Sikeresen lezajlott az első GTC

A GlobalFoundries néven ismert bérgyártó az elmúlt év tavaszán alakult meg, mivel az AMD leválasztotta a gyárait, megszabadulva ezzel az üzemek által termelt veszteségek jelentős részétől. A beruházó ATIC (Advanced Technology Investment Company) jelenleg a cég 70%-át birtokolja, ám a Chartered bekebelezése óta komoly szereplőnek számítanak a piacon. A nagy tervek mellé általában egy saját rendezvény is dukál, így a vállalat a hónap első napján megrendezte a gyártástechnológiákkal foglalkozó GTC-t (Global Technology Conference).

A konferencián természetesen az AMD is részt vett, hiszen társtulajdonosnak számítanak, így a processzorok piacán ismert vállalat is beszélt terveiről. A cég először mutatta meg a világ számára az Orochi kódnéven futó lapkát, mely a GlobalFoundries 32 nm-es SHP gyártástechnológiáján fog készülni, és a Bulldozer architektúrára épül. A chip négy processzormodult tartalmaz, ami gyakorlatilag nyolc magnak fogható fel megosztott erőforrásokkal megspékelve. A képen a modulok tényleges felépítését eltorzította az AMD, mivel a konkurens mérnökök számára ezek a fotók kincset érhetnek.

AMd Orichi
AMD Orochi

A lapka az asztali vonalon a Zambezi, míg a szerverek piacán a Valencia alapját fogja képezni. Az AMD kétcsatornás, DDR3-as memóriavezérlőt alkalmaz, és a HyperTransport 3.1-es buszra épít. A vállalat elmondta, hogy a Bulldozer felépítése nagymértékű reformnak fogható fel az x86-os architektúrák piacán, így együttműködnek a Microsofttal és a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőivel, hogy a modulok optimális kihasználása biztosított legyen az operációs rendszer, valamint az érkező programok oldaláról.


AMD Llano wafer [+]

A GTC-n feltűntek a Llano lapkát tartalmazó waferek is. A mobil és az asztali piacra szánt középkategóriás processzor szintén a 32 nm-es SHP gyártástechnológiára épül, a kiterjedése pedig szemmértékre 200 mm² körül lesz. A processzormagok a jelenlegi generáció modernizált változatai, és nem hivatalosan K10.6 néven szokták őket emlegetni. A rendszer számos optimalizáción ment keresztül, ami segít az integrált grafikus processzor igényeit kiszolgálni. A DDR3-as memóriavezérlő kétcsatornás lesz, továbbá hivatalosan is kezeli a szabványos 1866 MHz-es memóriamodulokat. Természetesen az alaplapgyártók ezt a sebességet túlléphetik, ahogy azt többnyire meg is szokták tenni.

Végül az Ontario lapka került terítékre, ami már majdnem kész. A termékről először készült kép, így ki is lehet számolni a 40 nm-es eljárással készülő chip méretét. A 77 mm²-es Ontario APU-t az AMD a netbookokba és a beágyazott rendszerekbe szánja, így a fogyasztása nem lépi túl a 9 wattot. A Zacate nevű változat már 18 wattnyi energiát igényel, aminek hála a nettopokban és a notebookokban tűnhet fel a rendszer.

AMD Ontario
AMD Ontario

Természetesen a GTC nem csak az AMD-ről szólt, így a GlobalFoundries is csepegtetett némi információt. Mérföldkőnek tekinthető, hogy az iparágban elsőként legyártottak egy 28 nm-es lapkát, ami az ARM Cortex-A9-es architektúrára épül. Ez a chip nem kerül kereskedelmi forgalomba, hiszen csak kvalifikációs eszközként szolgál, amivel a bérgyártó optimalizálni tudja a 28 nm-es HP technológiáját a későbbi igények tökéletes kielégítése érdekében. Sőt a vállalat ennél is tovább megy, ugyanis bejelentették, hogy készül egy HPP (High Performance Plus) eljárás is, ami nagyobb teljesítményű lapkák esetén jöhet jól. E technológián csak 2011 végén kezdődhet meg a kísérleti gyártás, így leghamarabb 2012-ben alapozhatnak rá a partnerek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés