Két szálon fut az AMD Fusion processzorának fejlesztése

Az AMD Fusion kódnevű projektje olyan chipek tervezésére irányul, melyek egyesítik a központi processzor és a grafikus vezérlő funkcióit. A közös szilíciumlapkán való kivitelezés az általános chiptervezési problémákon kívül gyártástechnológiai kérdéseket is felvet, hiszen az AMD évek óta silicon on insulator (SOI) eljárással állítja elő processzorait, míg az ATI grafikus chipek hagyományos módszerrel készülnek.

A kínai Economic Daily News a Goldman Sachs befektetési tanácsadóra hivatkozva azt közölte, hogy az AMD-nél két csoport is részt vesz a fejlesztésben. Az egyik a nagy teljesítményű Fusion chipeken dolgozik, melyek SOI technológiával készülnének, a másik pedig szerényebb képességű, hagyományos eljárással gyártandó processzorok tervezésébe fogott bele. A SOI lapkák gyártásában az AMD és az IBM szoros technológiai szövetségese, a szingapúri Chartered Semiconductor fog közreműködni, amely jelenleg is készít processzorokat az AMD részére. A másik fejlesztési ág sikere egyelőre korántsem biztos, ám ha lesznek normál gyártástechnológiára ültetett Fusion chipek, akkor azok a Radeon GPU-k előállításában gyakorlatot szerzett tajvani TSMC üzemeiből kerülhetnek ki.

Az AMD vezetői egy piacelemzők számára tartott konferencián korábban arról beszéltek, hogy a tervek szerint 2008 végére, 2009 elejére lesznek kézzelfogható eredményei a Fusion projektnek, a tömeggyártás így várhatóan nagyjából két év múlva indulhat be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés