Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Exian

    őstag

    válasz Magnum_ #27251 üzenetére

    Elvileg mehet, bár én azoknak is nagyobbat adnék mindenképp.

    De nem is ez a fő kérdés, vonatkoztassunk el a törvénytől, hogy mit lehet és mit nem.

    A helyzet sokkal másabb:

    A lényeg sokkal inkább az, hogy nagyon nagyon nehéz egy ilyen (és bármilyen) kicsi akváriumot karban, és főleg hosszú távon szépen, egészségesen tartani.

    Nem úgy működik, mint egy nagy akvárium, ami egy megfelelő méretű szűrővel, megfelelő rendszeres (részleges) vízcserével, minimális odafigyelés mellett, megfelelően beállt biológiai egyensúly esetén évekig, sőt, durvát mondok, de év tizedekig tud működni különösebb nagy problémák nélkül, úgy, hogy alapjaiban hozzá sem kell nyúlni, komolyabb szinten meg sem kell bolygatni az egészet.

    Egy kicsi akvárium ezt nem tudja produkálni egykönnyen. Sokkal hamarabb megváltozik a biológiai-kémiai egyensúly, a legkisebb behatás vagy változás következtében is: véletlenül egyszer (sokkal) több kaját adsz, vagy hirtelen más a víz összetétele részleges vízcserénél, ne adj' Isten jön egy betegség, az is sokkal hamarabb csinálhat galibát. Vagy elromlik a fűtés és nem veszed észre, egy kicsi űrtartalmú medencében a víz pillanatok alatt lehűl, vagy épp fordítva, nyáron sokkal hamarabb felforr, ha épp nem tudsz a szobában megfelelő hőmérsékletet produkálni.

    Nekem régen voltak picike medencéim (30-80 L között), folyamatosan szenvedtem velük, állandóan ellepett az alga brutális szinten, egyszerűen nem tudtam olyan problémamentesen üzemeltetni, mint a mostani nagy medencét.

    Szóval sajnos nagyon hamar rémálommá tud válni egy ilyen kis "virág váza", amilyen szépen indul, olyan csúnyán tud végződni pillanatok alatt.

    Ha igazán ezt szeretné, sokkal feljebb kell lépni, mondjuk nekem már egy 54 L-es akvárium is apróka lenne, de valahol az a lélektani határ. Abban már lehet normálisan néhány halat tartani és szűrőt is tudsz bele-mellé rakni, ami már megbirkózik a feladattal.

    De igazán úgy 200 L felett indul a problémamentesebb és főleg igazán SZÉP akvarisztika :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák