Hirdetés

Rányomja a bélyegét a chipgyártásra az új koronavírus

A Samsung csúsztatja a 3 nm-es node-ot, továbbá az EUV-s berendezések szállítása is akadozik.

Hirdetés

Az új koronavírus-járvány viszonylag nagy problémákat okoz az IT iparnak, és ezt a felhasználók leginkább a termékmegjelenések csúszásán érhetik tetten. Ugyanakkor a chipgyártást sem kíméli a szituáció, ugyanis a DigiTimes úgy tudja, hogy a Samsung előreláthatólag nem tudja majd megkezdeni jövőre a tömeggyártást a 3 nm-es eljárásukon. Emiatt az új céldátum a 2022-es esztendőre csúszhat.

Szintén friss hír, hogy az EUV-s litográfiát alkalmazó berendezések kapcsán is vannak gondok, és nem kizárt, hogy a dél-koreai óriáscég problémái is részben ehhez köthetők. A Samsung ugyanis már 7 nm-es csíkszélességen is csak EUV-s node-ot kínál, így elsődlegesen a meglévő gyártási eljárásokat kell kellő mennyiségben biztosítani a megrendelőknek.

Azt nem tudni, hogy a konkurensnek számító TSMC-t mennyire érinti az EUV-s berendezésekkel kapcsolatos ellátási probléma. A 7 nm-es eljárás kapcsán valószínűleg nem annyira, mert a tajvani bérgyártó kínál EUV nélküli node-okat is, és a partnerek többsége inkább ezeket választotta. Ugyanakkor 5 nm-en már csak EUV-s opciójuk van, tehát nem kizárt, hogy a tervekhez képest a TSMC-nél is valamivel lassabb lesz az új gyártástechnológia felfuttatása.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés