Flexibilis licencelési modellt vezet be az ARM

Az ARM Flexible Access koncepcióban csak a chip letervezése után kell fizetni.

Az ARM rengeteg IP-t, azaz szellemi tulajdont kínál az ügyfelek számára, amelyekben minimum annyi közös, hogy ezek elérhetősége licencszerződéshez van kötve. Az adott cég kigondol egy lapkát, amelyhez kiválaszt egy vagy pár ARM IP-t, majd mielőtt bármilyen fejlesztés is történne, meg kell egyezni a licencelés feltételeiről, hogy az IP-k elérhetők legyenek. Ez azért szükséges, mert az ARM előre semmilyen tervet, illetve eszközt nem biztosít a partnereinek, amelyek nélkül a valós tervezést nagyon nehéz megkezdeni.

Az ARM hagyományos üzleti modellje
Az ARM hagyományos üzleti modellje [+]

Sok esetben ez a fajta üzleti modell megfelelő, hiszen a chipenként fizetendő jogdíjat majd csak akkor kell utalni, amikor a lapkát már gyártják, vagyis ezen a ponton már az ARM ügyfelének is bevétele van az adott fejlesztésből. Két gond azonban így is felütheti a fejét: egyrészt a kísérletezéseknek egyáltalán nem kedvez, hogy az ARM licencköltséget számol fel egy olyan fejlesztésért is, amely talán sosem lát napvilágot, másrészt bizonyos cégek számára sokkal kisebb kockázatot jelentene, ha a fejlesztés megjelenéséhez jóval közelebb kellene kifizetni a terméklicenceket. Utóbbi tényleg nagy segítség lenne, mivel három év is eltelik a hagyományos modellben a tervezés megkezdésétől a gyártás előkészítéséig, és maga a chipfejlesztés is költséges, nemhogy a szükséges licencek előre történő kifizetése.

Az ARM flexibilis üzleti modellje
Az ARM flexibilis üzleti modellje [+]

A fentiek miatt az ARM, a hagyományos üzleti modellje mellé bevezet egy ARM Flexible Access koncepciót, amely gyakorlatilag lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy egy szimpla aláírási díj mellett elérjék az ARM által kínált IP-k 75%-át. Ebben a rendszerben ugyan az IP-k nem módosíthatók jelentős mértékben, illetve a nagyobb teljesítményű dizájnok nem érhetők el, de ez így is megfelel sokak számára, hiszen addig nem kell licencköltséget fizetni, amíg nincsenek kész az adott lapka tervei. Ha ezzel az ügyfél elégedett, akkor szimplán élesíti az ARM felé a felhasznált IP-k licencelését, és onnantól kezdve nagyjából egy év, mire tömeges szinten gyártható lesz a letervezett chip.

Az ARM Flexible Access koncepcióban elérhető IP-k
Az ARM Flexible Access koncepcióban elérhető IP-k [+]

Az ARM végeredményben mindkét üzleti modellel a pénzénél van, hiszen az IP-k licenceléséért mindenképpen fizetni kell, ahogy az eladások utáni jogdíj is kötelező, ugyanakkor az új, flexibilis licencelési koncepcióval kisebb a megrendelő által vállalt kockázat, mivel a szimuláció során már látják az adott lapka működését, amiből el tudják dönteni, hogy azt érdemes-e piacra vinni. Ha így döntenek, akkor az ARM felé fizetett licenc után egy éven belül megtörténhet a start, vagyis befektetési költségek visszatermelését gyorsan el lehet kezdeni. Amennyiben az adott fejlesztés mégsem tűnik túl jónak, akkor nagyon fontos elem, hogy az ARM nem számol fel licencdíjat, mivel sosem kerül piacra a termék.

Az ARM szerint a nagyobb teljesítményű lapkát tervező partnereik valószínűleg maradnak a hagyományos üzleti modellnél, a Flexible Access leginkább azok számára lesz előny, amely cégek a tipikusan alacsony, lapkánkénti árazást igénylő piacokat célozzák. Márpedig ezek összessége mennyiségileg igen nagy szegmenst fed el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés