Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz szaszlaci #2186 üzenetére

    "Ugyebár a NiMh-okat nem túl jó 0,5-1 Amperrel tölteni, inkább kevesebbel"
    Ez kapacitásfüggő. Egy 2 Ah-s NiMH-cellánál 0,5 A-es töltés mindössze a kapacitás negyede (C/4), az elfogadható gyorsított töltést jelent. A 'normál' 14..16 órás töltést szokásosan C/10 árammal végzik, ezért szerepel ez is az adatlapon. Egy közel 10 Ah-s D-méretű (góliát) akku számára 1A csak normáltöltés.
    "A szöveg azt írja, 200 mA-nél 16 óra a töltés, ez 160%-os energia betáplálást mutat."
    Igen, de ez nem energetikai, csak töltési hatásfokot takar. A kettő nem ugyanaz, a töltésmennyiség feszültség nélkül nem jelent energiamennyiséget. A gyorstöltésre 1,1 órán keresztül 1C áramot javasol, ami már csak 10% töltéstöbbletet jelent. (Érdekesség: Li-polymer akkuknál ez a töltési hatásfok nagyobb, mint 99%.)
    A lehetséges töltőáram széles skálán mozog, kapacitástól és gyártmánytól függően. A normál C/10 töltőáram alá nem érdemes menni, a C/4...C/3 áramú gyorsított töltést pedig a mai cellák általában elviselik, de van olyan is, amelyik állapottól függően erre már túlmelegedhet (lásd a 700mA-es példát). Léteznek ultragyorsan tölthető, pl. 'negyedórás' NiMH-akkuk is, de a visszajelzések alapján ezek nem túl megbízhatóak / hosszú életűek..

Új hozzászólás Aktív témák