Részletek az iRex elektronikus könyvéről

Hirdetés

Néhány napja tudósítottunk az elektronikus papír lehetőségeit kiaknázó termékekről, köztük a Philips által alapított iRex Technologies eszközéről. A hír megjelenésekor még üres volt a holland vállalat honlapja, ma már azonban nemcsak az e-könyv megjelenéséről, hanem műszaki adatairól is pontosabb információk állnak rendelkezésre.

Az iRex egy viszonylag okos készüléket alkotott az Iliad kódnevű, ER 0100 jelzést viselő e-könyvvel. Az eszköz szíve egy 400 MHz-es Intel XScale processzor, mely mellé 64 MB RAM és 224 MB flash memória társul, ide kerülnek a külön telepíthető betűtípusok is. A memória CF, SD és MMC kártyák, USB pendrive-ok segítségével bővíthető, a készülék ezenkívül 10/100 megabites Ethernet és 802.11b szabványú Wi-Fi interfészén keresztül, továbbá számítógép közbeiktatásával USB kábelen át is ellátható adatokkal. A CF II slot révén egyéb bővítmények alkalmazására is lehetőség van.

A kijelzőként szolgáló e-papír átlója 8,1 hüvelyk, felbontása 160 dpi pixelsűrűség mellett 1024x768 képpont. 16 szürkeárnyalat megkülönböztetésére képes, ami felülmúlja a legtöbb e-papír képességeit. A kezelést megkönnyíti, hogy a kijelzőfelület érintésérzékeny; a digitális tollal emellett saját jegyzeteket is be lehet vinni – akár önállóan, akár szövegekhez, cikkekhez társítva.


Az e-papír előnyei bizonyos helyzetekben nem szorulnak kommentárra

Az iRex adatai szerint az Iliad napi 3 órás használatot alapul véve több mint egy hétig üzemképes egy akkutöltéssel. A megjelenített tartalmak könnyen archiválhatók a négy alapértelmezett könyvtárban, melyek gyorsbillentyűkkel közvetlenül is elérhetők, de természetesen részletesebb keresési lehetőség is biztosított. A készülék jelenleg a PDF, XHTML, TXT formátumokat támogatja, és MP3 hangfájlok lejátszására képes, de a jövőben újabb dokumentumtípusok kerülhetnek fel a listára. Az ER 0100 mérete 155 x 216 x 16 mm, tömege 390 gramm. Az iRex a termék szállítását 2006 áprilisában kívánja megkezdeni; árról egyelőre nem nyilatkozott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés