Itt az első integrált grafikus vezérlős AMD chipset

Még az önálló ATI Technologies fejlesztéseként indult, végül – a mai napon – az AMD színeiben mutatkozott be az RS690 kódnevű, grafikus magot is tartalmazó alaplapi vezérlő. A chipgyártó nem csupán az irodai PC-k szegmensében, hanem az otthoni, szórakozáshoz, videózáshoz is használt gépek piacán is komoly ellenfelet kívánt kiállítani a konkurensekkel, mindenekelőtt az Intel és az NVIDIA megoldásaival szemben.

Hirdetés

A Radeon X700-tól származtatott, lebutított grafikus mag négy pixel shadert foglal magában, támogatja az Avivo videofeldolgozó funkciót, és egyszerre két kijelzőt tud meghajtani. A DirectX 9- (SM2.0b-) kompatibilis vezérlő természetesen könnyűszerrel eleget tesz a Windows Vista új felülete által támasztott követelményeknek. A referencia szerint 400 MHz-en dolgozik, a rendszermemóriából legfeljebb 256 MB-ot tud magának lefoglalni.


[+]

Az északi híd két változatban kerül az alaplapokra: az ATI Radeon X1200-at tartalmazó 690V és az ATI Radeon X1250-nel felszerelt 690G között az a fő különbség, hogy csak az utóbbiban találunk natív DVI-, HDMI- és HDCP-támogatást. A 690G/V a processzorral 1 GHz-es HyperTransport 1.0, az SB600 déli híddal PCI Express x4 kapcsolaton keresztül kommunikál. PCI Express csatolófelületű videokártya, illetve más perifáriák számára egy PCIe x16 és négy PCIe x1 interfészt kínál. Az I/O-kezelési képességek nem újak: egyebek mellett egy IDE-csatorna, négy Serial ATA II port, HDA-kompatibilitás és tíz USB 2.0 port szerepel a listán.

Az AMD már hetekkel ezelőtt megkezdte az új chipsetek szállítását, így a köréjük épülő alaplapok minden jelentős márka kínálatában megjelentek vagy hamarosan meg fognak jelenni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés