Windows 10-es kézikonzol jön az év végén

Nagyon úgy néz ki, hogy egy Windows 10-es kézikonzollal gazdagodik a piac az év végén, mivel sikeres Indiegogo gyűjtést tudhat maga mögött az érintett vállalat. Maga a rendszer egyébként egy teljes funkcionalitású PC is egyben, de a méretei miatt csak igen korlátozottan használható, viszont tény, hogy van rajta egy minibillentyűzet, illetve egy szimpla kapcsolóval lehet váltani az egér, illetve a gamepad mód között. Előbbi esetben nyilván az egyik analóg kar felel majd az egérmutató mozgatásáért, míg az utóbbi mód szerepe egyértelmű.

Hirdetés

Az újdonság középen egy 5,5 hüvelykes, 720p-s, érintésre érzékeny, IPS kijelzővel érkezik, ami Gorilla Glass 3 bevonatot is kap. Az 1600 MHz-es effektív órajelű, LPDDR3 szabványú rendszermemória kapacitása 4 GB, míg az eMMC 4.51-es szabványú belső tárhely 64 GB lesz, de ez kiegészíthető egy microSD szabványú memóriakártyával, illetve magán az eszközök lesz még micro és normál USB aljzat, mini HDMI kimenet, illetve IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth LE 4.0-s modul is. Nem maradt le róla a mikrofon és a sztereó hangrendszer sem, illetve a 6000 mAh-s akkumulátor 6-8 óráig biztosít energiát átlagos terhelés mellett. Ez az időtartam persze komolyabb játékok futtatásánál romolhat.

A GPD WIN a hardveres alap szempontjából egy Intel Atom X5 Z8550-es rendszerchipet kap. Ennek négy darab Silvermont processzormagja és egy 12 feldolgozóból álló, Gen8 architektúrára épülő HD Graphics IGP-je van. Tulajdonképpen ez a rendszer leggyengébb pontja, mivel a Cherry Trail platform csak nagyon korlátozott mértékben használható játékra, elsődlegesen a kifejezetten rossz minőségű szoftveres támogatás következtében. Ugyanakkor a nem túl nagy igényekkel rendelkező, jellemzően online játékokat kiszolgálja, és a kézikonzol lényegében ezt a területet célozza meg, kiemelve még a különböző emulátorokat.

A 155 x 96 x 20 mm-es, 300 grammos, különböző szenzorokkal is felszerelt termék előtelepített Windows 10 Home operációs rendszert kap a megjelenés ideje pedig idén októberre tehető. Ugyanakkor elsőbbséget élveznek majd a támogatók, így lehet, hogy üzletekbe csak az év legvégén jut el. A GPD WIN kereskedelmi ára 500 dollár közelében lesz.

Előzmények

Hirdetés