgy értsd, hogy biztos hogy hiba lesz, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a support listán nem található kingmaxoknál többször fordul elő hiba, akkor is inkább csak a "tuning" ramok esetében.
Azért nem találtál közös vonalat, mert ez a RAM LGA-1156 -os procikhoz készül...
-
Colos1
őstag
-
Colos1
őstag
Hali!
Azt nem tudjátok véletlenül, hogy az "alaplap hőmérséklet" címszóval az alaplap mely részét érti az Everest? És hogy ennek mennyi lehet a maximuma? Amióta megvan az 5850, átlag 5...6 fokkal melegebb a lapom, és nem tudom mennyi lehet a max
-
Colos1
őstag
válasz #41133696 #2371 üzenetére
Ha jól tudom, akkor ezt az alaplap tartalmazza egy chipen, nem szükséges telepíteni. (Esetleg frissíteni) A BIOS -ban engedélyezni kell, és BOOT -kor választhatsz, hogy ezt indítod, vagy az oprendszert.
Én amúgy még sosem használtam. Ez annak jó, aki pl. csak gyorsan meg akar nézni valamit a neten, stb. Nem mernék rá megesküdni, de talán még a HDD -t sem látja. (Bár mintha rémlene, hogy az újabb verziók igen...)
-
Colos1
őstag
válasz #41133696 #2374 üzenetére
Mivel nem figyelem a fejlesztéseit, mert sosem használom, ez azóta változhatott. Még régebben olvastam, hogy ezt egy, az alaplapra integrált flash memória tartalmazza. Még merevlemez sem kell hozzá.
Most gondolkodom: 320 mb egy flash memóriában miért elképzelhetetlen?
-
Colos1
őstag
válasz ThaBoss #2380 üzenetére
nah, kicsit utánajártam, valóban, én maradtam le picit...csak pár évet... Az Express Gate -et jelenleg valóban HDD-re, vagy USB -re kell telepíteni, és a BIOS -ban engedélyezni.
-
Colos1
őstag
Nálam akkor csinált ilyet - mondjuk az egy teljesen más lap volt - , ha valami volt a pendrivén, amiről azt hitte, hogy bootolni tud. Próbáld ki, hogy a pendrive gyökerében ne legyen semmi, mindent pakolj könyvtárakba. És/vagy kapcsold ki, hogy ne használja ReadyBoost eszközként a flash meghajtót.
-
Colos1
őstag
Sziasztok!
Volt ma egy érdekes fagyásom, beírom ide is:
Stop 124, de kékképernyő nem volt, az inkább szürke lett, és a gép újraindult. (Először "szürkehalálra" gondoltam...) Csak a Bluescreenview progival, meg az eseménynaplóban láttam a hibakódot, meg egy ilyet:
WHEA-logger, 20-as esemény:
"Végzetes hardverhiba történt.
Összetevő: AMD Northbridge
Hiba forrása: Gépellenőrzési kivétel
Hiba típusa: HyperTransport figyelő időzítő hibája
Processzorazonosító: 0"A 124-es kód és a "northbridge" miatt először a CPU-ra gondoltam, de eszembe jutott, hogy NB nem csak ott van, hanem az alaplapon is...
Valakinek ötlete?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Büszke apukák és anyukák topikja
- DIGI kábel TV
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- 3D nyomtatás
- Elemlámpa, zseblámpa
- Hisense LCD és LED TV-k
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- További aktív témák...
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- Beszámítás! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingston HyperX FURY 16GB (4x4GB) DDR3 1866MHz HX318C10FB/4 Memoria!
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- ASUS PRIME X570-P
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest