Hirdetés

Nyolc processzormag lehet a radeonos Exynoson

A Samsung és az AMD közös fejlesztése meglepően magas órajeleken működhet.

Tavasszal írtunk arról, hogy idén megjelenhet a Radeonnal felturbózott Exynos, és a Samsung fejlesztéseivel kapcsolatban általában jól értesült Ice Universe újabb részletekkel jelentkezett a fejlesztés kapcsán.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az integrált grafikus vezérlő hatmagosként van jegyezve, ami értelmezhetőbb nyelvre lefordítva valószínűleg hat CU-t jelent, és ez az AMD RDNA 2 dizájnját figyelembe véve megfelel három WGP-nek, ami gyakorlatilag 384 darab shader részelemet eredményez. A fentebb linkelt friss Twitter bejegyzés alapján ugyanakkor a processzorrész is kezd körvonalazódni, és egy 2,9 GHz-es Cortex-X2-re, illetve három közepes teljesítményű, valamint négy energiahatékony magra lehet számítani. Utóbbi két esetben az órajel rendre 2,8 és 2,2 GHz lehet.

Az AMD IGP-jénél is van órajeladat, amely 1250 MHz. Ez az RDNA 2 léptékével igen alacsonynak számít, de ultramobil dizájnról van szó, tehát itt sokat lehet faragni a fogyasztáson. Ráadásul 384 shader részelemmel számolva majdnem megvan így is az 1 TFLOPS-os számítási teljesítmény szimpla pontosság mellett. Ez egyébként nem hangzik soknak, de figyelembe lehet venni, hogy sok ultramobil grafikus vezérlő úgynevezett co-issue felépítést alkalmaz a nagy számítási teljesítményhez, ami végeredményben csak akkor használható ki, ha a futtatott kódban nincs függőség. Az RDNA 2 egy kihasználtságlimites dizájn, vagyis csak kellő mennyiségű, azonos szemcsézettségű szálcsoportra van szüksége a hatékony működéshez, amire több nagyságrenddel egyszerűbb optimalizálni, mint a kódban lévő függőségeket kezelni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés