Egyedi AMD rendszerchipet kap az Ataribox

A cégnek szüksége van előzetes támogatásra, így a kiadás előtt még lesz egy Indiegogo kampány.

Nagyjából két hónapja közöltünk hivatalos képeket az Ataribox nevű konzolról, amelyet egy ideje már fejlesztenek. Ezeket leszámítva nem sokat lehetett tudni a gépről, de VentureBeat lehozott egy friss cikket, amely Feargal Mac Conuladh, a termék megálmodójának előző heti, GamesBeat számára adott interjújára épít. Ebből sok dolog kiderül, többek között az is, hogy az év végén indul egy Indiegogo kampány, amelyre a cégnek szüksége van a tavaszra tervezett start előtt.

Az Ataribox számos klasszikus Atari játékkal előtelepítve érkezik, de a rendszer képes futtatni más, független fejlesztők és kiadók által megjelentetett alkotást. Ennek az oka, hogy a rendszer alapja egy PC, ami már korábban sem volt titok, de ezúttal kiderült, hogy az AMD szállít bele rendszerchipet, ezen belül is egyedi igények szerint kialakított megoldást. Ez egyébként nem feltétlenül jelent ténylegesen egyedi tervezésű hardvert, ugyanis az AMD olyan igényeket is kiszolgál, amelyben a megrendelő az aktuális termékskálából választanak egy kész lapkát, de az egyes specifikációinak meghatározását már az ügyfélre bízza. Technikailag ezt is egyedi rendszerchipnek tekinti a cég, ugyanis az igényelt specifikációval nem érhető el a termékskálában, viszont külön egyedi lapkát ehhez nyilván nem kell tervezni.

Mivel a teljesen egyedi tervezésű hardver az Atariboxhoz nem feltétlenül szükséges, így elég nagy a valószínűsége annak, hogy a vékonyka házban egy Raven Ridge kódnevű SoC lapul, aminek a paramétereit a megrendelővel egyeztetve alakíthatta ki az AMD. Ebben azért is van logika, mert az Ataribox Linux operációs rendszert futtat, és a konzol egyik fő üzenete a szabad felhasználás, vagyis a felhasználók tetszés szerint módosíthatják az operációs rendszert. Ez merőben eltérő stratégia a Sony, a Microsoft és a Nintendo rendkívül zárt szoftverkörnyezetéhez képest. Ahhoz, hogy ezt a szabadságot biztosítsák mindenképpen olyan hardvert ajánlott használni, amely a normál PC-s környezetben is megtalálható, innentől kezdve pedig az egész egy PC lesz, kiegészítve az Atari extra tartalmaival.

Feargal Mac Conuladh a szabadságot igen erősen kihangsúlyozza, ugyanis állítása szerint a legtöbb tévére köthető hasonló eszköz zárt rendszert használ saját áruházzal, és látva az aktuális alternatívákat ebben igaza is van. Ezzel szemben az Ataribox lehetővé teszi a már korábban megvásárolt tartalmak elérését, vagyis úgy működik, mint egy PC. Ez így mind jól hangzik, de ezen a ponton az Atarinak nem arról kell meggyőznie a vásárlókat, hogy az Ataribox miért jobb a zárt rendszerű alternatíváknál, hanem azt kell majd bemutatni, hogy miben több ez a gép egy hasonló képességű PC-nél. Ez azért is fontos, mert az árát 250-300 dollár közé tervezik, ami nem kevés pénz. Előre viszont ezt nem lehet jól megítélni, mert a specifikációk tekintetében csak az AMD rendszerchip használata és az előtelepített Linux a biztos pont, vagyis mindenképpen meg kell várni a bővebb adatokat az előzetes értékelés előtt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Atari

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés