Hirdetés

Megválna LCD panelgyártó üzletágának egy részétől a Sharp?

A partvonalról nézve továbbra is kilátástalannak tűnik a japán óriás, a Sharp helyzete, amin vélhetően csak egy alapos stuktúraváltás fog segíteni, és ez néhány divízió átrendezésével, megszüntetésével/eladásával járhat. Úgy tűnik, az üzleti évben elszenvedett újabb veszteségek miatt ez utóbbi sorsra juthat a Sharp kis- és közepes LCD-kijelzőt gyártó részlege, ami elsősorban a tabletek és telefonok piacára termel. Mindez annak ellenére megtörténhet, hogy az ilyen méretű panelekre egyre nagyobb az igény, ugyanakkor a Sharp képtelen lépést tartani az olyan szereplőkkel, mint az LG.Display, Samsung vagy éppen a Japan Display – ez utóbbi pláne sok fejfájást okozhat a vállalatnak, hiszen jelentős konkurencia az olcsó belpiacos mobilok szegmensében.

Hirdetés

Az átstuktúrálási tervek között számos opció szerepel, a létszámcsökkentéstől kezdve a kiadások csökkentésén és a mentőcsomagon át a tőkeinjekcióig és a divízió eladásáig. A pénzügyi mentőcsomag érkezhetne a vállalat banki hitelezőin, a Mitsubishi UFJ Financial Group Inc részeként működő Mizuho Banktól és Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ-től, de erre elég kicsi esély, miután a pletykák szerint az említett hitelezők inkább kilépni készülnek a veszteséges Sharp finanszírozása mögül, amennyiben nem sikerül a helyzetet stabilizálni a kiadáscsökkentő lépésekkel.

Kozo Takahashi, a Sharp elnöke az 5"-es, keret nélküli LCd-vel szerelt Aquos Crystal okostelefonnal a kezében - a fotó tulajdonosa: Agence France-Presse/Getty Images
Kozo Takahashi, a Sharp elnöke az 5"-es, keret nélküli LCD-vel szerelt Aquos Crystal okostelefonnal a kezében
fotó: Agence France-Presse/Getty Images
[+]

Hogy ez ne történhessen meg, a másik opció, hogy az elektronikai ipar technológiai versenyképességének növelésére létrehozott, a Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium által felügyelt INJC-hez folyamodnának tőkeinjekcióért. Erre ugyan van esély, de kérdés, hogy ezért milyen árat kéne később fizetni, hiszen az INJC pénzelte a már említett, számos nagy japán gyártó (Sony, Hitachi, Toshiba) LCD divízióit magába tömörítő Japan Display létrejöttét, amelyben jelenleg is 35%-os részesedésük van. A Sharpnak a Japan Display 2011-es megalakításakor megvolt a lehetősége, hogy csatlakozzon a vegyesvállalathoz, de ezt akkor elutasították. A kérdés tehát az, hogy tőkeinjekcióért cserébe a Sharpnak meg kellene-e válnia, illetve hajlandó lenne-e a megválni az említett divíziótól, csatlakozva ezzel a Japan Displayhez. Ha ez megtörténne, akkor az a legvadabb elemzői jóslatok beteljesedésével lenne egyenlő.

A háttérben másik lehetőségként ott lebeg még az együttműködéssel, sőt befektetési hajlandósággal kecsegtető tajvani Foxconn is, amely egy ideje már keresi lehetőséget a japán gyártó portáján, ugyanis a vállalatot érdekelnék a Sharp kis- és közepes LCD kijelzői, de egyelőre nem jártak sikerrel.

A fentiek persze csak spekulációk annak fényében, hogy Sharp képviselői hangsúlyozták: "döntés egyelőre nincs".

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés