Pár nap múlva jönnek a Radeon HD 4000-esek

Az AMD hivatalosan június 25-én indítja útjára új VGA-generációját, amely az RV770 kódjelű grafikus chipre alapoz, és az ATI Radeon HD 4850, illetve HD 4870 nevű videokártyák alakjában jelenik meg az üzletekben. A vállalat Malagában tartott sajtókonferenciáján sok olyan információ is elhangzott, melyek közlésével meg kell várnunk a jövő hetet, de azért hoztunk friss híreket a spanyolországi útról.

Új fejlesztési stratégia

Az első az AMD fejlesztési stratégiájának változását érinti, amely árak tekintetében is megbolygathatja a piaci viszonyokat. Matt Skynner, a grafikus termékekért felelős elnökhelyettes arról beszélt, hogy a GPU-tervezőknek is okulniuk kell a CPU-knál végbement változásokból, és nem csupán az eddiginél jobban skálázható megoldásokat kell létrehozniuk, hanem a számítási teljesítmény/fogyasztás, illetve a számítási teljesítmény/ár arányt is sokkal jobban tekintetbe kell venniük.

A GPU-knál eddig az volt a bevett gyakorlat, hogy egy új termékgenerációt egy erős, a csúcsszegmensbe szánt grafikus processzorral vezettek be. Amikor ennek gyártása már sínen volt, megtörténtek a finomhangolások, beállt az előirányzott kihozatal, akkor végezték el az architektúra „keskenyítését”, vagyis egyes részek deaktiválásával, illetve elhagyásával kialakították az alsóbb ártartományokba szánt GPU-kat is. Ezt azt jelenti, hogy a technológiai fejlesztések több hónap elteltével jelenhettek csak meg a középkategóriában, nem beszélve a belépőszintről. Márpedig – mondták el piackutatókra hivatkozva az AMD képviselői – a csúcskategória vásárlóközönsége nem valami széles, az eladásoknak ez a szegmens csak mintegy 3 százalékát adja, de ami ennél nagyobb gond, hogy a profittermelő képessége is csökkent a korábbiakhoz képest.

Az AMD ezért fordított a fejlesztések logikáján, és most már kifejezetten a 200–300 dollár közötti középkategóriára koncentrál, vagyis arra a területre, amely a legtöbb felhasználót érinti és a legnagyobb forgalmat produkálja. Ez nem jelenti azt, hogy ezután ne lennének majd akár 500 dolláron felüli árú, csúcsteljesítményű ATI kártyák, de ezeket az elsőként a középső szegmensben bevezetett megoldások skálázásával hozzák létre.

Amit a bemutatón láttunk, az elég ígéretesnek tűnt, az RV770 nyers számítási kapacitása összemérhető az NVIDIA GT200-éval, miközben a magmérete és a fogyasztása is jóval kisebb. Márpedig ez azt jelenti, hogy nem okoz nehézséget két GPU egy nyomtatott áramköri lapra ültetése, és a CrossFireX természetesen két, három vagy négy VGA alkalmazását is lehetővé teszi egy PC-ben. A skálázódás persze lefelé is működik, ahogyan eddig, ezután is a chip egyes moduljainak elhagyásával tudnak előállítani kisebb, szerényebb tudású, olcsóbb GPU-t.

Jönnek a Radeon HD 4800-asok

Hamarosan a Prohardver!-en is közlünk teszteredményeket, elöljáróban annyit, hogy a Radeon HD 4870 stream processzorainak számát jelentős mértékben megnövelték, nyers számítási kapacitása ezért nagyjából kétszerese lesz a HD 3870-ének. Hogy ez a teljesítmény az egyes játékokban, az egyes felbontásokban hogyan jelenik meg, az egy másik kérdés, a lehetőség mindenesetre adott. Ahogy a RAM-gyártóktól kapott információk alapján már korábban írtunk róla, eljött a GDDR5 memória korszaka is. A nagyobb órajelet (3,2–3,7 GHz), ezáltal nagyobb sávszélességet (12,8–28 GB/s chipenként) kínáló technológia fokozza a sebességet, ami viszont kevésbé nyilvánvaló, hogy a költségekre is jótékony hatással lehet. Ha például egy közepes VGA esetében azonos vagy valamivel nagyobb memória-sávszélességet akarnak elérni, mint GDDR3 chipekkel, ahhoz nem kell tovább növelni a busz szélességét, nem kell több vezeték, bonyolultabb NYÁK, illetve több RAM chip, vagyis nem nő a kártya előállítási költsége, sőt akár még csökkenhet is.

AMD ATI Radeon HD 4850
AMD ATI Radeon HD 4850

A két új kártya közül elsőként a Radeon HD 4850 kerül piacra, számos országban már kapható is, ára hozzávetőleg 40–45 000 forint között alakul. A HD 4800-as széria nem váltja le a 3800-asokat, viszont az alsóbb árszegmensbe szorítja őket, a HD 3850 és HD 3870 ezentúl a 100–200 dolláros résben foglal helyet, az új generáció pedig a 200–500 dolláros keretet tölti ki.

Az AMD e héten jelentette be azt is, hogy a Radeonok a fizikai számítások gyorsításában a Havok motorjára fognak támaszkodni. Richard Huddyt, a fejlesztői kapcsolatokért felelős menedzsert kérdeztük arról, nem tartanak-e attól, hogy az Intel által felvásárolt Havok technológiájának felhasználása később, amikor az Intel is elkészül a Larrabee néven emlegetett kártyák fejlesztésével, nehézségekbe fog ütközni. Huddy rámutatott arra, hogy a Havok önállóan tevékenykedő cég maradt, amelynek nyereséges működtetésében a tulajdonosa is érdekelt. Márpedig a Havok Physics API-ja egy széles körben használt megoldás, így az Intel a jövőben nemhogy korlátozná a licencelés lehetőségeit, hanem éppen ellenkezőleg, a terjedését kívánja előmozdítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés