Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Nagya21 #9753 üzenetére

    Csak a szokásos: itt állunk ezekkel az egy kaptafára készülő áruházi töltőkkel, amelyek több éve a piacon vannak, és még mindig csak találgatjuk, hogy valójában mit is csinálnak kisütés vagy frissítés címén. Még szakmabeliek is csak pislognak a teljesen ellentmondásos működési leírást tanulmányozva, a laikusok meg esetleg visszaviszik, hogy valami nincs rendben vele.
    A használati útmutatóból ilyen információk deríthetők ki (idézve):
    7.2. Automatikus kisütés
    "Az akkuk először automatikusan kisülnek, azután töltődnek fel. A NiCd ak-kukat feltöltés előtt ki kell sütni, nehogy bekövetkezzen a memória-hatás: a nem teljesen kisütött akkuk csak az utolsó kisütési pontig tartják meg a kapacitásukat. Az NiMH akkuknál nincs memória-hatás. Ezt a folyamatot a készülék automatikusan vezérli."
    8.1. A következő kijelző/LED kombinációk fordulhatnak elő
    Itt szó nem esik arról, hogy volna kisütés üzemmód. Regenerálás-módot említenek, de utóbbit fogalom ezen kívül mindössze egyszer kerül még elő:
    8.2. NiMH- és NiCd akkuk töltése
    "A készülék a tulajdonképpeni töltési folyamat megkezdése előtt tesztet végez az akkukon. A készülék először előtöltést/regenerálást végez az akkuk kímélése érdekében."
    "Az akkuk vizsgálata pár percet vehet igénybe. Mintegy két másodperc múlva a készülék érzékeli a behelyezett akkumulátor töltöttségi szintjét, és elindítja a töltési, ill. kisütési folyamatot."
    12. Műszaki adatok
    Nincs említve semmilyen adat - legfőképp az áram - a kisütéssel kapcsolatban.
    Az említettek alapján rengeteg kérdés felmerül: Történik-e valójában kisütés a töltés megkezdése előtt? Ha igen, mekkora árammal, milyen jelzéssel és van-e időlimitje? A regenerálás ugyanaz-e, mint az előtöltés, és mit értsünk alatta? (A kímélő előtöltés és a regenerálás alapjában totálisan eltérő dolgokat kellene hogy jelentsen). Az akkuvizsgálat végül is pár percet vagy csak két másodpercet vesz-e igénybe és mit takar? A vizsgálat után automatikusan (mi alapján) indított kisütés megegyezik-e a regenerálással?
    Nagyon szomorú, hogy egy töltőről ilyen szinten nem lehet megtudni valamit, a leírása pedig ezekről összevissza beszél: fogalmi keveredések, ellentmondások, hiányzó műszaki adatok.
    Lehet találgatni, hogy mi és miért történik, de amíg valaki egyszer le nem méri, hogy mit is tesz a töltő ezekben a kérdéses állapotokban, addig nem leszünk okosabbak, ez pedig nagyon visszatetsző egy ilyen műszaki eszköznél.

Új hozzászólás Aktív témák