Hiteles forrásból szivarognak az NVIDIA GPU-k kódnevei

Az AIDA64 által megosztott listában számos, eddig csak pletykákban említett GPU is feltűnik.

A médián belül manapság viszonylag sok pletyka átfut, így nehéz értékelhető információkat közölni az egyes termékekről a megjelenésük előtt. Amikor pedig a ténylegesen hihető információk jönnek már rég aláíratták a gyártót a titoktartási szerződést, így a sajtó kvázi egy csapdába kerül. Esetenként azonban igazán hiteles forrásból is szivárognak információk, amelyekre lehet építeni.

Az AIDA64 többek között nemrég kirakott a Facebook oldalára egy listát, az NVIDIA elkészült és várható GPU-iról. Ezek zöme ismert, hiszen ott szerepelnek a Maxwell architektúrára épülő lapkák is, de igazán a Pascal alapot kínáló megoldások érdekesek. Az hivatalosan elismert, hogy ennek a családnak a része a GP100 és a GP104. Előbbi esetében az NVIDIA a GTC-n már utalt rá, hogy ne várjunk rá épülő GeForce-ot, míg utóbbi eleve GeForce-on mutatkozott be. Eddig semmi újdonságot nem kínál a sztori, de ott van még a listában a GP102, a GP106, a GP107 és a GP108 is.

Valószínű, hogy a GP102 lesz a tömegpiacra szánt csúcsmodell, amelyben minden bizonnyal olyan GPC blokkok lesznek, amilyenek a GP104-ben találhatók. Az aktuális dizájnjának skálázhatóságát ismerve azonban 4 helyett 6 ilyen blokkra lehet számítani. A GP106 valószínűleg a GP104 felezése lesz, vagyis 4 helyett 2 blokkal jön, míg a GP107 és GP108 az abszolút belépőszintet képviseli egy-egy blokkal, és minden bizonnyal utóbbinak csak 64 bites memóriabusz jut.

Meg kell jegyezni, hogy ahogy korábban, úgy most sem biztos, hogy minden felsorolt bejegyzés mögött lesz valóban kiadott termék. Például a GM200-B a meghajtón belül létezik, de valós hardver már nem épült rá, emellett több lapkából is igen sok variáns van bejegyezve, miközben ezek többsége nem jutott vagy jut el az üzletekbe. Ez teljesen normális, viszont az egyszerűsítés miatt érdemes csak a GPU-k kódnevére koncentrálni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés