Hirdetés

2019. február 23., szombat

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Végleges a PCI Express 3.0 szabvány

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A specifikációk már elérhetőek, de a termékek csak jövőre érkeznek.

A PCI-SIG, azaz a PCI Special Interest Group bejelentette, hogy a harmadik generációs PCI Express szabvány véglegesítése megtörtént, vagyis a rendszer specifikációi már nem változnak. Nehéz szülés volt a felület kifejlesztése, hiszen a tervezés során számos probléma merült fel a visszafelé kompatibilitás tekintetében, de a szervezet úrrá tudott lenni a gondokon, ám ez egy éves csúszást jelentett az eredeti tervekhez képest. Mindenesetre a PCI-SIG jó döntéseket hozott a fejlesztés során, hiszen a korábbi verziókkal való kompatibilitás elengedhetetlenül fontos tényező.

Hirdetés

A megfeszített munka meghozta gyümölcsét és a PCI Express 3.0 specifikációi elérhetővé váltak. Az új szabvány az előzetes adatoknak megfelelően 8 GT/s-os információátvitelt kínál, ami némi gyorsulást jelent a jelenlegi verzió 5 GT/s-os paraméteréhez képest. Komolyabb módosítás, hogy a kódolási séma 128 és 130 bitesre változik, az eddigi 8 illetve 10 bithez képest. Ez szintén kihat a sebességre, mivel az új kódolás miatt nem szükséges lefoglalni a rendelkezésre álló sávszélesség 20%-át, vagyis a rendszer közel 100%-os hatékonysággal működhet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adatok továbbítása dupla olyan gyors is lehet az előző generációs megoldáshoz képest. Az AMD és a HP közreműködésével bekerül az úgynevezett protocol multiplexing kiterjesztés is, ami lehetőséget ad a lapkáknak, hogy dinamikusan válthassanak összesen hét protokoll között. Ez lehetővé tenné azt, hogy a CPU a GPU-val közvetlen protokollon keresztül legyen összekapcsolva, ami rendkívül hatékony feladatmegosztást tesz lehetővé a heterogén módon programozott alkalmazások esetében. Ezenkívül lehetőség lesz a koprocesszorok vagy a perifériachipek számára, hogy PCI Express tranzakcióval kommunikáljanak egymással a rendszermemórián keresztül, anélkül, hogy megszakítanák a címzett lapka aktuális tevékenységét.

A fogyasztásra vonatkozó specifikációk nem változtak, így az új felület továbbra is 150 wattot képes biztosítani a termékeknek, ám megjelent egy energiagazdálkodási szolgáltatás, ami csökkentheti a port fogyasztását.

Jelenleg a felület tesztelése zajlik, vagyis még mindig messze van a PCI Express 3.0-t támogató termékek megjelenése, de az előzetes adatok szerint a következő év közepén már befuthatnak a specifikációknak megfelelő hardverek.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.