"Körbejárható", szemüveg nélküli 3D megjelenítőn dolgozik a Maxell

A cég egy olyan eszközzel próbálkozik, amelynél a tartalom a nézési szögtől függően változik.

Nem a Maxell az a cég, amelytől a kijelző iparágban különösebben innovatív húzásokra számítanánk, de hát mindig érhetik meglepetések az embert. A konszern ugyanis most azt jelentette be, hogy egy egyedülálló, teljesen körbejárható, kör alakú eszközön dolgozik, amely szemüveg nélkül képes a 3D tartalmak megjelenítésére.


[+]

Ez magában még nem is lenne akkora durranás, hiszen korábban már láttunk ehhez hasonló próbálkozásokat, viszont a Maxell azt ígéri, hogy a nézési szögtől függően változik a látott tartalom is. Azaz, ahogy itt a képen is látszik, ha balra lépünk, a kéz eltakarja a hercegnő arcát, míg ha jobbra, akkor láthatóvá válik az. Ez pedig elméletben azt jelenti, hogy akár "hátulról" is meg tudjuk nézni a videókon látható objektumokat, szereplőket, ám egyelőre még nem tartanak itt, hiszen a prototípus csak ötven fokos tartományban működik.


[+]

A cégtől kapott információk értelmében egy komplex, kör alakban elhelyezett projektorokból álló rendszert használnak, amelyeket egymásra vetítve teremtik meg a térhatás illúzióját. Egyelőre még sok problémával küzdenek, hiszen állítólag viszonylag kevés az a nézési pont, amelyből hibátlan a képminőség. Ha pedig elmozdul a néző, akkor zavaróan elmosódottá válik a látvány. Emellett az is nyilvánvaló problémát jelent, hogy valahogy megfelelő tartalmat kellene generálni rá, és jelenleg még ezzel kapcsolatban is folyik a kutatás-fejlesztés. Az azért már most látszik, hogy ha egyszer kész is lesz, akkor sem az otthoni felhasználókat célozzák majd meg vele, tehát a tévéknek egyelőre még, ettől legalábbis, nem kell rettegniük. Mindenesetre a Maxellnél nagyon bizakodóak, és a prototípust hamarosan be is mutatják a Tokio Motor Show-n, a Hitachi standján. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy mikorra lesznek kész a piacképes változattal, és az mennyibe fog majd kerülni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés