Hirdetés

Újabb lépcsőfokra hágott az e-papír

Elektronikus papír elnevezés alatt többféle technológiát érthetünk, ám kétségkívül az E Ink megoldása az egyik legismertebb, nem is véletlenül, hiszen a nagyobb fejlesztési projektek jelentős része erre alapoz. Említhetjük ezek sorában a Philips polimerkutatással foglalkozó részlegét, a Polymer Visiont, amely nemrég Readius nevű prototípusával jelentkezett, vagy a Sonyt, melynek Librié nevű készüléke már a felhasználók számára is elérhetővé teszi az e-papír nyújtotta előnyöket.

Az E Ink eljárásában kis cellákban lebegő, fekete és fehér színű részecskék játsszák a főszerepet, melyek elektromos töltés hatására megváltoztatják helyüket, így szürkeárnyalatok megjelenítését biztosítják. Ha erre még színszűrőket is tesznek, színes képek ábrázolása is lehetővé válik – ezek minősége természetesen nem éri utol más lapos kijelzők (LCD, OLED stb.) minőségét, azonban a célnak így is éppen megfelel az e-papír: rendkívül könnyű, minimális áramigényű és fizikai behatásoknak ellenálló, netán hajtogatható kijelzőként funkcionál.

Az E Ink együttműködése a Toppan Printinggel évekre nyúlik vissza, így nem meglepő újabb közös bejelentésük. A Toppan színszűrője most lehetővé tette egy prototípus elkészültét, mely 83 ppi felbontás mellett 400x300 pixelt tartalmaz, és 12 bites színmélységgel dolgozik. A megoldás a korábbiaknál kontrasztosabb megjelenítést biztosít, miközben fekete-fehér szövegek ábrázolásakor az LCD-khez hasonlóan szubpixeleket hív segítségül a betűk éleinek simításához.

A kijelző képátlója nagyjából 15 cm, vagyis hasonló egy könyvlaphoz. A képminőséget nem befolyásolja a betekintési szög, és erős napfényben is olvasható marad. A megoldás az elektronikus könyveken kívül köztéri információs rendszerekben, automatákban, GPS készülékekben és számos mobil alkalmazásban kaphat helyet; a friss színes kijelzőtechnológia 2006 végén kerülhet piacra.


Színes e-papír váratlan magyar vonatkozásokkal [+]

Nem használ színszűrőt, így csak szürkeárnyalatok ábrázolására képes az E Ink másik újdonsága, melyet az LG.Philipsszel közösen fejlesztettek ki. A 10,1 hüvelykes kijelző esetében az e-papír másik jellemzőjére, a hajlékonyságra helyezték a hangsúlyt. A 300 mikron vastagságú megjelenítő 600x800 pixel felbontású, és 10:1 (a nyomtatott újságokhoz hasonló) a maximális kontrasztaránya. Az e-papír alapja ez esetben nem polimer, hanem egy igen vékony acélfólia; a sorozatgyártással kapcsolatos tervekről és a megcélzott felhasználási területekről a fejlesztők még nem nyilatkoztak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés