Nem javul a PC-k helyzete, tovább csökkennek az eladások

Hirdetés

A Gartner nyilvánosságra hozta a 2017 második negyedévére vonatkozó, PC-eladásokkal kapcsolatos előzetes eredményeket. Tekintettel arra, hogy az eredmények kiértékelése még tart, kissé még változhatnak a számok, de a végeredmény nem lesz nagyon eltérő, tehát nagy vonalakban már látható, hogy továbbra sem jó a helyzet. Az elemzés fő mondanivalója, hogy a leszállított PC-k száma, melyben asztali gépek, notebookok (kivéve Chromebookok) és prémium ultramobil masinák (például Surface) egyaránt benne foglaltatnak, az előző év ugyanezen időszakához hasonlítva 4,3 százalékkal csökkent, konkrétan 63 876 000 helyett 61 105 000 darab került ki a gyártóktól.


(forrás: Gertner) [+]

Ezen belül is érdemes az egyes cégekre vonatkozó eredményeken elmerengeni, ugyanis nem mindenki veszített a kialakult helyzeten, ennek következtében változás várható az első helyen. Az első negyedév végén már a Lenovo nyakán volt a HP, és mostanra sikerült átlépni a kínai óriást, így elfoglalni a dobogó legfelső fokát. A cég egyébként azon kevesek közé tartozik, akik az összesített csökkenés ellenére most is növelni tudták az eladásaikat. A Lenovo egyébként nem veszített piaci részesedést 2017 első negyedévhez képest, de a tavalyi Q2-es eredményekkel összehasonlítva már 0,9 százalékos esést kénytelenek elkönyvelni, a Q1-ről Q2-re lejelentett darabszámban pedig 8,5 százalékos a mínusz.

Növelni tudta részesedését a Dell is, de ez nem változtatott harmadik helyezésén. Ugyanakkor a cég a tavalyi év ugyanezen időszakához képest viszonyítva 1,4 százalékos növekedést tudott összehozni, ami a HP 3,3 százalékos növekedése mellett az egyetlen pluszos eredmény. A további rangsor is változott, az Apple visszaelőzte az ASUS-t, bár a leszállított darabszám nem javult a tavalyihoz képest, és ugyanez elmondható a két tajvani márkáról, az ASUS-ról és az Acerről is. Az összes többi brand együttvéve 23,8 százalékos részesedést hasított ki a piacból, de itt is tetten érhető a leszállított darabszám csökkenése.

Ezzel elmondható, hogy zsinórban ez a 11. negyedév, ami a PC-szállítások csökkenéséről szól, tehát a helyzet nem javult most sem. Természetesen most is vannak olyan faktorok, melyek nehezítő és árfelhajtó tényezőként jelennek meg, jelenleg ilyen a DRAM és NAND memóriák helyzete. Mindez drágítja a komponenseket, melyek nyilvánvalóan hatással vannak az árakra is, de ez inkább csak kellemetlen - mivel a szerződéses partnereknek a korábban kialkudott, fix áron kell leszállítani a gépeket - mintsem valódi ok a csökkenés mögött, noha biztosan vannak, akik emiatt halasztják el a vásárlást. Sokkal inkább az egyensúlyok eltolódásáról van szó, amit jól példáz a Chromebookok eladási statisztikája: tavaly 38 százalékot nőtt ez a piaci szegmens, miközben a PC-k összesítve 6 százalékot veszítettek, illetve a mindig kéznél lévő okostelefonok még inkább átveszik az elsődleges eszköz szerepét.

Eközben a gaming piac jól teljesít, bár pontos számok még nincsenek, de a gyártók nyilatkozatai alapján tudni lehet, hogy idén újból rekordot fognak dönteni az ide sorolt hardverek, így nyilvánvaló, hogy egyre több ilyen jellegű termékkel fognak előrukkolni a cégek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés