Aktív témák
-
-
ArmanD.
őstag
Chipset feszt maxra azaz 1.7V-ra állítsd és még szerintem 200 mhz fölé is húzhatod. Így sokkal stabilabb elsz a rendszer, de cpu-nak is adhatsz nyugodtan 1 tized voltot mondjuk állítsad 1,75V-ra.
Nahh így már rendesen fogod tudni tuningolni a procit és a lap is stabil lesz alatta!
Jahh a ramokat is tedd 2.8 voltra valamint a ramok időzítéseit az everest kiírja neked és azokat állítsad be!
[Szerkesztve]Öreg vagyok már bohócnak!
-
KPepe
senior tag
üdv!
Az én procim csak 177-es fsb-t bír el 1.7V-on.
A 300-as fsb-t kizárt, hogy elvigye. Szorzót a Sempronokon nem tudsz állítani, mert super lockosak. SIS és VIA csipszetes lapokkal van erre lehetőség Windows alól. Neked ugyebár nForce csipes lapod van, szóval meg kell elégedned az fsb emelésével.
Szerintem te is próbáldd meg a 177-et, aztán ha a Prime95 stabilan fut, akkor mehetsz feljebb is. A 200-ra már nem sok esélyt látok, mert az már 2400MHz lenne, de hallottam már emberkét, akinek megy.
Sok sikert a próbálkozáshoz.
Baja elvileg nem lessz, ha nem indul el a gép, akkor BIOS reset. Egy idő után már csukott szemmel is menni fog
Memóriáid 400MHz-esek? Az időzítéseket addig állítsd 3-4-4-8-ra, amíg próbálkozol a procival, utána hozhatod lejjebb azokat is.A tüzérség előtt minden és mindenki egyenlő. A föld színével.
-
KngAlex
tag
Nem tudja valaki hogy melyik a legfrissebb nForce driver az nf7 es lapokhoz?
-
kutga
nagyúr
Köszi a segítséget. Beállítottam az FSB-t 177-re, adtam neki 1,7 voltot, úgy néz ki jó. Minden voltértéket 1,7-re kell állítani a Biosban?
A memória ferkvenciáját és az időzítést hol lehet állítani? Hynix memóriám van, eddig 300 MHz-en üzemeltek. Most nem 400 MHz-en megy, csak 354-en (asszem). És mi a helyzet a hűtéssel? Gyári procihűtőm van, bírnia kell a cuccnak???
Mi az a Prime95?
[Szerkesztve]Let the Zone take me if I am.
-
KPepe
senior tag
Szívesen.
A memória frekvenciát hagyd úgy, ahogy most van, mert annak a legjobb, ha auto-ra van állítva. CPU fsb/DRAM Ratio pont a softmenuben. Ekkor szinkronban hajtja a procival. Tehát ha 177-en hajtod a cpu-t, akkor ezt 2-vel szorozva kapod a memóriák 354MHz-es sebességét.
Nehogy más feszültség értéket átállíts 1.7-re!! Csak a proci VCore Voltage értékét tedd 1.7-re, esetleg a memóriáknak később adhatsz 2.8V-ot, ha már az időzítéseket viszed egyre lejjebb. Ezt pedig most meg nem mondom fejből, hol állíthatod be, 1-2 menüponttal lejebb
A gyári hűtő nem a legjobb, de szerintem kipróbálni ki lehet vele. Ja, és nem kell 177-nél megállni, tolhatod feljebb is, csak nekem ennyit bír.
A Prime95 pedig egy a cpu-t jól leterhelő program, ami ha jópár órán keresztül hiba nélkül fut, akkor a proci bírja a beállított sebességet. Innen is letöltheted: Bővebben: linkA tüzérség előtt minden és mindenki egyenlő. A föld színével.
-
KPepe
senior tag
Szerintem erre a kérdésedre itt jobban tudnak válaszolni. Bővebben: link
Igaz, hogy NF7-je válogatja, melyik ramot szereti. Van, akinél a Samsungok jól mennek, van, akinél nem mennek sehogy. Például...A tüzérség előtt minden és mindenki egyenlő. A föld színével.
-
gerugei
csendes tag
Hi!
(már egyszer voltam itt ramos beállitás ügyében de most megint nem megy a gép, mert most más RAM van )
szóval segitene nekem valaki beállitani a BIOS-t ?
A processzor:
AMD 2000+ Palomino
133Mhz
A memória:
Kingston 400Mhz-es
2,6 V
-próbáltam auto-val meg default beállitásokkal de autoval csak 100Mhz-en hajlandó menni a processzor (a memoria akkor 8-3-3-3.0 -en megy) de amikor átállitom 133-ra a processzor és a memóriát auto-ra (6-2-2-2.0) akkor csak a nagy sötétség van a gép inditásakor :S
Valaki segitsen nekem
Előre is Thnx ;) -
rudeee
senior tag
Az én lapomban a Barton 2500+ procimat 2481MHz-re tudtam első körben felhúzni vízhűtés mellett.
Proci 11x225FSB 2481Mhz ; 1.725V
Ram 450Mhz KingMax HardCore (3-4-4-8) ; 2.6V
AGP 1.5V
Chipset 1.6V
Nem foglalkoztam sok időt a tuningal feljebb vihettem volna a DDR áramot és finomíthattam volna még a proci értékain is.
Vagy esetleges biosfrisítéssel még feljebb vihetném az értékeket. -
deph
tag
válasz ArmanD. #1352 üzenetére
Na, feladtam a harcot...
Hiába emeltem a lap feszét 1,7-re és a prociét 1,75-re, akkor sem akar 190 MHz-nél jobban menni. De 190-el elég stabil...
A Ram lehet hibás? Ja és nálam mindig a memtest 5-ös változata derítette ki, hogy megy-e az adott beállításokkal vagy sem.
Időzítés 2,5-3-3-7.
A lényeg hogy a 2500-as megy 2100 Mhz-en és 190 Mhz-es busszal minden.
ui: De azt még mindig nem értem, hogy Samsung rammal miért ment fesz emelés nélkül 200-on?Ez tényleg X-akta...A férfiak sztoriznak, a nők meg pletykálnak.
-
Bubee82
őstag
Na lógasd az orrod. Nekem rosszab a helyzetem. Mondhatni kilátástalan. És senki nem tudja miért. Azok után h minden ki lett cserélve egyszerűen hihetetlen.
Még meg lesz próbálva ma egy másik táppal, HÁTHA az a baja, de erősek a kétségeim efelől. Ha meg nem sikerül akkor asszem eladom darabokban és szerzek egy a64 konfigot vagy valami mást....... -
deph
tag
válasz Bubee82 #1366 üzenetére
Nem lógatom, mert azóta becseréltem a Twinmost Kingmaxra. Hátha ez jobb lesz
Szerintem kompatibilitási probléma, vagy táp, mint nálad, bár PFC-s táp, de nincs vele gondom. És egy túlfeszvédős aljzatban van.
Na, estére kiderül, ezzel megy-e?A férfiak sztoriznak, a nők meg pletykálnak.
-
balffi
csendes tag
Sziasztok!
A következő(k)ben kérném a segítségeteket! Van egy Abit NF7 alaplapom, AMD Sempron 2800+ -os procim, 512 MB Hynix DDR memóriám. Namost a procit felállítottam 177*12 -re (alap 166*12 volt asszem), adtam nki 1,7 voltot, állítottam a memória időzítéseket is (asszem Aggressiveben van most, feltéve ha jó helyen állítottam át ), viszont a lényeg, hogy a memória 354 MHz-en megy 2,8 volttal. Mit csináljak, hogy 400 MHz-et elérjem??? Emeljem tovább az FSB-t 200-ig? Mennyire fogja bírni a proci? Ugyanis gyári hűtés van rajt. Nem lehet megemelni a venti fordulatszámát? -
ArmanD.
őstag
Nekem is voltak régebben gondjaim nf7-tel és samsung ramokkal! Egyszerűen nem akarta megenni és ha futtatam a memtestet hibázott a ram mint állat, pedig nem is volt hibás, mert másik gépben hibátlanul lefutott a memtest, azóta csak hynix ramokkal nyomatom a lapot és semmi gondom vele és húzni is nagyon lehet!
Várom a kingmaxxal hogy mit sikerül, de szerintem azzal már rendben lesz minden, mert haveromnak is nf7-be kingmax van és frankón lehet húzni is és tuningolni is, ugyanúgy mint a hynixet.Öreg vagyok már bohócnak!
-
ArmanD.
őstag
Hány fokos jelenleg a procid, mert ha nem olyan sok és még bírja a procid akkor emeld nyugodtan még az fsb-t! chipset feszt is 1.6 vagy 1.7 voltra emeld így még stabilabb lesz a lap is!
Stabilitáshoz futtas le mondjuk 3dmarkot vagy prime95-öt, hogy mennyire stabil. szerintem 190-ig el lehet menni ezzel a procival, de lehet még feljebb is ki tudja!!Öreg vagyok már bohócnak!
-
ArmanD.
őstag
Motherboard monitorral ezt telepítsd fel és utána a traybe mindig láthatod a procid és lapod hőfokát + még egyébb információkat is megmutat!
Letöltheted innen:
Bővebben: linkÖreg vagyok már bohócnak!
-
gerugei
csendes tag
Nos igazából az a vicces hogy eddig oké volt a gépem és benne
a RAM de a múlt héten ki lett pucolva a processzrhűtő és
aztán valami miatt nemm indult a gép (később kiderült hogy csak kilazult
a kártya) és ezért reset-eltem a BIOS-t.
Szóval elmletileg nem csináltam semmi furcsát a géppel, tehát a RAM-mal
biztosan nincs baj. :S
Csak a gáz az hogy most már nem tudom, hogy min ment a RAM... -
deph
tag
válasz ArmanD. #1372 üzenetére
Na, KIngmax csak félig vált be.
Szerintem nagyon válogatós a lapom, mert single chanel-lel megy 200-on a Kingmax, de ha duplára rakom (128 bit), akkor hibázik a tesztben.
Mennyit lassít a gépen, ha nem dualban nyomja, hanem singleben??
Ja és semmilyen fesz emelés nem segít!!! Minden alap.
Na, segítsetek, mit tegyek?
Alaplapcsere?A férfiak sztoriznak, a nők meg pletykálnak.
-
balffi
csendes tag
Nos, most átállítottam az FSB-t 180-ra, adtam 1,7 voltot a chipsetnek, most a Motherboard Monitor (ez itt a reklám helye) a proci hőfoka 42 °C (Windows startnál 45-öt mutatott azóta lement) - szóval úgy kb. 40-45 °C között mozog. Ez így kb jó? Milyen progival nézhetem meg, hogy terhelt állapotban mennyi lesz a hőfok? És mi a helyzet a memóriákkal? A jelenlegi időzítés 8-3-3-2.5 (remélem jó adatokat néztem ).
-
@Lacc@
csendes tag
AbitEQ proggyval,ezt futtatod a háttérbe,és játékból kilépve megnézed mennyi a hőfök,elvileg az a prog az alaplapi cd-den is rajta van. Mutat voltokat is meg cooler rpm-et is, okos kis cucc.
Hát ha 45 fok fölé nem megy akkor meg lehetsz elégedve a gyári hűtőel.
Nekem mondjuk max. 55 fok gyári hűtővel (Barton 2500+@3200+)
A memo időzítés nem egy világbajnok! Ha időzítést akarsz állítani mindenképp,akkor feszt is emelned kell!
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
válasz ArmanD. #1371 üzenetére
Ha hynix ramokkal nem volt gondod a tuningnál akkor KingMax-nál sem lesz amennyiben a HardCore DDR500-ast használod mivel ezen hynix D5 chipek dolgoznak.
Nekem is ilyen ramom van tuningra tudom ajánlani ,sőt kiválóan megeszi az NF7 lap és az NF7-S2 is! (tapasztalat)
Tudtommal a DDR400-as modellen saját feljesztésű KingMax memóriachipek dolgoznak de ebben nem vagyok biztos,erről nincs tapasztalatom.
Sok sikert a tuninghoz! -
rudeee
senior tag
Az én lapom a ramot 1:1-be vagy lassabban hatva adja a teljesítményt.
Más értékeken 1:1 fölöttin pl: 5:4 4:3 3:2 6:4 értékeken aszinkronban hajtva a ramot nagyobb órajelet ír ki de a teljesítménye nem változik tehát figyelmen kívül hagyja a frekvenciaszorzást.
Ez a dolog lehet bios függő is,ami egy frissítéssel megoldható de más lapoknál is láttam hasonló viselkedést típus szerint az NF7-S2 lapnál.
Ezek a megfigyelések KingMax hardcore DDR500 rammal történtek.
Tuningnál viszont 1:1-ba hajtom a ramot,úgy hozza ki a legtöbbet. -
rudeee
senior tag
NF7 lapokhoz a saját abitEQ monitorát javasolt használni ,véleményem szerint sokkal praktikusabb mint a motherboard monitor(több dolgot mutat egy helyen és a hőmérsékleteket áaramingadozásokat is diagrammban tudod nézni).
A legújabb ABITEQ-t a gyártó oldaláról lehet leszedni a www.abit-usa.com oldalon.
Az én Bartonom 2500+ os és Spire Falconrock II nem hűtötte meg és még 3400+ procikra ajánlják...nevetséges.
A hő disszipációja nem valami jó terheléssel több óra játék után 60-62 fokos is volt a proci alapon.
3400+ procira rátéve úgy lekapcsol az alaplap mint a huzat!
Most Thermaltake BigWater vízhűtőt használok amivel elégedett vagyok. -
rudeee
senior tag
Szia!
Nem akarlak elkeseríteni de a 12x200-as FSB-t sehogy nem fogod elérni a gyári hűtővel ez tuti,mivel 2400MHz-et nem bír el egyik hűtő sem csak a tiszta rézből készültek!
A hynix ramodnak max 2.7V bőven elég mivel ugyan ez a ram 2.65V -on is stabilan fut 400-on így nincs értelme fölöslegesen melegíttetni.
Az időzítést hagyd By SPD állításon az beállítja magát az optimumra a proci FSB függvényében.
Agressive-ba tuti nem fog menni a ramod esetleg a CorsAir az menne de a hynix nem fog(tapasztalat).
Véleményem szerint a gyári hűtőddel max 2200MHz érhető el (esetleg 2300MHz de akkor nagyon tuti hűtőnek kell lennie)
Hiába van rézmag a hűtő közepén nem az a baj hanem a hirtelen termelődött hőt nem tudja elvonni a hűtő - kicsi a hődisszipációja - túlhevül a mag és lekapcsol az alaplap.
Tudom mert nálam is hasonló volt a Spire Falcorock II -vel hiába volt rézmagos,a borda töve 50 fok fölött volt jóval volt hogy sütött de amagban ilyenkor 10-15fokkal melegebb van.
A venti fordulatszáma fix szerintem főleg a gyári hűtőkön így nem tudod állítani.
Próbáld ki a 12x184 -es FSB-t (így 2208MHz lenne) hátha bírja a proci,de a ''CPU ower temperature protectet'' és a ''shutdown'' hőmérsékletét max. 75fokra állítsad akkor lekapcsol a gép túlmelegedés esetén.
Sok sikert! -
rudeee
senior tag
''Mennyit lassít a gépen, ha nem dualban nyomja, hanem singleben??''
Semennyit nem lassít mivel ha singleban ismeri fel ha dualban ugyan akkora az átvitele a ramnak,nálam és másnál is így van.
Ez valószínűleg az alaplapon lévő déli hídban lévő HiperTransport v1.0 miatt van ami csak 8 bites.(tudomásom szerint itt még nem volt a prociba integrálva mint az Athlon64 esetében)
Ha dualban hajtaná a ramot akkor nem 3000MB/sec körül lenne az olvasás hanem dupla lenne tehát 6000MB/sec körüli(fölötti) ahogy az az Athlon64 esetében és a P4 szériában van.
az Athlon64-ben a továbbfejlesztett HiperTransport integrált memóriavezérlője van így nagy sávszélességet biztosít a ram számára,kihasználva ténylegesen a dual DDR elnevezést! -
glacious
addikt
-
KPepe
senior tag
Látom eléggé belemelegedtek a fórumtársak a memória ajánlgatásba. Sajnos a ''nálam működött, nyugodtan megveheted'' dolog nem egy életbiztosítás, mivel tudjuk, hogy az nf7 nagyon válogatós. Samsungot is sokan elmarasztalják, pedig többeknek - nekem is - nagyszerűen muzsikálnak.
Sajnos ezt csak teszteléssel lehet kideríteni.
Szerintem az nf7 is úgy van, mint anno a Ladák: amit a hét elején raktak össze, az nem olyan jó, mert a munkások még fáradtak voltak a hétvégi bulik után. A hét közepén készültek egész jók voltak, de a hét végiek már megint gyengusra sikerültek, mert már mindenki a pihenésre készült, és beleszartak a munkába.A tüzérség előtt minden és mindenki egyenlő. A föld színével.
-
balffi
csendes tag
Mindenkinek köszönöm a segítéget. Most 180*12 -n megy a proci, a memória 360 MHz-en, 2,7 volttal, 'by SPD' állásban, eddig stabilak tűnik. A proci hőmérséklete AbitEQ-val és Motherboard Monitorral mérve nem megy 45 °C fölé. Terhelve még nem nagyon néztem, de sort kerítek rá. Megasirály! Sajna 184*12 beállítás mellett nem indult a Windows. Úgyhogy marad is így.
-
KngAlex
tag
Mennyi az elfogadható maximális chipset hőmérséklet?
-
rudeee
senior tag
Valószínű hogy erősebb hűtővel magasabb értékeket is el tudnál érni.
Akkor már feszt kéne emelni a procinak ami plusz hőtermeléssel járna.
Az üresjárati 45fok az nem vészes de max. terhelésnél ez az érték 10-15fokkal is megemelkedhet hirtelen.(innentől lép életbe a hődisszipációs dolog)
Ha a bios ''bepittyen'' akkor már félig sikseres a boot a win indítása több áramot igényel így ha win töltés közben megdobja magát vagy újraindul az áramhiány miatt is lehet és túlmelegedés miatt is.
Mindenképpen terhelve a hőfokot kéne megtudonod. -
frankie!
őstag
Sziasztok!
Nem tudja valaki, lehet-e kapni még ABIT NF7-et Sulinetben?
2. Miben különbözik a AN7 az NF7-től? Tudtommal nem sokban... -
rudeee
senior tag
válasz frankie! #1394 üzenetére
Mostanában már sulineten kívül se nagyon lehet kapni NF7-et, inkább csak NF7-S2 de már azt se látam az utóbbi hetekben.
Az AN7 az NF7-től nemsokban különbözik szinte semmiben.
NF7-et és NF7-S2 -t is ajánlom, nekem és ismerősömnek is ilyen van.
Gyors és jó tuningpotenciál van benne emellett stabil is ha jól állítgatod be a dolgokat. -
frankie!
őstag
*
[Szerkesztve] -
frankie!
őstag
Köszi! Viszont az S2-t ennek a fórumnak az elején nem ajánlják! Majd azért megpróbálok beszerezni 1-et. Igazából nekem egyrészt a sata vezérlő miatt kéne (a közeljövőben winyót is tervezek venni), a soundstorm hangkártya, + hát a nagyobb teljesítmény miatt.
A másik dolog, hogy az ebben a cikkben leírtak teljesen lenyűgöztek http://prohardver.hu/rios3_popup.php?mod=21&id=199 , szeretném én is élvezni a két csatorna hatását (extrém tuning jóformán fele órajelen, esetleg alacsonyabb feszültséggel, így kizárható, hogy a memória ne bírja) -
glacious
addikt
válasz frankie! #1396 üzenetére
Csak azért mert normális tuninghoz elkél egy venti a hűtőbordára (NF7-S2), az új procik szorzózárasok, tehát nincs is szükség a sima NF7(-S), ilyen lehetőségére. A natív sata támogatás előny, míg a soundstorm hiánya hátrány az NF7-S2 esetében.
A memóriát minden esetben az fsb-vel szinkronban kell járatni ez adja a legmagasabb átlagos teljesítményt. -
Murok
tag
HI!
Főleg tapasztalatután kérnék véleménynyílvánítást.
an7- ről van szó, mennyi plusz feszt lehet neki adni, amitől még nem adja be a kulcsot hosszabb távon sem?
most gyári hűtővel 28-31 fok körül lebeg.alapfesz, 200Mhz.
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest