Hirdetés

A VESA bejelentette az Adaptive-Sync technológiát

A FreeSync technológiáról az év elején halhattunk először. Alapvetően egy ingyenes G-Sync alternatíváról van szó, melyen a VESA-val már jó ideje dolgoznak a cégek, és nem sokkal a CES-en látott bemutató után beadásra került az úgynevezett MSA Timing Paramater Ignore kiterjesztés, ami a FreeSync működéséhez szükséges. Ezt a VESA áprilisban elfogadta és az ígéreteknek megfelelően nagyon gyorsan le is zárták a szabványosítási folyamatot, így megszületett az Adaptive-Sync technológia, mely mától része a DisplayPort 1.2a specifikációknak.

A hírek szerint a nagy monitorgyártók megsürgették a szabványosítást, mivel nem akarnak úgy járni, mint a sztereó 3D időszakában a zárt technológiákkal. Ennek megfelelően a változó frissítési frekvencia implementálására mindenképp az ingyenes, bármiféle licencdíjtól mentes koncepciót szeretnék egyből beépíteni. Ez teljesen érhető álláspont, hiszen nem teszi 200-300 dollárral drágábbá az egyes monitorokat, ami a kasszáknál nagyon fontos tényező.

Az Adaptive-Sync szintén leváltja a korábban használt FreeSync nevet. Erre azért van szükség, mert utóbbit leginkább az AMD saját technológiájaként ismeri a potenciális vásárlóbázis, ami nyilván nem teljesen helytálló, hiszen egy nyílt rendszerről van szó. A FreeSync tulajdonképpen csak az AMD Adaptive-Sync implementációjának a neve.

A fentieknek megfelelően az Adaptive-Sync technológiára bárki építhet implementációt. Ezzel kapcsolatban a gyártók egyénileg jelentik majd be a kompatibilis hardvereket és a szükséges grafikus meghajtók elérhetőségét. A monitorgyártók szempontjából a Adaptive-Sync támogatása bizonyos termékeknél megoldható lehet mindössze a firmware módosításával, de természetesen új kijelzők is érkeznek. Az első kompatibilis kijelzők várhatóan az év végén érkeznek.

Az Adaptive-Sync kapcsán érdemes megjegyezni, hogy többféle frissítési tartományban működhet. A kompatibilis kijelző minimális és maximális frissítését a megfelelő grafikus meghajtó detektálja, és abból egy frissítési tartományt hoz létre. Szabvány szerint ez a tartomány 9-60, 17-120, 21-144 és 36-240 Hz közé eshet. Fontos még kiemelni, hogy a rendszer csak a DisplayPort 1.2a aljzatokon keresztül üzemképes, de ez nem okozhat meglepetést, hiszen a szabvány ennek az interfésznek a része.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés