Team Group SSD a konzumer kategória csúcsán

A tajvani vállalat egy 15,3 TB-os monstrumot hozott 2,5 hüvelykes formátumba.

Hirdetés

A Team Group útjára indítja a 2,5 hüvelykes formátum jelenleg legnagyobb tárkapacitással rendelkező SSD-jét, a 15,3 TB-os QX-et. Ez a megfogalmazás nem egészen pontos, hiszen a vállalati szegmensben ez már egy ideje nem számít túl nagy fegyverténynek, viszont a gyártó újdonságával ezúttal a szimpla végfelhasználói vonalat célozta meg. A jó öreg SATA interfészt használó tárolóra QLC NAND flash lapkák kerültek, de a vezérlő mibenlétét a rossz szokáshoz híven nem közölték.


(forrás: Team Group) [+]

A szekvenciális olvasási/írási sebességeket illetően értelemszerű, hogy nem várhatunk csodát, mivel az interfész jól definiált korlátokat szab, ám az 560/480 MB/s-os értékek a hétköznapok során még mindig adekvátnak tekinthetők, mert arányaiban viszonylag kevés az olyan terület, ahol valóban profitálunk a PCI Expresses megoldások égbeszökő tempójából. Az óriási tárhely mellé jár SLC gyorsítótárazás, és szerencsére DRAM puffer is, de az ECC hibajavítást, garabage collectiont, vagy éppen a wear-levelinget szintúgy megtalálhatjuk a specifikációs listán.


(forrás: Team Group)

A 2560 TBW-s írástűrésre hitelesített, 3 év garanciával értékesített QX nem csupán brutális mennyiségű adatot tud megőrizni, de az ára is komoly, ugyanis nem kevesebb, mint 4000 dollárt kérnek érte, ám ha nem ragaszkodunk a formátumhoz, a Nimbus 3,5 hüvelykes, 16 TB-os, szintén QLC NAND-dal szerelt ExaDrive NL-je 2900 dollárért egy fokkal észszerűbb választásnak tűnik.

Előzmények

Hirdetés