Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    Topikgazda

    Megjött a Noctua AM5 Offset kitje az NH-D15-höz, ami ugye egy 7700X-en trónol.
    Annyi hozzá, hogy június 20.-án adták fel, 22.-én kaptam a Deutche Post-tól az utolsó életjelet, hogy megérkezett kis hazánkba... majd július 5.-én jött az értesítés, hogy a postán átvehetem (köszi, 'mé nem dobtad be a postaládába, simán belefért volna...).

    No mindegy. A szerelék lényege ugye, hogy -7mm-es el lehet lefele tolni a hűtőt, hogy a CCD felett legyen a hűtőfelület közepe, ne pedig a CPU közepe felett (ahol az IOD trónol).

    A szerelés maga pofon egyszerű, gép szétszed, hűtő le, CPU takarít, a régi rögzítőkeret le, új keret fel, CPU pasztáz, hűtő fel, gép összerak, és boldogság.

    Itt az esetemben azonban nem volt ennyire egyszerű, mert induláskor 15-ös hibakóddal leállt a gép, és nem ment tovább egy tapodtat se. A 15-ös Q-kód CPU vagy RAM abnormális viselkedésre utal. Nem untatnék senkit a részletekkel, de már oda is eljutottam, hogy kivettem a deszkából a CPU-t, és a foglalat tüskéig vizslattam, minden rendben van-e. Végül a megoldás egy BIOS reset volt, ez után már bebootolt, majd az elmentett korábbi profilomat betöltve gond nélkül működésbe is lépett. Röpke három órányi szenvedés után tehát lehetett végre megnézni mit hozott.

    Nos tömören: érezhető egy nagyon minimális javulás, de igazából az elvetemült tuningolókon kívül ez szerintem senkinek sem létfontosságú.

    Mit hozott?
    Nálam ugye a CPU hőfok 90°C-ra van korlátozva (az alapértelmezett 95°C-ról), illetve a hűtőventik fordulatszámát ~1200-ra korlátoztam le. Ezen alapfeltételek mellett teszteltem, a szoba hőmérsékletete is cirka két tized fokon belül volt tartva (24°C-on).

    Max. Fogyasztás: 132W -> 144W
    Cinebench R23: 19641 -> 19997
    7-Zip: 130011 -> 130308
    PyPrime: 10.035 -> 9.971
    y-Cruncher: 24.958-> 23.873

    Láttam már korábban még magasabb, 145W-os fogyasztást, de akkor 20°C volt a szobában. Szóval jelent valamit, de messze nem olyan sokat...

    Szóval vélemény:

    + Minimálisan jobb hűtési teljesítmény (~1% esetemben)
    - A hűtő jóval közelebb lesz a VGA-hoz, esetemben az NH-D15 alig 1-2 mm-re került az MSI RTX 2070 Super Suprim X backplate-jéhez, ahol esetleg vastagabb backplate van, ott simán hozzá is érhet.
    - Emiatt például a ventit levenni is sokkal nehezebb (mindenképpen ki kell venni a dVGA-t hozzá).


    Eredeti


    Offset rögzítő


    Offset esetén a Backplate-től való távolság...

    Szumma szummárum szerintem felesleges átlag felhasználónak vacakolnia vele, legalábbis egy CCD-s procinál, átlagos felhasználás mellett...

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák