- Steam Deck
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- HP ProLiant MicroServer N36L / N40L / N54L
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Formaster
addikt
Annyi iránymutatást adna valaki, hogy klónozhatok-e img fájlba, vagy az a jobb, ha 1-1-be klónozom a lemezt? Van jelentősége, ha utána helyre akarom hozni az állományt? Ill ha img-t készítek, azt tömöríthetem?
-
liksoft
nagyúr
válasz Formaster #8101 üzenetére
Akkor gondoljuk végig.
Tömörítés:
- Előny: kisebb helyen fér el (kivétel ha kép, video, mp3 van többségében).
- Hátrány: a tömörített állományt senki sem tudja logikailag feldolgozni.Image file:
- Előny: könnyen másolható, biztonsági kópiák száma akár egy drive-on is több lehet.
- Hátrány: csak olyan adatmentő program használható mely image-et is tud kezelni.1-1 másolat:
- Előny: garantáltan minden adatmentő program és OS is tudja kezelni.
- Hátrány: a drive másra nem használható.A fentiek alapján a fizikai 1-1 másolatot tudom ajánlani a munka esetére, de biztonsági másolatnak akár tömörített image is szóba jöhet, hiszen ha az 1-1 másolat sérül, és az eredeti drive tovább romlik, akkor csak a mentett image lehet a segítség. Viszont a tömörítés azért veszélyes, ha valahol sérül, akkor az is kuka.
[ Szerkesztve ]
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Formaster
addikt
-
liksoft
nagyúr
válasz Formaster #8104 üzenetére
Hát igen. Szerencséd van, hogy máshol megvan. Itt látható, hogy mire otthoni módszerekkel és sokszori kísérletezésre valami kezd beállni, a drive végképp megadja magát. A szakembernek erre van környezete, ismeri a használatát, és ha ő is versenyt fut az idővel (felületi hiba esetén) akkor is elképzelhető, hogy többet tud kihozni a drive-ból.
Viszont minél agyonnyúzottabbat kap, annál kisebb az esély a sikerességre.
[ Szerkesztve ]
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Én is segítséget szeretnék kérni. A számítógépemben nem működik a vincseszter. Típusa: Western Digital WD400, 40 Gbyte. A hibajelenség az, hogy bekapcsolás után kattog. A gép eleinte még kiírta a típusát, de mostmár azt sem ismeri fel. A lemezeket hallani hogy forognak. A gép sokáig állt, néhány hónapja volt legutóbb bekapcsolva, talán ennek is köze lehet a hibához. Természetesen nézegettem a neten hogy mi lehet a gond, annyit már nagy bizonyossággal megállapítottam, hogy már régen kukáznom kellett volna, mert eléggé problémás típus :-(. Sajnos vannak rajta olyan adatok, amiket jó volna viszontlátni. A neten mechanikai ( fej ) és elektromos problémát is írnak, nem tudom melyiknek higgyek. Ez azért érdekes, mert valószínűleg tudnék szerezni ugyanilyen típust, és az elektronikát ki tudnám cserélni. De ha valószínűbb a mechanikai gond, akkor kár a gőzért, mert házilag úgysem tudnám megoldani. Örülnék ha írnátok valami biztatót. Köszi.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz liksoft #8108 üzenetére
Nincs kizárva, hogy tudok egy másik, pont ilyet szerezni. Az elektronikát nyilván át tudom tenni, de ugye van rá esély, hogy nem az a hibás hanem a mechanika. Ha jól tudom a fejeket érdemes áttenni ( nem pedig a lemezeket ). Házi körülmények között mekkora rá az esély, hogy összejön ? Szerszámaim elvileg vannak, persze pormentesített helyiségem nincs. Van egy szatyor egyéb vincseszterem is, amin előtte tudnék gyakorolni.
-
Formaster
addikt
válasz JozsBiker #8109 üzenetére
A lemezekhez központozó kéne, de lehet h pont a lemezforgató motor gyengélkedik. Lehet h a két vinyó között fw kompatibilitási probléma lesz. Nem biztos, hogy 100%-ban ugyanaz a kettő. Nekem egyszer beázott a laptopom, a hdd-re folyt a kávé, zárlatos lett a nyák. Teljes sorozatszámban ugyanolyan vinyót kellett szerezzek a javíttatáshoz. Az adatmentő nem talált sehol, nekem sikerült egy 1000 éves fórum hsz. alapján. Ha fontos adat van rajta, tedd félre amíg nem lesz pénzed lementetni. Ez egy komoly szakma, otthoni gányolással valszeg bukod a tartalmat.
-
liksoft
nagyúr
válasz JozsBiker #8109 üzenetére
Ha szerencséd van, akkor .....
- Vagyis ugyanolyan a firmware verziója, mint a mentendő.
- A gyári adatterület a standard helyen kezdődik mindkettő esetében (mert ha ott a felület hibás, a gyártó a gyári adatokat másik helyre teszi).
- A lemezek fizikailag nem sérültek.
- A felület mágnesesen nem sérült.
- A firmware adminisztrációs része (ennek kis része csak a SMART) logikailag sem sérült.
- A fejszerelvény kompatibilis. (Azonos beszállító azonos elektromos paramétereivel rendelkezőt fogsz ki.)
- Szerelés közben nem sérülnek a lemezek. (Parkoló pályás, tehát a legbelső sávról úgy kell a fejeket kihozni, hogy közben a felülethez nem ér lehetőleg semmi.)
- Régi drive, így ezeknek a szériáknak ha több fejesek, térben is ugyanott kell, hogy legyen az író-olvasó pontjuk, mert különben a fej nem cserélhető. (Fizikailag igen, de ha nincs az olvasandó sáv a fej alatt csak az X-el odébbi, akkor befagy a művelet.) Ehhez csak jó térmikroszkóp kell célszerszámokkal, gyakorlat a beállításhoz, és már mehet is!U.i.: Szerinted miért kerül egy mentés annyiba?
-
DeathLordX
csendes tag
Sziasztok.
Lenne egy laptopom ami még működik be is kapcsol csak épp a videókártyám ment tönkre benne esetleg valaki tudna segiteni hogy tudnám az adatokat egy másik laptopra átmásolni? Előre is köszi a választ.
-
liksoft
nagyúr
válasz DeathLordX #8112 üzenetére
Szia!
Ebben szerviz is tud segíteni, szinte biztosan nem kell adatmentéses szakember.
-
liksoft
nagyúr
válasz DeathLordX #8114 üzenetére
Van, de ha ilyenre rákérdezel, akkor gondolom nincs akkora gyakorlatod. Azt viszont nem élesben célszerű megszerezni.
Kiveszed a HDD-t, és asztali gépre teszed USB-n keresztül ha már megy a rendszer. Ehhez külső ház vagy dokkoló kell. Utána rendszergazdai jogokkal másolod ki az adatokat.
Buktató: Ha az USB áramkör más szektormérettel kezeli a drive-ot, mint előtte a laptop (512B vagy 4kB). Megfelelő jogok nélkül a rendszer nem enged az adatokhoz.
-
liksoft
nagyúr
válasz DeathLordX #8116 üzenetére
Ha van USB3-as (tápellátás miatt célszerű), az is jó. De biztosabb kézzel végzik a szervizben. Persze előtte célszerű referencia után futni, mert nem minden szervizes annyira gyakorlott (vannak kezdők,....). Becsületes, lelkiismeretes, jó szakembert kívánok!
-
liksoft
nagyúr
Van mikor két boot képes OS összeakad asztalin akkor is, ha a boot sorrend jó, tehát az eredeti és nem a berakott drive-ról indul. Ezt lehet USB-vel megakadályozni. Amennyiben ennek esélye akár csak ezrelékes de tudatosan kiküszöbölhető, szerintem inkább ezt célszerű választani.
-
veterán
sziasztok,
világvége érkezőben: sd kártya, canon fényképezőben low level format történt. azóta nem írtam rá (csak a magic lantern írta vissza a saját pár cuccát). a low level format nem írja felül az egész kártyát (az jó félóra lenne), de valószínűleg a fájlrendszert igen. mik az esélyek? raw fotók és videók
hanyas vagy, te disznó?
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Régen volt olyan Canon verzió mely "oszloptörléssel" az egész kártyát ürítette, és ezáltal egy tesztelési fázis is végig futott. Nem tudom, ez is megteszi-e, vagy nem? Próbáld ki, hogy írásvédetté teszed (ez alap!), és úgy próbálsz menteni róla. Esetleg.
-
zakoss
tag
Sziasztok,
Egy problémában szeretnék segítséget kérni tőletek. Lehet nem pont ide illő, de adatmentés
Probléma: egy ultrahangon kapott DVD-t, otthon laptopon megnéztünk windows lejátszóban, majd a DVD-t olyan mint ha lezárta volna a Windows és nem találok rajta semmi fájlt. Hiába nyitom meg, akármilyen lejátszóval azt írja üres. Itt valami oylan történthetett gondolom én hogy egy plusz szektort ráírt és azért nem látja a fájlokat.
Amit eddig próbáltam az különféle visszaállító, és adat szkennelő programok.
- Nero
- ImgBurn
- ISOBuster
- Recuva
- Elcomsoft Adv. EFS Data Recovery
Jelenleg még egy programot futtatok (MiniTool Power Data Recovery), de ha nem hoz eredmény szeretném kikérni a véleményeteket hátha valakinek van megoldása erre, mert az ultrahangos képek, felvételek igen csak fontosak lennének. -
liksoft
nagyúr
Szia!
Sikerült legalább egyszer megnézni? Vagyis rajta vannak az adatok? Vagy egyszer sem tudtad megnyitni?
Ha sikerült megnézni, akkor ha csak nem újraírható lemez volt, rajta kellene lennie. Viszont ilyenkor régi rendszer és régi program sokszor segíthet, hiszen az újak már "okosak", és sokkal jobban tudják mi kell nekünk, mint mi. (Ebben ugyan kételkedem, de a gyártók nem. Sajnos.)
-
zakoss
tag
igen, vegig is néztük ami rajta volt. dvd formátumban, egy menüs rövid film van rajta. de nem értem akkor sem mi történhetett.
Azt hogy erted hogy regi rendszer es régi program?[ Szerkesztve ]
-
zakoss
tag
Rendben köszönöm, bár a CD már nincs nálam, de mindenképp kellene valami. Már folyamatban van az is hogy újra megkérik a felvételt, de jó lenne valahogy visszanyerni a videot. Nem hiszem hogy csak úgy elpárolgott volna, illetve, pár kattintástól a CD-re írt adatok eltűnhettek volna.
-
xXxian
senior tag
Sziaszok,
W10 USB telepítőt szerettem volna létrehozni s nem vettem észre, hogy a progi ennek az ideális helyét nem a csatlakoztatott pendrive-on, hanem a kétterás külső vinyón képzeli el, formázás után ide írta a szükséges file-okat.
Lehetséges ezt valahogy visszacsinálni? Úgy értem az "előző állapotot" visszaállítani? A legfontosabb dolgokról (doksik, képek) volt mentés, de elveszett pl sok film és zene is amiket jó lenne visszaszerezni.
Pár progit (Easeus, Getdataback, Recuva, s még vagy 5) próbáltam, volt amelyik meglelt több ezer file-t, de használhatatlan file-nevekkel. Úgy értem nem tudok pl. több ezer mp3-at átnézni hogy mi volt az eredeti file-név, s nem szeretném egyesével átnevezni őket.
Van a problémámra megoldás?
Köszi,
XEladó ASUS RT-N53 Router (9k)
-
prinyo_
csendes tag
Sziasztok! Remélem a megfelelő helyre írom a problémámat, de nem találtam másikat.
A problémám a következő. Vettem egy Bi-directional sata/ide converter-t, adatmentéshez a régi IDE csatlakozós vinyóimhoz. A használathoz megfelelően állítottam be a kapcsolót és a jumpert, és a megfelelő helyre dugtam a kábeleket, de mégsem történt semmi. Valakinek van e téren tapasztalata?
Használt ilyen, vagy ehhez hasonló konvertert?Mondjuk gyanítom, hogy a vinyóimról már nem tudom lementeni az adatokat, de ha van valakinek valami ötlete, tapasztalata, akkor kérem írjon.
prinyo
-
liksoft
nagyúr
válasz prinyo_ #8133 üzenetére
Szia!
Az olcsó kétirányú (vagy egy) kártyák sokszor nem kompatibilisek a rendszerrel. Vagy HDD vagy controller oldalon buknak. Leginkább a SATA 1-2 körül. Másik fix SATA2-t tudó beszerzését, vagy USB-s, vagy PCI PATA kártyát (Promise a Seagate HDD-t nem szereti) tudok javasolni.
-
mckay
aktív tag
Sziasztok!
Nagy bajban vagyok, a fotókat tartalmazó diszk egyszer csak nem elérhető.
Kattogást nem hallottam, most sem hallok. De akármilyen másik gépbe teszem, nem látszik.
És nincs mentés...Ez még úgy működik, mint megboldogult legénykoromban, hogy egy ugyanolyan elektronikával mehetne újra?
És szerintetek ez forraszgatós, vagy annál is bonyibb dolog?
Szóval lehet, hogy csak adatmentés segíthet nekem?A típus WD Green WD30EZRX-00D8PB0
És 24 órában ment...Jajjaj.
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Ha ugyanaz a firmware verzió, és ugyanolyan mechanikai jellemzőkkel bír a donor, valamint bele tartozol a közel 5%-ba mely elektronikai hiba. Különben mechanikán belüli gond, vagy firmware sérülés várható.
-
TŁ
tag
Sziasztok!
Adott egy 2 TB HDD. Ha bekötöm a rendszerindító mellé, nem indul el a rendszer.. Ha feláll a windows és úgy dugom rá, felismeri, de írdatlan módon belassul a rendszer. HDD Sentinel pár perces kerregés után annyit megállapít, hogy a kondíció 4%.
Szóval igazából "felismeri a rendszer" de használhatalan és elérhetetlen a vinyó.
Az adatok megmentésére valamit tudnátok ajánlani vagy kimondottan erre szakosodott megbízható adatmentő céget?
Házi, barkács rovatban inkább nem próbálkoztam tovább nyúzni a HDD-tKöszönettel,
ZsoltEsküszöm hogy tudom mit csinálok.....
-
C. s.
addikt
[ Szerkesztve ]
-
mckay
aktív tag
válasz liksoft #8136 üzenetére
Szia!
Köszönöm a gyors választ.
Hogy érted azt, hogy firmware sérülés várható?
Arra mondtad, hogy ha szerzek egy ugyanilyen diszket, átteszem az elektronikát, és nem teljesen egyformák, akkor tönkrevágom?
Vagy arra mondtad, hogy nem biztos hogy elektronika a hiba, hanem számíthatok arra is, hogy a végén az fog kiderülni, hogy firmware-gond?Úgy látom az aláírásodból, hogy ez neked szakterület. És nyilván megélhetés is. Mégis, segítenél nekem abban, hogy legalább nagyjából meg tudjam be tudjam határolni, hogy mivel állok szemben? Mire figyeljek? Ha a BIOS-ban sem látom már, az jó vagy rossz hír?
Mert ha tudnék ilyen diszket venni kb. 20 ezerért, és az elektronikával ki tudnám szedni a fotókat, akkor az még beleférne anyagilag...
-
xXxian
senior tag
-
liksoft
nagyúr
-
liksoft
nagyúr
A firmware nem azonos a panel adataival. A panel egyezésen kívül kell a firmware-nek is egyeznie. Vagyis ahogy olvastad, a forrasztás szükséges lehet. De sajnos manapság ez a ritka hiba. Sokkal jellemzőbb a mechanikán belüli.
-
mckay
aktív tag
válasz liksoft #8147 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Ne haragudj, ha lassan fogom fel, de még egyszer visszakérdeznék: Két, a szalagról egymás után lejövő merevlemezen lehet ugyanaz a firmware? Tehát van nekik egy csomó nyolclábú chipjük, és egymás után teszik fel a vinyókra? Vagy mindegyik egyedi, mint mondjuk a MAC address a hálókártyáknál?
Tudom, baromi kicsi az esély, hogy esetleg pont ugyanolyan merevlemezt (és PCB-t és firmware chipet) sikerül donornak szereznem, de ha mégis, akkor működhet vele a vinyóm?Egyébként tényleg nem biztos, hogy elektronika gond. Annyit tudok, hogy nem érte fizikai behatás, és most nem ismerik fel az alaplapok, már biosban sem, ha pedig hotswappelem egy működő rendszerre, akkor az OS szintén nem látja meg, és ha sokat erőltetem, akkor kékhalálozik. (Próbáltam nagyon lehűteni a vinyót, akkor sem.) Közben a kezemmel érzem, ahogy tartom, hogy szépen egyenletesen pörög. Nem ciripel, nem elindul és leáll, hanem pörög.
Ez alapján mit gondoltok, mi lehet a szitu?
WD 5400rpm Green 3TB diszkről beszélünk.Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WD RED SA500 SATA 2TB
- 256GB Western Digital Nvme SSDk eladóak! 1 év Jótálással! Számla!
- Új Blueendless 2 lemezes RAID ház, Foxpost az árban
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest