Üzemel a Titan nevű szuperszámítógép

Az Oak Ridge National Laboratory bejelentette, hogy üzembe állt a Titan nevű szuperszámítógép, mely formálisan már átvette a koronát a leggyorsabb rendszerek között, és jó esélye van az energiahatékonyság szempontjából is igazán maradandót alkotni. A rendszert a Cray szakaszosan építi, így az első fázisban a Jaguar XT5-ös alapjait az XK6 váltotta le. Ennek megfelelően a 18 688 darab node-ból álló szuperszámítógép, alapja egy-egy 16 maggal operáló, Bulldozer architektúrára épülő AMD Opteron 6274-es processzor, 32 GB memória társaságában. Ez összesen 299 008 processzormagot jelent.


[+]

A második fázis még jelenleg is zajlik, de két hónappal korábban a Cray már ecsetelte, hogy megérkeztek az első Tesla K20 gyorsítók, amelyeket a friss bejelentés értelmében sikerült megfelelően bekonfigurálni, így megkezdődött a rendszer feltöltése NVIDIA Tesla K20 kártyákkal. Ennek hála az Oak Ridge National Laboratory mostantól Titan néven hívja a szuperszámítógépet, és az XK6-os alapok is XK7-re módosultak, ami lényegében a Tesla K20 beköltözését jelenti. A memória összkapacitása teljes kiépítésben 710 TB lesz, amiből 598 TB-ot az Opteronok adnak, míg a maradékot a Tesla gyorsítók.

Természetesen a teljes felújítás eltart majd márciusig, hiszen rengeteg node-ban kell kicserélni az aktuális Tesla M2090-es kártyákat, így a Titan teljes fényében csak a következő évben pompázhat, de már most lehet tudni az adatokat a várható teljesítményről. Jeffrey Nichols szerint a Titan számítási teljesítménye 20 PFLOPS fölé lő. Pontos adat egyelőre azért nincs, mert az NVIDIA nem engedi, hogy ez kiderüljön. Valószínűleg nem szeretnék, hogy bárki kiszámítsa egy Tesla K20 pontos teljesítményét.

Az Oak Ridge National Laboratory elmondása alapján a Titan fogyasztása 9 megawatt lesz. Mivel hivatalos adatokat a Tesla K20-ról nem lehet tudni, így csak megközelítőleges eredmény van az energiahatékonyságra, mely nagyjából 2500 MFLOPS/watt körül lehet. Ezzel a Titan egyszerre gyors és úgymond zöld a szuperszámítógépek között.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Cray

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés