CES 2014: a VESA szabványosítja a dokkolókat

A DisplayPort interfészen keresztüli dokkoló ötlete már régóta a köztudatban van. Először az AMD prezentálta ezt a koncepciót Lightning Bolt kódnéven. A rendszer előnye, hogy a DisplayPort kiemelten alkalmas a mobil gépekhez fejlesztett dokkolókhoz, hiszen a képességeinek hála az USB-s megoldásokat messze lekörözi, és az aktuális thunderboltos opciókhoz mérten is lényeges előnyöket tud felmutatni, ideértve az extra USB 3.0-s portok, a sztereó 3D, valamint a több kijelző támogatását a notebook folyamatos töltése mellett.

Hirdetés

A Lightning Boltot azonban az AMD nem dobta piacra, mivel időközben a Texas Instruments partnerei lettek, és további fejlesztéseket eszközöltek, majd nagyjából egy éve elkezdték a rendszer szabványosítását a VESA konzorciumon belül. Ennek eredménye, hogy megszületett a DockPort, ami fizikailag egy DisplayPort kimenet, de logikai szinten magának az DisplayPort interfésznek a kiegészítése. A VESA teljesen ingyen használható szabványban gondolkodik, így a gyártók ingyenesen készíthetnek DockPortra köthető dokkolókat, különféle funkcionalitással.

A VESA szabványa nem sokban különbözik az eredeti elképzeléstől. Az adott terméken fizikailag egy DisplayPort 1.2-es aljzatra van szükség, amin keresztül kommunikál a mobil gépezet a dokkolóval. Ehhez azonban speciális kábel kell, amit természetesen a partnerek biztosítani fognak. A VESA ígéri, hogy ezek passzív mivoltuk következtében olcsó megoldások lesznek, nem úgy, mint a Thunderbolt kábelek.

Bár a funkcionalitás dokkolónként változó lesz, de a VESA szabványa szerint támogathatók a 4K-s kijelzők 30 Hz-es frissítés erejéig, 60 Hz-en be kell érni a 2560x1600 pixeles felbontással. Viszont maximum négy kijelző támogatása is biztosított, igaz ilyenkor a maximális felbontás monitoronként 1366x768 pixel lesz, jó hír azonban, hogy két kijelzővel mehet a Full HD. Mindemellett a sztereó 3D is támogatott, illetve a mobil gépezet akkumulátora is tölthető. A beépíthető USB 3.0-s aljzatoknak hála több periféria is csatlakoztatható a dokkolókra, fontos azonban megjegyezni, hogy a DockPort rendszeren keresztül az USB 3.0 maximális tempója elérhetetlen, de így is bőven jobb a sebesség a 2.0-s verziónál.

A DockPort egyébként tökéletes lehet a hibrid mobil termékekhez, hiszen a tablet a billentyűzetes dokkolóval jobb interfészen nem is csatlakozhatna. Ezen a ponton a gyártók előtt rengeteg lehetőség áll nyitva, mivel akár megegyezhetnek egymással a tableten található DisplayPort aljzat helyével kapcsolatban, illetve a termék fontosabb méreteiről. Ezután számos alternatív dokkoló érkezhet az egyes tabletekhez, melyeket a felhasználó külön meg is vásárolhat. A DockPort ráadásul nem igényel semmilyen speciális eszközillesztőt, gyakorlatilag csak csatlakoztatni kell és működik.

A Texas Instruments már készített egy HD3SS2521-es jelzésű lapkát, ami egy teljes megoldás a DockPortot támogató legkülönfélébb dokkolókhoz. A VESA a második negyedévben véglegesíti a szabványt, és a Computex alkalmával lehet számítani az első termékek startjára, amelyek minden DisplayPort 1.2 aljzatot használó mobil géppel kompatibilisek lesznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés