Az ág is húzza a PC-piacot, továbbra sem kielégítőek az eladások

A pozitív hozzáállás nem hozta meg a gyümölcsét, noha a nagy gyártók közül többen még így is jól jártak. Az Apple viszont bajban van.

A Gartner a múlt héten hozta nyilvánosságra a 2016-os év harmadik negyedéves (Q3) PC-eladási (valójában szállítási) statisztikáját, ami alapján nem látszik, hogy az iparág kifele tartana a gödörből. Rögtön a számok tengerében elmerülve a legfontosabb adat, hogy a világszinten összesen leszállított asztali, notebook és 2 az 1-ben masinák száma együttesen majdnem megközelítette a 69 milliót (egészen pontosan 68,945 millió), ami nem volt elegendő ahhoz, hogy felülmúlják a 2015-ös esztendő hasonló időszakának 79,1 milliós eredményét, így 5,7 százalékos csökkenést kell elkönyvelnünk. Ennek nyomán kijelenthető, hogy továbbra sem lett vége a mintegy két éve tartó tendenciának.

Hirdetés

A nagy régiókat vizsgálva egyébként -0,3 százalékkal az Egyesült Államok produkálta a legkisebb csökkenést, míg az EMEA (ide tartozik hazánk is) országokban 3,3 százalékkal estek az eladások. Az átlagot az Ázsia és Csendes-óceáni térség 7,6 százalékos esése húzta le, mely egyben a legnagyobb felvevőpiacnak számít a maga 24,7 milliós darabszámával – a maradékon 16,2 és 19,2 milliós darabszámmal osztozik az USA és az EMEA, illetve a fennmaradó mennyiségen az egyéb térségek. Jelentésében a Gartner kiemelte, hogy a Brexit hatása egyelőre nem volt érezhető, de az angol font gyengülése az amerikai dollárral szemben áremelkedéshez vezet majd az év hátralévő részében és 2017-ben, ami nyilvánvalóan negatív hatással lesz a jövőbeni eladásokra.


[+]

Érdemes még a gyártókra lebontott részesedéseket is megvizsgálni, ugyanis az esés ellenére nem mindenki járt rosszul. A PC-piac legnagyobbjának számító Lenovónak most sem sikerült javítania, 2,4 százalékkal esett a leszállított darabszám. Ezzel szemben a szorosan második helyen álló HP 2,3 százalékot javított, így már alig 1,4 százalék választja el egymástól a két vállalatot. Amennyiben folytatódik a tendencia, úgy könnyen trónfosztásra kerülhet sor. Sikerült növelnie az eladását a harmadik helyen álló Dellnek (+2,6%) és a negyedik helyen tanyázó ASUS-nak is (+2,4%), igaz utóbbi már jóval kevesebb masinát értékesít, mint az első három. A tajvani gyártó helyzete azért is érdekes, mert ezzel az eredménnyel rögtön kettőt ugrott előre a listán, beelőzve az Apple-t és az Acert is. Ehhez az eredményhez persze az is kellett, hogy a kaliforniai vállalat összehozzon egy 13,4 százalékos, míg a másik tajvani cég egy 14,1 százalékos visszaesést. A többi gyártó nem remekelt, ezek összesítve 16,2 százalékkal estek, aminek következtében az első hatosfogat immáron a teljes piac mintegy 78 százalékát tudhatja magáénak, ami egyébként rekordnak számít.

Megvizsgálva a visszaesés okait az elemzők arra jutottak, hogy az egyik legnagyobb problémát a feltörekvő piacok gyengélkedése és a szintén gyenge iskolakezdési szezon okozta. Másik oldalról szintén problémás, hogy a PC-fejlesztés ma már nem akkora prioritás, a felhasználók előszeretettel költenek más típusú eszközökre (jellemzően konzolra és okostelefonra/phabletre), sőt vannak, akik már nem is terveznek új PC-vel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés