Gyorsul a Transmeta Crusoe

Hirdetés

Ez a hír a Hewlett Packard Tablet PC-k első nyilvános update-listájából derült ki. Igaz, hogy számos processzornál megoldható szoftveresen (mikrokód-javítással) néhány hiba eltüntetése, ám a Crusoe az első olyan CPU, amelyhez új funkciókat adhatunk és a teljesítményét tovább optimalizálhatjuk.

A Crusoe processzor háromnegyed részben az úgynevezett CMS-t (Code Morphing Software) megvalósító áramkörökből áll. A CMS x86-os programokat "képez le" a VLIW Cruose CPU-ra és optimalizálja őket. A CMS nemrég kiadott 4.4 verziója felgyorsítja - a Persistent Translation Technology-nak köszönhetően - a bootolási eljárást és az alkalmazások indítását. A PTT alkalmazásakor a processzor "eszébe", illetve egy adathalmazba "vési" be a fordító-gyorsítótár részeit, így a bootoláskor gyorsabb betöltés érhető el.

Az új funkció létrejöttét a Microsoft azon lépése indokolta, miszerint az MS a bootkódba néhány akadályt helyezett el, amelyek megnehezítik a "disassembler műveleteket". Ide tartozik például a Debug-regiszter intenzív használata is más célokra. A PTT segítségével azonban "leküzdhetővé" válnak a Microsoft által beépített akadályok.

Előzmények

Hirdetés