Elérte az 1 gigabites álomhatárt az Everspin MRAM lapkája

A jövőben jönnek a kisebb csíkszélességű fejlesztések is, de egyelőre jobb volt biztosra menni, és a kiforrott 28 nm-es node-ot választani.

Az Everspin a 2012-es esztendő végén állt elő első MRAM lapkájával, amely akkor még 180 nm-es gyártástechnológiával készült, de később érkezett egy újabb opció is, ami 130 nm-es szintig merészkedett le. Az áttörést azonban a GlobalFoundries néven ismert bérgyártóval kötött szövetség hozta meg, ugyanis ez lehetővé tette az Everspin számára, hogy modern gyártástechnológiákhoz is hozzáférjenek, illetve 300 mm-es wafereket használhassanak. Ennek hála a múlt év tavaszán elkészült az első, 40 nm-es gyártástechnológiára épülő MRAM lapka, amelynek 256 megabites kapacitást kínált.

Az Everspin azonban az igazi áttörésnek az 1 gigabites fejlesztést jelölte meg, ugyanis már az elmúlt évben is erről beszéltek igazán. A mai napon a tervekből valóság lett, ugyanis a vállalat bejelentette a régóta várt terméket, amely a GlobalFoundries 28 nm-es gyártástechnológiájával készül.

Túl sok új információ ezzel kapcsolatban nincs, mivel az Everspin már korábban elárulta, hogy az 1 gigabites osztályba lépve a DDR3-as interfészt DDR4-re cserélik, ami meg is történt. A cég két megoldást mutatott be. Az 1 GB-os formátum nyolc darab egy gigabites, míg a 2 GB-os nyolc darab dupla tokozású egy gigabites lapkát használ. Mindkét termék felhasználható olyan eszközökön, amelyek kompatibilisek a DDR4 interfésszel, és megfelelő időzítési paramétereket képesek biztosítani.

Az Everspin kiemelte, hogy az új MRAM fejlesztésük használható blokk és bájt módban, így számos eltérő igényt képes kielégíteni. A vállalat természetesen már szállítja a mintákat az érdeklődőknek.

Az igazi fejlődés csak most kezdődik, ugyanis az Everspin ezzel a biztos alappal fog váltani a GlobalFoundries 22 nm-es FD-SOI node-jára, majd onnan később a 12 nm-es FD-SOI-ra. Ez lényeges előrelépést jelent majd a tárkapacitás tekintetében, ami egyre nagyobb piacok ajtaját nyitja ki az MRAM előtt. Ugyanakkor a Samsung is készül a saját megoldásával, amit 2018-ban kezdenek majd el gyártani, bár a tömegtermelést leghamarabb 2019-re ígéri a dél-koreai óriáscég. Az Everspin tehát hamarosan igen komoly konkurenciát kap.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés