Az IBM licencre kínálja a Power architektúrát

Az IBM érdekes lépésre szánta el magát, ugyanis bejelentették, hogy a jövőben bárki számára licencelhető a Power architektúra, így olyan lapkák is épülhetnek a rendszerre, amelyek fejlesztésében az IBM nem vállalt semmilyen szerepet. A vállalat célja egyértelműen a Power architektúra életben tartása, hiszen a Power processzormagokra épülő rendszerek egy év alatt 25%-os részesedést vesztettek, illetve az IBM a konzumer termékek piacáról kiszorulóban van – az új generációs konzolok közül egyedül a gyengén teljesítő Nintendo Wii U épít az újabb Power magokra.

A vállalat a komolyabb gondokat megelőzve létrehozta az OpenPOWER konzorciumot, ami egyrészt biztosítja az érkező Power8-as fejlesztés licencelését, illetve egy olyan nyílt fejlesztői platformot kínál az érdeklődőknek, mellyel jobban lehet igazodni a jövőben felmerülő igényekhez. Az OpenPOWER konzorcium máris több tagot is számlál, így az IBM mellett a Google, az NVIDIA, a Mellanox és a Tyan is a része.

Az IBM-et elsősorban a szerverpiac érdekli, így gyakorlatilag minden törekvésük ennek rendelhető alá, ugyanakkor természetesen nem akadályozzák meg a konzumer vagy a beágyazott termékekben sem a Power8 magok használatát, de ez másodlagos szerepkörrel bír. Az OpenPOWER konzorcium abból a szempontból úttörő kezdeményezésnek számít, hogy a jövő üzleti modellje a szerverek esetében a nagyfokú rugalmasság biztosítása a partnereknek, így a legnagyobb megrendelők a szerverek kialakításánál tökéletesen igazodhatnak a saját igényeikhez. Erre már ma is akad példa, hiszen az energiahatékonyság szempontjából kifizetődőbb saját tervezésű szervereket használni, de a lapkák esetében ez még nem jellemző, viszont a jövőben az lesz. Az általános szerverprocesszorok nem szűnnek meg, de a nagy cégek számára, az energiahatékonyság szempontjából sokkal kifizetődőbb lesz tervezni vagy terveztetni egy specifikus lapkát a különböző IP blokkok licencelésével, majd arra építeni évekig.

Az OpenPOWER konzorcium az egyéni igények kielégítésével gyakorlatilag egy olyan piaci rést célozz meg, amire igen nagy igény mutatkozhat, hiszen a tömegtermelés elé helyezi a rugalmasságot, és ez a specifikusan megtervezett szervereknek kiváló energiahatékonyságot biztosít. Érdekes, hogy az OpenPOWER konzorciummal az NVIDIA korábbi bejelentése is értelmet nyer, hiszen a zöldek a grafikus technológiáik licencelésével is foglalkoznak a jövőben. A mögöttes szándékot a mobilpiacot figyelembe véve nehéz volt megérteni, hiszen ez az üzleti modell igen kis haszonnal kecsegtet. Sokkal valószínűbb, hogy az NVIDIA inkább a szerverpiacot nézegeti, így a Maxwell architektúrából az ARMv8-hoz párosítható dizájn mellett könnyen lehet egy Power8-as magokat támogató verzió is, így az OpenPOWER konzorcium az integráció szempontjából jelentős szerepet vállalhat a HPC szerverek energiahatékonyságának drasztikus növelése során.

Az IBM számára ott a professzionális és a beágyazott rendszerek piaca is, ahova szintén megfelelő alternatíva a Power architektúra. Itt kiemelt figyelmet kaphatnak az orvosi eszközök, ugyanis ezen a területen is egyre nagyobb az igény az egyénileg tervezett hardverekre. Az anyagiak szempontjából jobban megéri az adott feladatra végletekig specializált lapka extra költségeit felvállalni, mint évekig dolgozni egy viszonylag rossz energiahatékonyságot biztosító, tömegpiacra tervezett megoldással.

Az IBM a konzumer termékek piacára is visszatérhet, mivel azt nem szabad elfelejteni, hogy a cég messze a legelőnyösebb üzleti konstrukciót kínálta a korábbi tendereken, tehát a legkevésbé sem volt véletlen, hogy Power magokkal dolgozó processzorok vannak az Xbox 360, a PlayStation 3, a GameCube, a Wii és a Wii U konzolokban. Valószínű, hogy az IBM-et is meglepte, hogy nem tudtak bekerülni a PlayStation 4 és az Xbox One konzolokba, főleg miután látták, hogy a Microsoft és a Sony egy kiemelten előnytelen üzleti konstrukciót választott a Power processzorok helyett. Az viszont kétségtelen, hogy játékpiac nagy és a felhasználók a PC elől költöznek át a jóval kényelmesebb nappalikba. Ez több cégnek is felnyithatja a szemét, hogy van még hely ezen a konzolpiacon, akár Power8 magokat használó processzorokkal. Érdekes felvetés lehet itt a pletykált Google konzol, hiszen az utóbbi cég pont az OpenPOWER konzorcium tagja.

Azt nehéz megmondani, hogy az IBM számára a fentiek milyen előnyöket és hátrányokat jelentenek. Az OpenPOWER konzorcium viszont azt kínálja, amire a piacnak szüksége van, így a specializált szerverek és eszközök szempontjából nagy jövője lehet. A konzumer szintre már nehezebb lesz az IBM visszatérése, de a cégnek nincs vesztenivalója ebből a szempontból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés