Biztosan nem lő mellé az új, asztali termékkategóriával az Intel és az AMD

A munkaállomásokba szánt processzorok nagyon speciálisnak tekinthetők, de a SIGGRAPH alapján a renderelés és szimuláció szempontjából hatalmas az igény.

A hónap elején írtunk róla, hogy az Intel és az AMD idén új termékkategóriát teremt, hiszen a HEDT, vagyis a nagy teljesítményű asztali megoldások fölé is hoznak extrém teljesítményű termékeket. A legnagyobb kérdés ilyenkor az, hogy a piacnak erre szüksége van-e, hiszen azért valljuk be, hogy az AMD nemrég megjelent csúcsmodellje, a Ryzen Threadripper 2990WX 32-, míg az Intel érkező megoldása 28-magos, és ekkora teljesítményre azért ritkán van igény az asztali szegmensen belül.

A SIGGRAPH-on azonban kiderült, hogy valós koncepció húzódik meg a rendszerek mögött, ugyanis az Intel és az AMD is le akarta választani a HEDT-ről a munkaállomásokat. Az ok igazából egyszerű, a megrendelők régóta panaszkodnak a cégek partnereinek, hogy túl drágák a szerverekbe szánt processzorok, így kevesen engedhetik meg maguknak. Ez tulajdonképpen jogos észrevétel, elvégre egy munkaállomás szintjén rengeteg szerverpiacra szánt funkcióra nincs szükség, a pénzt azonban elkérik értük, vagyis hiába lenne igény a teljesítményre, az ár sok esetben riasztónak hat. Az új, szimplán csak workstation kategóriával ezt a problémát akarta feloldani mindkét cég, ergo nem azért készülnek a nagyon sok maggal rendelkező asztali modellek, mert szimplán meg tudják csinálni, hanem tényleg van egy terület, ahol nagyon is hasznosak tudnak lenni.

A munkaállomásokat biztosító számítógépgyártók szerint az új workstation kategória sok vásárlónak nem lesz fontos, ezzel az AMD és az Intel is tökéletesen tisztában van, de azok a cégek, amelyek renderelésből vagy szimulációból élnek, elég sok pénzt hajlandók majd fizetni a friss fejlesztésekért, amelyek teljesítménye a szervermodellekét közelíti meg, mindenféle olyan sallang nélkül, amely értelmetlenül drágává tenné a beruházást. Az ok pedig nagyon egyszerű. Maga a renderelés, illetve a különböző szimulációk is igen számításigényesek, és amíg egy mai HEDT processzorral nem ritka, hogy egy elindított feladat csak másnap ad eredményt, addig például a Ryzen Threadripper 2990WX még aznap végez ugyanazzal a munkával, ez pedig egy projekt szempontjából hatalmas előrelépés. A gyártók szerint megközelítőleg hasonló teljesítményt képvisel majd a 28-magos Intel processzor is, tehát a normál HEDT megoldásokhoz viszonyítva képes ugyanazokat az előnyöket biztosítani, amit az AMD csúcsmodellje.

Más haszna az új workstation kategóriának nem igazán lesz, és a gyártók szerint is a renderelésre, illetve a szimulációkra koncentrál az Intel és az AMD, mert ebben a piacban van akkora pénz, ami ezt a területet fenntarthatja. Minden másra ott vannak a normál HEDT, vagy akár a mainstream platformok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés