Gyorsítótárban erős lesz a Tiger Lake

Az Intel úgy néz ki, hogy rengeteg tranzisztort költ erre a területre, amit a 10 nm-es node végre lehetővé tesz.

A Geekbench online adatbázisában feltűnt egy Tiger Lake kódnevű processzor, amely az Intel új, 10 nm-es node-on készülő fejlesztése, és váltja majd az Ice Lake-et a következő év során.

Bár a fejlesztésről annyira sokat nem lehet tudni, az már látszik a friss adatokon, hogy igencsak rágyúrt a cég a gyorsítótárakra, amit leginkább a 10 nm-es node tesz lehetővé. Az Ice Lake Sunny Cove magjaihoz képest a Willow Cove megegyező kapacitású L1 adat és utasítás cache-t használ, vagyis rendre 48 és 32 kB-ot, de az L2 gyorsítótár tekintetében már a korább, magonként 512 kB-os egység 1,25 MB-osra nőtt (négy magra levetítve 5 MB-ról van szó), és ezt egészíti ki még egy megosztott, 12 MB-os L3 cache.

Talán a gyorsítótárnak nem tulajdonít a felhasználó akkora jelentőséget, de valójában nagyon fontos tényezőről van szó, főleg manapság, hiszen a több szálra erősen optimalizált, viszonylag nagy adatmennyiséggel dolgozó programokat futtatnak a rendszerek. Ilyen formában a gyorsítótár növelésével is lehet aránylag sok teljesítményt nyerni, az Intel ezt leginkább a 14 nm-es node limitációi miatt nem növelte jelentősen számos, manapság kiadott processzorában.

Pedig a fejlődés láthatóan nem állt le. Ha egy magra osztjuk le a processzorban található gyorsítótárakat, akkor a Willow Cove úgy néz ki, hogy 4432 kB-nyi kapacitást fog kínálni, és ez már igen közel van például az AMD Zen 2 magonkénti 4672 kB-jához, ami eléggé sokat jelenthet majd az Intelnek, hiszen az új maggal már nem kell a szükségesnél nagyobb teljesítményről lemondaniuk a gyártástechnológiai hátrányuk miatt. Innentől kezdve már csak megfelelő órajeleket kell kialakítani a Tiger Lake-hez, hogy ütőképes versenyzője lehessen a mobil piacnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés