Hirdetés

Kell a 300 Hz-es kijelző notebookba?

A tajvaniak vékony, játékosokat célzó noteszgépének egyik mintapéldánya fordult meg kezeink között.

Az MSI CES-re időzített bejelentéseinek egyike volt a cég vékony gamer noteszgépeit tartalmazó GS Stealth sorozat újabb generációjának, a GS66 Stealthnek a leleplezése – a szó szerint „lopakodó” kinézetű notebook egyik legérdekesebb komponense pedig a kijelző lett, mely 300 Hz-es frissítésre képes. A gép egy korai példányát most mi is megkaptuk tesztelésre – igaz, egyelőre olyan hardverrel, ami a teljes körű bemutatást igencsak megnehezíti.

Ennek oka kettős: egyrészt a CPU egy, az Intel által hivatalosan még be nem jelentett tízedik generációs példány, melynek képességeit ismertetni nem szabad, másrészt viszont ennek nem is nagyon lenne értelme, ugyanis már a mérések kezdetén kiderült, hogy a firmware sem nevezhető véglegesnek, különösen ami a processzorra és a hűtésre vonatkozó beállításokat illeti. Nem először látjuk ezt egyébként, az ASUS és az Acer esetében is találkozhattunk már korai, még nem végleges firmware-rel szállított tesztpéldányokkal.

Külső

Az MSI extravagáns kinézetű, RGB-vel alaposan meghintett notebookjairól híres, de a Stealth széria mindig kivétel volt ez alól – az új GS66 esetében pedig már szinte át is estek a ló túlsó oldalára, a Core Black névre hallgató dizájnt ugyanis annyira leegyszerűsítették, hogy attól válik különlegessé. Egész pontosan egy teljesen szögletes, mattfekete házat kapunk, pontosan derékszögbe állított élekkel. Még a kijelző hátoldalára kerülő sárkányos logó is fekete, mindössze felületének eltérő fénytörése miatt válik bizonyos szögből láthatóvá a burkolaton.


[+]

Az alak és a színválasztás mellett az RGB is visszafogott maradt, legalábbis kívülről, nincsenek fénysávok és más trükkök (azok megmaradnak mondjuk a GE66 Raider számára), de persze a billentyűzetnél azért kiélhetjük magunkat. Csatlakozókból van minden, amire szükség lehet, így két Type-C konnektort (egyik TB3, másik USB 3.1 Gen 2), három Type-A konnektort (mindegyik USB 3.1 Gen 2), egy HDMI kivezetést és egy Ethernet portot is kapunk. A hangcsatlakozó kombinált, kártyaolvasó vagy más extra viszont nem áll rendelkezésre.


[+]

Összerakás és kidolgozottság tekintetében a GS66 Stealth nagyon jó osztályzatot érdemel, a ház masszívnak tűnik, nem recseg. A zsanérok szilárdak, jól tartják a kijelzőt és szükség esetén 180 fokban nyithatók. Az elegáns burkolat egyetlen hátránya, hogy az ujjlenyomatokat gyűjti. Felhívnánk még a figyelmet a hangszórókra is: ezek a notebookok gyenge pontjai, és ugyan szűk hely jelentette fizikai korlátokat az MSI sem tudja átlépni, arra azért figyeltek, hogy a Dynaudio-tervezte hangsugárzók a felhasználó felé nézzenek – az ehhez szükséges nyílásokat látjuk a csuklótámasz két szélén. Ezek egyébként úgy helyezkednek el, hogy normál használat során nem blokkoljuk őket alkarunkkal.


[+]

A beviteli eszközök közül a billentyűzet és a tapipad is kényelmes, persze az előbbinél jelentkezik a vékony notebookok hátrányát jelentő rövid út.

Belső

Mint említettük, a processzor egy még hivatalosan nem létező Comet Lake családba tartozó példány – ezt esetünkben 2x16 GB DDR4-2666 RAM, egy 2x256 GB-os NVMe SSD-kből összeállított RAID 0 tömb és egy GeForce RTX 2060 egészítette ki. A hivatalos bejelentéskor egyébként az MSI azt ígérte, hogy a „legújabb” generációs CPU-k és GPU-k kerülhetnek a notebookba, tehát valószínű, hogy a piacra kerülő modellekben az NVIDIA újabb mobil GPU-ival találkozhatunk majd.

A fő érdekesség persze jelen pillanatban a kijelző, mely 300 Hz-re képes. A notebookba szerelt panelek képfrissítésének felső határának kitolását tavaly kezdték előtérbe helyezni a cégek, ha úgy tetszik, akkor a GS66 Stealth-be szerelt képernyő ennek a versenynek a jelenlegi állását mutatja.

Maga a 15,6”-es, Full HD felbontású panel tükröződéscsökkentett bevonatot kapott és 316 cd/m2-es maximális fénysűrűségre és 1460:1 kontrasztra képes. Ezek nem rossz számok, de nem áll rosszul a készülék akkor sem, ha a színek visszaadását vizsgáljuk, hiszen az sRGB színteret gyakorlatilag teljes egészében képes lefedni, a színhűséget jelző ΔE átlaga pedig 1,5 alatt ezen színtér egészén. Mindez azt jelenti, hogy ha éppen unnánk a játékot, akkor fényképeket is nyugodtan szerkeszthetünk a notebookkal, a teljesítmény és a képminőség adott hozzá, legfeljebb a színtér mérete miatt nem javasolt professzionális felhasználásra.

[+]

Megemlítenénk még, hogy a 2 kg-os gépbe egy 99,9 Wh-s akkumulátor került, ez gyakorlatilag a legnagyobb, ami beépíthető, az ennél nagyobb kapacitású áramforrással szerelt eszközt ugyanis már nem vihetnénk magunkkal fel a repülőgépekre. Hogy a valós üzemidőben ez mit hoz majd, azt még nem tudjuk, de ha az energiatakarékossági beállításokat jól találja el az MSI, akkor munkára és filmnézésre biztos, hogy 10 órát is elég lesz majd a kapacitás.

Hűtés

Az erős hardverhez szükséges hűtőteljesítmény biztosítására az MSI egy új, hét hővezető csővel és három ventilátorral dolgozó rendszer fejlesztett ki, ez a Cooler Boost Trinity+. A vékony gépházba vékony ventilátorok kerültek, a lapátok vastagsága állítólag mindössze 0,1 mm vastagok. Mindez persze csak akkor működik jól, ha magas a fordulatszám, ez pedig zajjal jár – a gép próbálgatása közben pedig úgy tűnt, hogy ezt el kell viselnünk, és ha a gép külseje nem is vonja magára a figyelmet, ha terheljük, a hangját észreveszik majd mindenhol. Hogy mindez mire lesz elég, azt egyelőre nem tudjuk, hiszen mint említettük, a firmware bétás, mindenesetre a CPU terhelés alatt 96 fokosra melegedett, a GPU pedig 65 fokot ért el – lehet, hogy végül még tovább pörgetik majd a ventilátorokat, esetleg az órajeleken csiszolnak, ezt egyelőre nem tudjuk. Mindenesetre a rendszerben van még potenciál, a Trinity+ nem tűnik kiemelkedően hangosnak.

Összegzés

Mindent egybevetve a GS66 Stealth egy ígéretes notebooknak tűnik, jól néz ki, jól van összerakva. Mondjuk pont a 300 Hz-es frissítés haszna persze megkérdőjelezhető, hiszen 300 fps-t biztosítani Full HD-ben kevés hardver tud, megkockáztatjuk, hogy az új Core i9-ek és RTX 2080 Superek kombinációjának is beletörik majd a bicskája ebbe. Persze felbontást és minőségi beállításokat csökkenteni lehet, aki pedig nem érzi szükségét a gyors panelnek, az másféle kijelzővel is megvásárolhatja majd a notebookot. Az, hogy mennyire lesz ajánlott vétel, az árán múlik, de persze a GS Stealth széria mindig is a prémiumkategóriába tartozott – a GS65 esetében egy Core i7-9750H-val és RTX 2070-nal szerelt változat például 800 000 forintba kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés