A második fázisba lépett a Titan építése

A Cray még 2011 végén jelentette be, hogy épül a Titan, ami a szuperszámítógépek új királya lehet. A kezdeti csúszások után a nagyvas az útiterv szerint készül. Az első fázis mára teljesen lezajlott, így a Cray kicserélte a Jaguar XT5-ös alapjait az új XK6-os rendszerre. A további node-ok hozzáadása még zajlik, de hamarosan üzemelhet az összes, 18 688 darab node, melyek alapja egy-egy 16 maggal operáló, Bulldozer architektúrára épülő AMD Opteron 6200 szériás processzor, 32 GB memória társaságában.

Hirdetés

A kiépített node-ok egy részében már van Fermi architektúrára épülő Tesla gyorsító, de a Titán építésének második fázisa lényegében a rendszer feltöltése új Tesla termékekkel. Ehhez a Cray a Kepler architektúrára épülő Tesla K20-as gyorsítót választotta, melyből az első 32 darab meg is érkezett, így jelenleg azok beépítése és konfigurálása zajlik. A cég elmondása szerint a héten még ezer Tesla K20-at szállít majd le az NVIDIA, vagyis minden az útitervek szerint halad.

A Titan jelen állás szerint a következő év márciusára lesz kész. A további node-ok hozzáadása mellett lényegében már „csak” 14 592 darab Tesla K20 beépítése vár a mérnökökre. Ez soknak hangzik, de fél év alatt bőven végezni lehet a munkával, ha nem merül fel semmilyen komoly gond az építés során.

A Cray a top500.org év végi frissítésében még Jaguar néven szerepelteti majd az Oak Ridge National Laboratory központjában található rendszert, de a következő év júniusban esedékes listában már Titan néven fog szerepelni, a cég reményei szerint az első helyen, hozzávetőleg 20 PFLOPS-os számítási teljesítménnyel. Az Egyesült Államok persze nyár óta már elégedett a Sequoia nevű nagyvas első helye láttán, de ha a Titan beváltja az ígéreteket, akkor két USA-ban található szuperszámítógép is lehet a dobogón.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Cray

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés