Megjelent az 1.30 GHz-es AMD Duron

A bejelentés feltehetően válaszlépés a nemrég kiadott 1.30 GHz-es Celeronra (0.13 mikronos Tualatin mag, 256 KB cache). Amióta az Intel Tualatin alapokra helyezte a Celeron családot, a Duronnak már nem megkérdőjelezhetetlen a fölénye. A Tualatin magos Celeronokban 256 KB L2-es cache van, azaz négyszer annyi, mint a Duronban. A Tualatin ráadásul már fejlettebb, 0.13 mikronos gyártósorról érkezik, így kevesebb hőt bocsát ki és jobban is tuningolható.

Ugyanakkor az új Celeronok továbbra is "szenvednek" a régi alaplapoktól. Pontosabban a régi buszrendszertől, ugyanis 1.30 GHz-es proci ide, vagy oda, de a 100 MHz-es (SDR, GTL+ protokoll) FSB egyszerűen szűk a Tualatinnak. Az Intel és az AMD "olcsó" megoldásai így nagyjából kiegyenlített teljesítményt nyújtanak.

A Duron család 200 MHz-es (DDR) FSB-t használ, 128 KB L1-es cache-sel rendelkezik (a Celeronban negyedennyi van!), és így összességében lényegesen kiegyensúlyozottabb rendszer építhető köré (melyet később fejleszthetünk egy Athlon XP procival). Azt se feledjük, hogy az 1.0 GHz-es Duron óta a Duronok is "Palomino" maggal érkeznek, azaz QuantiSpeed architektúrájúak (lásd cikkünk!). A mai napon tehát megjelent az 1.30 GHz-es "Duron XP", melyhez több, mint 100 alaplap áll a rendelkezésre a piacon...

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés