Új AMD SoC APU-t kap az Atari VCS

A Bristol Ridge-et a Raven Ridge váltja, ami a képességek szempontjából nagyon pozitív, de emiatt csúszik a start.

Az Atari az előző év májusában rántotta le a leplet az Atari VCS nevű konzol paramétereiről, és pár nappal később a benne található AMD SoC APU specifikációira is fény derült. Később, egészen pontosan az előző esztendő nyarának közepén azonban úgy döntött a cég, hogy egy másik, erősebb Bristol Ridge kódnevű lapkát vetnek be, de végül ezt is lecserélik.

A Medium számára eljuttatott bejelentésből kiderül, hogy a vállalat platformot vált, így a Bristol Ridge helyére Raven Ridge SoC APU-t helyeznek. Ezt viszont nem olyan könnyű kivitelezni, mivel más BGA tokozást használ, így némileg át kell tervezni az alaplapot is. Jelentős módosításra persze nem kell számítani, hiszen az AMD a rendszerek fejlesztéseinél megpróbálja figyelembe venni, hogy a partnereik könnyen tudják venni az efféle váltásokat, de a módosítás miatt így is az idei év végére csúszik az Atari VCS megjelenése, főleg a szoftverre vonatkozó változások következtében. Cserébe persze sokkal gyorsabb lesz, hiszen két darab, egyenként két szálat futtató Zen mag lesz az új lapkában, amit egy Vega architektúrára épülő IGP fog kiegészíteni. Utóbbinál a multiprocesszorok számáról még nincs adat, csak annyit árult el az Atari, hogy nagy teljesítményű lesz.

A változás okával kapcsolatban megpróbáltunk puhatolózni, és kiderült, hogy azért történt, mert a memóriák ára eléggé lecsökkent, így pedig az Atari már be tudta vállalni a drágább rendszerchipet is, ugyanis a 8 GB-nyi rendszermemória mellett már ez is belefért a költségvetésbe. Az előnyök egyébként egyértelműek, a nagyobb teljesítmény mellett fontos, hogy a Raven Ridge SoC APU többet is tud az elődjénél, így az Atari VCS olyan új képességeket szerzett, amelyekkel a Netflix, az HBO, illetve a hasonló streaming szolgáltatások előtt is megnyílik az út.

A rendszer dizájnja nem változik, ahogy a hűtőrendszer, utóbbival kapcsolatban jó hír, hogy a modernebb lapka miatt a tervezettnél halkabban fog dolgozni. Az új SoC APU pontos specifikációit a starthoz közeledve leplezi le a cég, amely Észak-Amerikában az idei évben várható. Az európai rajt valószínűleg a nyugati vásárlók igényeitől függ, de egyelőre nagy az esély arra, hogy ez 2020-ra csúszik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Atari

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés