Épül a Titan, a szuperszámítógépek új királya

A Cray ismert cég a szuperszámítógépek világában, hiszen az Oak Ridge National Laboratory központjában található Jaguar nevű masina 2009 végén a világ leggyorsabb rendszerének számított. Azóta persze eltelt lassan két év, így a Jaguar a legfrissebb lista szerint csak a dobogó legalsó fokán áll, így az Egyesült Államokat Kína és a leggyorsabb rendszert birtokló Japán is megelőzte. Várható volt, hogy ez nem marad sokáig így, és készül is a Titan névre keresztelt szuperszámítógép, mely újra a csúcsra tör. Az előzetes becslések szerint a teljesítménye 10 és 20 PFLOPS között lesz, és elsősorban a mérnöki, illetve a tudományos számításokra használhatják.

Hirdetés

A fejlesztés két fázisban fog zajlani. A vállalat először biztonságosan közelít, így az első lépés a Jaguar által használt Cray XT5-ös alapok lecserélése a korábban már bemutatott XK6-os rendszerre, mely az aktuálisan elérhető, legfejlettebb technológiákra épít, és egyfajta hibrid megoldás x86-os processzorokkal, valamint CUDA platformmal kompatibilis Tesla kártyákkal. A processzorok szerepét a 16 magot, vagy 8 modult tartalmazó, Opteron 6200-as AMD termékek látják el, melyek Interlagos kódnéven futnak, míg a cGPU oldaláról M2090-es Tesla kártyák lesznek beszerelve. A Cray adatai szerint a fejlesztési procedúra jelenleg a végső fázisban van, és a cég úgy számolja, hogy az év végére már működni fog a masina. A vállalat az első fázisból 60 millió dolláros bevételt szerez, és biztosította a befektetőket, hogy a 6200-as Opteron processzorokat érintő csúszás nem jelent veszélyt az ütemtervekre. Ebből tulajdonképpen azt is megtudtuk, hogy az AMD miért tekinti az Interlagos szállítását prioritásnak.

Az első fázis természetesen számottevő előrelépés lesz technikailag, de a Titan nevű nagyvas a második fázisban teljesedik ki, amikor is a Cray XK6-os rendszerekbe bekerül 18 000 darab Tesla kártya. A célkitűzés szerint ez a következő év közepén, illetve az esztendő második felében esedékes. A vállalat azért vár ezzel, mert az NVIDIA új generációs Kepler architektúrájára akar építeni, és az új csúcs-cGPU megjelenése a második negyedévében történhet meg leghamarabb. Ez a Cray számára további 37 millió dolláros bevételként jelenik majd meg.

Az aktuális szerződés további opciókat is tartalmaz, melyek a későbbi fejlesztés szempontjából használhatók fel, így az első két fázis befejezése után is lehet dolga a Cray-nek. Ez tulajdonképpen általános dolog, hiszen a Jaguar is számtalan apróbb fejlesztésen esett át élete során.

A rendszer az aktuális csúcsnak számító K Computernél több mint kétszer gyorsabb lehet, és valamivel kevesebbet is fogyaszthat. A Cray elmondása szerint az energiahatékonyság tekintetében háromszoros előny lehetséges. Ha minden jól megy, akkor a top500.org 2012 novemberében esedékes frissítésénél már a Titan lesz a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. Akkorra a teljes rendszer pontos adatai is kiderülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Cray

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés