A tajvani EBC News szerint nem áll jól a modern gyártástechnológiákkal a Samsung

A biztató útitervek ellenére a valós adatok lehangolóak, így 5 és 3 nm-en is a TSMC előnyét jósolja a riport.

A GlobalFoundries, modern node-okra vonatkozó kiszállásával a TSMC legnagyobb kihívójává a Samsung bérgyártó üzletága lépett elő, és a dél-koreai cég egy ideje komoly útitervekkel bombázza a médiát, bizonyítva ezzel az ambíciójukat. Még a 7 nm-es EUV node-juk tömeggyártásának megkezdését is hamarabb jelentették be a tajvani konkurensüknél, de azért a TSMC-nek így is jóval több megrendelője maradt, a Samsung elsődlegesen a vélhetően jobb waferárakkal tudja csábítani a potenciális partnereket, hiszen náluk nincs akkora verseny a gyártókapacitásra, mint a piacvezetőnél.

A tajvani EBC News azonban készített egy riportot, amelyben pár, eddig nem ismert információ is megjelent a Samsung bérgyártó részlegéről, és ezek alapján még mindig lemaradásban vannak a TSMC-hez képest, amit valószínűleg rövid időn belül nem fognak tudni ledolgozni.

Az egyik legérdekesebb adat, hogy egy meg nem nevezett partner chipdizájnja pusztán 30% alatti kihozatallal gyártható a Samsung 7 nm-es node-ján, így nem igazán dobható piacra. Arról nincs információ, hogy mekkora lapkáról van szó, illetve a partner neve sem ismert, de korábban pletykáltak arról, hogy a Qualcomm régebben nem volt megelégedve a Samsung eljárásainak megbízhatóságával, vélhetően ezért viszik manapság a kritikus chipdizájnjaikat a TSMC-hez.

A riport szerint két stratégiát választhat a Samsung a felzárkózáshoz. Egyrészt elkezdhetnek erősen invesztálni a startupokba, így biztosítva a kellő megrendelést az aktuális modern node-jaik felé, másrészt pedig szükségük van tapasztalt mérnökökre, akiket főleg a TSMC-től tudnak szerezni. Itt alapvetően célozható opció még az Intel gárdája is, de amikor Brian Krzanich a kinevezése után elkezdte leépítette a mérnöki részlegeket, akkor a Santa Clara-i óriáscégtől rengeteg szakember landolt a TSMC-nél, tehát az igazán komoly tudás már leginkább Tajvaniaknál van.

A fentiek miatt a EBC News arra számít, hogy a TSMC 5 és 3 nm-en is megőrzi majd az előnyét. Ez persze még nem feltétlenül jelenthető ki. 5 nm-en valószínű, hogy megfoghatatlan marad a tajvani bérgyártó, hiszen sok meglévő technológia kerül újrahasznosításra, de a 3 nm-es lépcső az új tranzisztorstruktúrával lényeges váltás lesz a TSMC-nek is, tehát ha valahol, akkor ott lehet esélye a konkurenseknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés